AfterDawn logo

ASUS asentaa Ubuntun kolmeen miniläppäriin

Teemu Laitila Teemu Laitila
5 kommenttia

ASUS on kertonut tuovansa piakkoin myyntiin kolme Eee PC -mallia, joihin on esiasennettu Ubuntu-linux. Linux ei ole uusi asia ASUSin miniläppäreissä, sillä koko miniläppäribuumin aloittaneet ensimmäiset Eee PC -mallit tulivat markkinoille Xandros-nimisellä linux-jakelulla varustettuna. Ubuntun 10.10 versio tulee löytymään Eee PC 1001PXD-, 1011PX- ja 1015PX-mallien sisuksista.

Ensimmäisten miniläppäreiden osalta linuxilla varustettujen mallien palautusprosentti oli keskimääräistä korkeampi ja miniläppäreiden suosion kasvaessa Microsoftin julkaisema ominaisuuksiltaan rajallinen Windows 7 Starter syrjäytti esiasennetut linuxit. ASUS kuitenkin luottaa Canonical-yhtiön julkaiseman Ubuntun netbook-version täyttävän asiakkaiden surffailutarpeet.


ASUSin valitsema Ubuntun 10.10 versio ei ole käyttöjärjestelmän tuorein julkaisu, vaan 11.04 julkaistiin tämän vuoden huhtikuussa. Yksi syistä hieman vanhemman version käyttämiseen saattaa kuitenkin olla se, että uudemmassa 11.04 Natty Narwahl -versiossa käytetään Unity-nimistä työpöytäympäristöä, joka saattaa vaatia Windows-maailmaan tottuneelta enemmän sulattelua kuin perinteinen Gnomen käyttöliittymä.

Linuxilla varustetut miniläppärit perustuvat Intelin Pine Trail -alustaan. Kolmen ensimmäisen mallin hinnat liikkuvat 180 ja 270 euron välimaastossa. ASUS aikoo tulevaisuudessakin jatkaa Ubuntulla varustettujen miniläppäreiden julkaisua.

5 KOMMENTTIA

ep_1/5

Hyvä! Siis ainakin kolme Ubuntu-läppäriä tiedossa asukselta plus se yksi MeeGo-läppäri.

Voisi nuo Asuksen laitteet murentaa hieman Microsoftin Windowsin valta-asemaa, ainakin miniläppäreissä. Sitten kuhan asentasivat ton Ubuntun "oikeisiin" kunnon läppäreihin.

hape2/5

Quote:

Yksi syistä hieman vanhemman version käyttämiseen saattaa kuitenkin olla se, että uudemmassa 11.04 Natty Narwahl -versiossa käytetään Unity-nimistä työpöytäympäristöä, joka saattaa vaatia Windows-maailmaan tottuneelta enemmän sulattelua kuin perinteinen Gnomen käyttöliittymä.

Unityä käytetään jo 10.10:n netbook editionissa, joten se ei varmasti syynä ole.

ArttuH5N13/5

Monelle syynä karsastaa linuxia on, että "se ei ole windows". Se on erilainen, eihän sitä voi käyttää, kun on totuttu siihen toiseen... Tämän kautta saadaan mahdollisesti suurempi määrä ihmisiä kokeilemaan vaihtoehtoisia systeemejä, mikä on tietysti hyvä juttu.

Itse järkytyin kuinka toimimaton Windows 7 Starter oli. Aivan liian raskas miniläppäriin ja voi niitä järkyttäviä rajoituksia. Oli suorastaan pakko asentaa linuxia tilalle (itse päädyin Joli OS:n käyttöön).

MoZar4/5

Hienoa.. Itse tosin luovuin Ubuntun käytöstä koska petyin tuoreimpaan jakeluun Unityn osalta. Tokihan vanhan Gnomen saa takasin yksinkertaisesti valitsemalla Ubuntu classic, mutta olin jo päättänyt vaihtaa distroa. Nykyisin läppärillä rullaa Arch Linux.

Thor19935/5

Joo eipä se ainakaan huonompaan suuntaan voi tosta Windows 7 starterista mennä...

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki