AfterDawn logo

Fluoridiakut voivat moninkertaistaa puhelimien akkukeston tulevaisuudessa

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
6 kommenttia

Älypuhelimet ovat tunnettuja huonosta akkukestosta. Niiden litiumioniakkuja saa olla lataamassa turhankin usein. Muutkin mobiililaitteet kärsivät samasta ongelmasta. Onneksi korvaavia teknologioita on jo kehittymässä, mutta valitettavasti ne eivät ole vielä edenneet kaupallistumisvaiheeseen.

Karlsruhen teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet yhden uuden tekniikan, joka tarjoaa nykyisiin akkuihin verrattuna jopa 10-kertaisen energiatiheyden. Kehitteillä olevat akut perustuvat hammastahnoista tuttuun fluoriin. Uusi teknologia parantaa myös turvallisuutta ja se on kehitetty nimenomaan mobiililaitteiden vaatimuksia silmällä pitäen.

Uudessa akussa käytetään metallifluoridista valmistettua katodia (+) sekä fluoridi-ioneja sisältävää elektrolyyttiä, joka yhdistää katodin metalliseen anodiin (-). Suuremman energiatiheyden ansiosta akut pystyvät syöttämään laitteille energiaa kauemmin kuin litiumakut.


Tutkijat ovat aloittaneet akun arkkitehtuurin suunnittelun, jotta energiatiheyttä saataisiin nostettua entisestään. Tarkoituksena on samalla parantaa syklikestävyyttä ja pohtia parempaa elektrolyyttiä. Valittu elektrolyytti ei toimi matalissa lämpötiloissa.

6 KOMMENTTIA

ep_1/6

Kelapisi mulle. Riittäisi kerrankin sitä akkua puhelimessakon pidemmäksi aikaa kuin päiväksi. Läppärikin jaksaisi paremmin.

JuhaW2/6

Näitä kaiken maailman loistavia keksintöjä uusista akuista on kuultu jo jonkin aikaa. Milloin se ensimmäinen mullistava akku ihan oikeasti tulee kuluttajien saataville? Vuonna 2050?

Anestic3/6

Kuulostaa hyvältä :D Saisi kannettavat kyllä pelata pitempään kunnolla:D Onko juttu muuten hopussa kirjoitettu? :D

Anestic4/6

Kuulostaa hyvältä :D Saisi kannettavat kyllä pelata pitempään kunnolla:D Onko juttu muuten hopussa kirjoitettu? :D

capuzino5/6

Tätäkun kehittävät pidemmälle, niin tulevaisuudessa purkautuneella akulla voi pestä hampaat ;)

Meizuman6/6

^ Tulevaisuus:
"Milläs pesit hampaat ku on noin kiiltävät?"
"No tolla Pepsodentin akkuhapolla!"

Itsekin ihmettelen että aina vähän päästä kehutaan uusia materiaaleja ja keksintöjä akkutekniikassa mutta silti mitään isoa ei tapahdu.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki