AfterDawn logo

Apple keskittää näyttöhankintojaan Samsungin kilpailijalle

Teemu Laitila Teemu Laitila
5 kommenttia

Apple on siirtämässä mobiililaitteidensa sekä tulevan televisiomallinsa näyttövalmistusta japanilaisen Sharpin omistamiin tehtaisiin, kertoo analyytikkoyhtiö Jefferies Businesss Week -sivustolle. Applen muutoksesta eniten kärsii Samsung, joka on aiemmin valmistanut suuren osan yhtiön näytöistä.

Tulevaisuudessa yhä useampi Applen laitteissa käytetty näyttö syntyy Sharpin tehtaalla. Jefferiesin analyytikon mukaan myös Applen huhutun televisiomallin paneelit valmistettaisiin japanissa. Nykyisten arvioiden mukaan televisio saattaisi saapua markkinoille jo ensi vuoden puolivälissä.

Sopimus Applen kanssa on Sharpin kannalta erittäin merkittävä. Yhtiö on investoinut voimakkaasti tehtaidensa laajentamiseen ja laitteistojen päivittämiseen. Kilpailijaksi muuttuneen Samsungin sijaan Sharpista Apple saa helpommin kontrolloitavan alihankkijan, joka pystyy tarjoamaan myös halvemman hinnan, Jefferiesiltä kerrotaan.


Jefferiesin mukaan Apple on asiakkaana vaativa. "Apple haluaa aina mennä suoraan tehtaalle ja suunnitella itse valmistusprosessin ja valvoa sitä", analyytikko selittää. "Sharpin kanssa Apple menee vielä askeleen pidemmälle, kun yhtiö omistaa kaiken valmistukseen liittyvän aineettoman omaisuuden sekä myös fyysiset laitteet".

Applen ja Samsungin suhteet ovat huonontuneet viime aikoina yhtiöiden kilpaillessa yhä useammalla teollisuudenalalla. Näyttötoimitusten lisäksi Apple on siirtämässä ainakin osaa muistitilauksistaan Toshiban tehtaisiin.

5 KOMMENTTIA

ArttuH5N11/5

Olisin kuvitellut, että oikeustappion hetkellä Samsung olisi kostanut ja pistänyt näyttötuotantonsa Applen osalta seis. Mutta Applelta varmaan ihan älykös veto ottaa Sharp vasallikseen. Samsungilla ei varmasti katsota Applea kovin hyvällä.

aj842/5

Samsung toimi kyllä erittäin hölmösti Applen suhteen. Vielä kun mainoksissaan pilkkaa Applea (epäsuorasti) niin eihän sellainen vetele. Se on Samsungille kova paikka kun iso asiakas lähtee sopimuksineen kilpailijalle. Samsung tulee huomaamaan että se ei ollut kovin viisas veto, se on varma. Alamäki Samsungille alkaa, se on vain ajan kysymys. Eivät osaa enään edes televisioita tehdä, joten sinnittelevät androidillaan sen mitä sinnittelevät :)

Lumikki3/5

Ja Apple on toiminut moitteettomasti?

Koska kilpailun estäminen patenteilla on ollut oikein? Patentit on tarkoitettu antamana taloudellista etua sen keksijälle, ei estämään kilpailua.

Jopa EU kilpailuvirannomaiset ovat huolissaan asiasta ja vaativat selityksiä yhtiöiltä. Totta helvetisssä tuosta syntyi riita ja sillä on negatiivisia vaikutuksia molempiin yhtiöihin.

Cee++ (vahvistamaton)4/5

Originally posted by ArttuH5N1:

Olisin kuvitellut, että oikeustappion hetkellä Samsung olisi kostanut ja pistänyt näyttötuotantonsa Applen osalta seis. Mutta Applelta varmaan ihan älykös veto ottaa Sharp vasallikseen. Samsungilla ei varmasti katsota Applea kovin hyvällä.

Siitähän olisi vain lauennut kovat rahalliset sanktiot, vielä menetettyn alihankintamyynnin suhteen (ja tehdas seisoo).

rautapeba5/5

Originally posted by aj84:

... Eivät osaa enään edes televisioita tehdä, joten sinnittelevät androidillaan sen mitä sinnittelevät :)

Samsungilla on ylivoimainen hinta ja laatu varsinkin näytöissä. Applen tuotteen ostajille on jäänyt pelkkä laatu, koska apple on vetänyt välistä hinnan ylös. Nyt lähtee sitten laatukin, kun laadukkaimman komponenttivalmistajan tilalle tulee kuraa. Varmasti se vie samsungilta komponenttibisnestä, mutta toisaalta applen jättäytyminen pois premium-kategoriasta tuo mahdollisuuksia samsungin ja miksei nokiankin puhelinten/tablettien myyntiin.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT