AfterDawn logo

Maailman nopein supertietokone löytyy Japanista

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
4 kommenttia

Maailman nopeimpien supertietokoneiden top 500 -luetteloa aiotaan päivittää taas tänään ja kärkipaikka siirtyy tällä kertaa japanilaiselle tietokoneelle. Viimeksi sama kunnia osui Japanille vuonna 2004.

Vikkelin kone on nimeltään K Computer, joka sijaitsee Koben RIKEN-insituutin tietojenkäsittelytieteen laitoksella (RIKEN Advanced Institute for Computational Science). Fujitsun rakentaman K Computerin laskentateho yltää jopa kahdeksaan petaflopiin sekunnissa. Näille lukemille on päästy noin 80.000 kahdeksanytimisen prosessorin voimin.

Viime vuoden ykkönen eli kiinalainen Tianhe-1A löytyy kakkossijalta 2,6 petaflopin laskentatehon ansiosta. Seuraavaksi listalta löytyy Jaguar (1,75 petaflop/s, USA), Nebulae (1,27 petaflop/s, Kiina) ja Tsubame 2.0 (1,19 petaflop/s, Japani). Maailmassa on kymmenen supertietokonetta, jotka ovat ylittäneet petaflopin maagisen rajan. Supertietokoneiden laskentateho mitataan LINPACK-nimisen testiohjelman avulla.


Kaikki luettelossa olevat tietokoneet löytyvät top500.org-sivulta, joka ainakin tällä hetkellä on alhaalla.

4 KOMMENTTIA

Thor19931/4

Ihan kiva ero ykkösen ja kakkosen välillä:o

ep_2/4

Jep. Eikös jenkkeihin olla jo suunnittelemassa(/rakentamassa?) superkonetta jolla on vääntöä 20 petaflopsiin asti?

Tnoi3/4

aika nuhapumppu..

teppoI4/4

Originally posted by Tnoi:

aika nuhapumppu..

Ei edes Crysis pyöri.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki