AfterDawn logo

UltraViolet-suojaustekniikka valmiina viihdeteollisuuden käyttöön

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
23 kommenttia

Digitaalisen median suojaamiseen tarkoitettua UltraViolet-tekniikkaa kehittänyt DECE-konsortio on ilmoittanut, että kyseinen teknologia on valmis käytettäväksi. Laajamittaisen käyttöönoton uskotaan tapahtuvan syksyn aikana.

UltraViolet on pilvipohjainen käyttöoikeuksien hallintapalvelu (DRM), jonka viihdeteollisuus toivoo olevan kuolinisku verkkopiratismille. Palvelun ajatuksena on siirtää tieto ostetusta viihdesisällöstä pilvipalveluun kytkettyyn käyttäjätiliin, jonka kautta sisältöön pääsee käsiksi kaikilla UV-sertifioitujen palveluiden ja laitteiden kautta. Samalle käyttäjätilille voi kuitenkin rekisteröidä ainoastaan 12 laitetta. DECE toivoo, että UV:stä muodostuu yhtä suosittu jakelustandardi kuin DVD.

UV ei ole pilvipalvelu perinteissä mielessä, sillä siinä ei tallenneta tiedostoja mihinkään (ainoastaan tieto ostetusta sisällöstä). UltraVioletin on tarkoitus rikkoa DRM:n perinteistä mallia, jossa tietystä palvelusta ostettu viihde toimii ainoastaan tietyissä laitteissa. UV:n kohdalla tämäkin tosin pitää paikkansa, mutta siitä on tarkoitus tehdä koko alalle yhteinen standardi, jota markkinoilla olevat laitteet tukevat.


Vaikka tekniikka onkin valmis, niin se ei ole käytössä vielä missään laitteessa. Konsortio toivoo, että viihdeteollisuuden tuotantoketjun eri tasot omaksuvat nopeasti uuden teknologian, jo tämän vuoden syksyn aikana. Vuoden alun aikataulun mukaan ensimmäisten UV-laitteiden piti ilmestyä tämän vuoden kesällä, mutta aikataulusta on jääty hieman jälkeen.

23 KOMMENTTIA

ArttuH5N11/23

Siis, vaatiiko elokuvan katselu nyt sitten internet-yhteyden?

Bluejack2/23

Lainaus:

Siis, vaatiiko elokuvan katselu nyt sitten internet-yhteyden?

Siihen se menee.. kaikissa viihdykepäätteistä rupee löytyy ethernetpiuhaa tai wlan motukkaa. Se on taas eriasia kuinka moni niitä dvd/blueray koteloita halajaa hyllyjään koristaan nykyjää vaikka nyt elokuvien suhteen?

trooper783/23

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Bluejack:

Lainaus:

Siis, vaatiiko elokuvan katselu nyt sitten internet-yhteyden?


Siihen se menee..


Niin... intternetti oli hieno ja hyödyllinen keksintö "tähän päivään" asti. Minkä viihdeteollisuus orjuuttaa se myös sen tuhoaa.

Viimeisin hammasten kiristys omalla kohdalla oli kun ostun uuden Duken ja homma tössäsi jo ennen asennusta. Niin, tuossa uudemmassa koneessa ei ole nettiyhteyttä. Oli muuten viimeinen peli jonka ostan. Samaa tulee olemaan elokuvien kohdalla kunhan tuo netti-DRM:n käyttö yleistyy studioitten keskuudessa.

mjk4/23

Minä en ole ostanut netistä elokuvia digimuodossa, tosin dvd-levyinä kylläkin. Jos sekin menee netin taakse jää minultakin ostaminen ... olohuoneessa kun ei ole nettiä vaativia laitteita jollon ei ole piuhakaan ja wlan ei toimi betoniraudan takia, singaali ei tule alakertaan asti...eli goodbye dvd/br...

suomalainen (vahvistamaton)5/23

Ei kuulosta ultraviolent tarpeeks yksinkertaselta käyttöönotettavaksi. Ja aivan turhaan näitä kuluttajan käytön rajoittajia viidepalveluihin väsätään.

Niinkauan piratismi kukoistaa, kun mediayhtiöt tekee näistä bittituotteista piraattituotteita vaikeampaa/rajoitetumpaa käyttää. Mutta tähänsuuntaan mennään ja lopputulos on selvä, ihmisen tekemä, ihmisen avattava näin se vaan tuppaa menemään...

Toivoa voi, että mediayhtiöt tekee laillisen nordictvn tapaisen palvelun :)

Vai onko näillä vaan tarkoitus olla tulevaisuuden valvonnan edelläkäviöitä?

charmakr6/23

Alkaa menemään nämä DRM pelleilyt jo liian pitkälle. Tämähän vain hankaloittaa ihmisten elämää ja lisää sitä piuhan määrää olohuoneessa :). Itse en kyllä ala ostelemaan mitään DRM varustettua video-soitinta. PC kiinni töllöön ja menoks vaan, muita soittimia ei sitten enään tarvitsekkaan.

Bluejack7/23

Kyllä,tämä materiaalisen hankinnan suhteen itse ainakin totesin kun myynyt ensin noin tuhat vhs-kasettia ja vuosikymmen (jos toisenkin) jälkeen toisen tuhat dvd-levyä pilkkahintaan jotta ei tässä ole oikein järkeä kun tilaa vievät ja vaihtoehtoja on! esim. sulloa roina mitä haluaa säilyttää tommoseen 3,5 tuuman kovollekkin )

nRT8/23

Eivät nuo erilaiset suojaukset ainakaan lisää houkutusta ostaa tuotteita laillisesti... piraattiversiot vain kiinnostavat koko ajan enemmän.
Steam on ainoa 'suojaus', jonka hyväksyn. Samankaltaiselle palvelulle elokuva- / tv-sarjapuolella voisi olla kysyntää.

NiceMan729/23

Kyllä väärään suuntaan mennään... jää sitten hommaamatta musiikki/leffat etc. jos en saa itse päättää missä ja millä katson eli ajavat piraatin tielle.

KalikoJak10/23

En usko että nettiä vaditaan tulevaisuudessakaan elokuvien katseluun yms, koska se vain on typerää joka kantilta.

100e vetoa että jos tällainen joskus tulee voimaan niin viihdeteollisuus vain kärsii tappioita tästä. Piratismilla näet on myös positiivinen vaikutus viihdeteollisuuden myyntiin...

Asentaja123 (vahvistamaton)11/23

Musiikkia saa jo useista palveluista ilman kopiosuojauksia, kunhan van elokuviakin vielä joskus saisi. Siihen asti p2p verkot palvelee tarkoitustaan.

kolmis12/23

Tämäkö muka nousisi suosioon... kaikkea ne jaksaa pienessä mielessään kuvitella.

avthein13/23

"...se ei ole käytössä vielä missään laitteessa." Eikä tule, jos taas totalitaarisen halveerauksen kohteeksi joutuneet asiakkaat niin BOIKOTILLAAN päättävät!

JamPS14/23

Haha! En tule ostamaan moisista palveluista mitään, jotka vaativat internet-yhteyden toimiakseen. Jotain fyysistä sentään pitää olla, edes bittejä levyllä.

Spotifyynkään en tule luultavasti koskemaan, koska musaa ei saa matkalle mukaan(jos internet-yhteys ei toimi).

TroLoLol! (vahvistamaton)15/23

Taas yksi uusi DRM urpo. Annetaan tälle 6kk julkaisusta ja ensimmäisestä käyttöönotosta niin tämä on
A: kierretty/murrettu
B: Todettu kuluttajien oikeuksen vastaiseksi ja
C: todettu taas yhdeksi DRM flopiksi sisällöntuottajien toimesta.

horgh16/23

Täysin turhaa kuluttajien kiusaamista jälleen. Miten vielä ihmetellään, että ihmiset käyttävät laittomia palveluja laillisten sijaan, kun laillisista tehdään näin käsittämättömän hankalia. Tällainenhan ei koskaan tule luotettavasti toimimaan, se aiheuttaa käyttäjille itkua ja hampaiden kiristystä.

Onneksi löytyy osaajia, jotka tekevät palveluksen käyttäjille ja kiertävät tämänkin suojauksen, Todennäköisesti hyvinkin äkkiä. Parhaat osaajat eivät onneksi ole pahan palveluksessa.

Sokar8017/23

Lainaus:

Alkaa menemään nämä DRM pelleilyt jo liian pitkälle

Ja entäs kun vuokraat leffan miten se sen tunnistaa ?

PC:eellä tuo Blu-ray katsominen oli tuskaa Power-paskan takia

millon ilmotti että serveri yhteyttä ei saada tai jokaa error tuli

nyt katso PS3 BR leffoja ongelmitta

Kaverilla leffa huone entisessä kellarissa minne ei tule kuin sähkö edes kannykkä ei kuulu betoni bukkerissa

Miten tuonne sitten netin saa

Ja vaikka tekis monen tunnin ja satasen työn

Niin

Toimiiko " vanhat " Blu-ray soittimet tämän tekniikan kanssa
Tuskin moni jo soittimen ostaja haluu maksaa uuttaa 300€ että leffat toimii

Eilen oli sateinen päivä menin Makuuniin ja vuokrasin BR leffa laitoin sen PS3 sisään ja painoin play nappi leffa alko vasta 20min päästä koska latas jotain päivitystä mut serveri oli kait täys joten sain 8kps\s

Mites jatkossa kun on trijoona suojausta ?

Leffan koatsominen kestää kohta 5h koska suurin osa ajasta menee päivitysten hakuun

Veettää jo valmiiksi

Lumikki18/23

Joo kehittäkää vaan lisää tälläisia ja pakottakaa ihmiset näihin, niin nämä tahot näkee kuinka he itse menee konkursiin kun ihmiset kyllästyvät rajoituksiin.

Itse ainakin lopetan kaikkien elokuvien katselun ja musiikin kuuntelun mielummin kuin siirryn tälläisiin isoveli valvoo järjelmiin. Pystyn kyllä elämään ilmankin kaupallista viihdettä.

Tulee ihan mieleen alkoholin kieltolaki ja siihen liittyvät salakuljetuksen. Eli elokuvat ja musiikki saisivat aivan uuden ison luokan piratismin.

niple19/23

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti JamPS:

Haha! En tule ostamaan moisista palveluista mitään, jotka vaativat internet-yhteyden toimiakseen. Jotain fyysistä sentään pitää olla, edes bittejä levyllä.

Spotifyynkään en tule luultavasti koskemaan, koska musaa ei saa matkalle mukaan(jos internet-yhteys ei toimi).

http://www.spotify.com/fi/about/features/offline-mode/

Sokar8020/23

Lainaus:

Pystyn kyllä elämään ilmankin kaupallista viihdettä.

Siihen suuntaan on suomi menossa

Juuri luin että ulko tanssilavat suuressa suosiossa

Ite valokuvaan\liikun ulkona ja on myös muutama R\C helikopteri

On päivä jollon en edes avaa PC:eetä
Tosin nykun on se PC niin tänään meni koko päivä sen kanssa

Joten jos netti häviäis mailmasta eläisin samalla tavalla kuin mun vanhemmat kun ei ollut PC ja nettiä

Bodomed21/23

Noh olen jo tähän asti boikotoinut elokuvateattereita, ku lipun hinta on karsee. Nyt taitaa olla tosian hyvä syy siirtyä. Kokonaan bitti aikaan ja lataa/katsoa leffat netistä via voddler.

Spotify on hyvä esimerkki jolla ollaan saatu vähennettyy waretusta musiikki alalla.

Steam on taasen aivan loistava esimerkki, kuinka pelit saadaan kaupaks. Kun on oikeet hinnat vaan. Sekä Steam tapauksessa suojauskin on perusteltua ja toimivaa.

JamPS22/23

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti niple:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti JamPS:

Haha! En tule ostamaan moisista palveluista mitään, jotka vaativat internet-yhteyden toimiakseen. Jotain fyysistä sentään pitää olla, edes bittejä levyllä.

Spotifyynkään en tule luultavasti koskemaan, koska musaa ei saa matkalle mukaan(jos internet-yhteys ei toimi).

http://www.spotify.com/fi/about/features/offline-mode/

Oho, hienoa. Mikähän lie Spotifyn ääniformaatti, mp3?

Andiskondis (vahvistamaton)23/23

Justiinsa. Eli sitten ei käytettyjä pelejä voisi hirveämmin kierrättää / ostaa? Todella loistavasti ajateltu.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki