AfterDawn logo

Taiteilijat vetosivat eduskuntaan hyvistysmaksun laajentamisen puolesta

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
44 kommenttia

Joukko taiteilijoita on antanut eduskunnalle adressin, jossa he vetoavat kansanedustajia laajentamaan hyvitysmaksua koskevien laitteiden määrää. Adressin allekirjoittaneet taiteilijat ovat huolestuneita hyvitysmaksutulojen puolittumisesta 12 miljoonasta 6 miljoonaan kahden vuoden aikana.

Adressissa vaaditaan hyvitysmaksun laajentamista koskemaan yhä useampaa laitetta. Taiteilijat perustelevat vaatimustaan sillä, että yksityinen kopiointi ei ole vähentynyt kahdessa vuodessa siinä määrin kuin hyvitysmaksutulojen vähentyminen voisi antaa olettaa. Taiteilijoiden mukaan syynä hyvistysmaksukertymän pienentymiseen on se, että kopiointi tapahtuu nykyisin laitteilla, jotka eivät kuulu hyvitysmaksun piiriin. Adressissa ei eritellä mitä laitteita tulisi ottaa maksun piiriin.

Luovalla alalla työskentelevien etujärjestö Lyhty on jo muutaman vuoden vaatinut matkapuhelinten ottamista hyvitysmaksun piiriin. Eduskunta rajasi matkapuhelimet maksun ulkopuolelle vuonna 2008. Teosto on myös vaatinut maksun laajentamista koskemaan myös muistitikkuja ja -kortteja sekä tietokoneita.


Taiteilijat toivovat vuosittaisen hyvitysmaksukertymän kasvavan takaisin 12 miljoonaan laajemman hyvistysmaksupohjan ansiosta. Vuodesta 2004 lähtien hyvitysmaksua on kerätty vuosittain 11–12 miljoonaa euroa. Vuonna 2007 maksua kerättiin 15,2 miljoonaa ja vuonna 2009 maksun suuruus oli 9 miljoonaa.

44 KOMMENTTIA

vetola1/44

Adressi-linkin takaa löytyvä pdf kannattaa tallentaa, valmis lista henkilöistä joiden taidetta ei tueta millään muotoa.

friis2/44

On tuossa kyllä se totuus, että kännykät ovat kovaa vauhtia korvaamassa erilliset mp3 soittimet. Samalla tavalla mp3 soittimet korvasivat kasetti/cd soittimet. Siinä mielessä ymmärrän halun laajentaa maksun koskemaan myös puhelimia.

Asia erikseen on sitten se, että kuinka järkevä nykyinen hyvitysmaksu järjestemä ylipäätänsä on...


kolmis3/44

Minä kun kuvittelin että omia tiedostojaan saa kopioida ja tallentaa ihan niin paljon kuin jaksaa ilman että maksaa ylimääräisiä maksuja muille?

teosto4/44

tämä samainen sakki jossa kelakin pyörii mukana. haluaisi vähintään tuplata ellei kolminkertaistaa esim kovalevyjen ja muistikorttien jne jne maksut. jolloin pikaisesti laskettuna yhden teran levn hinta tuplaantuisi.
onneks on ulkomaiset verkkokaupat. ja viroon pääsee käväsemään aika nopeeta jos niin iso hätä tulee =D

jatkan kuitenkin vielä että suurin osa noissa listalla olleista artisteista on artisteja joiden radiosoitot ovat loppuneet jo ajat sitten. eli ilmaista rahaa yritetään kääriä?

Moilane5/44

Mistä ja miten pystyn ilmoittautumaan taiteilijaksi? Rupeaa maaru mouruamaan kun ei opintotuki tahdo riittää.

p2pman6/44

Taasko näitä hyvitysmaksujen laajentamisyrityksia? Ei näy ahneudella rajaa, ei.. Joka vuosi jaksaa yrittää..

coocie987/44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti friis:

On tuossa kyllä se totuus, että kännykät ovat kovaa vauhtia korvaamassa erilliset mp3 soittimet. Samalla tavalla mp3 soittimet korvasivat kasetti/cd soittimet. Siinä mielessä ymmärrän halun laajentaa maksun koskemaan myös puhelimia.

Asia erikseen on sitten se, että kuinka järkevä nykyinen hyvitysmaksu järjestemä ylipäätänsä on...

Sinällään kyllä, mutta huomaa, että hyvitysmaksu koskee laitteita joita käytetään merkittävässä määrin kopioimiseen. Kännykkä ostetaan enemmänkin puheluita varten. TO-mafialla on muutenkin kiire ajaa tätä maksua ennen kuin teknologia siirtyy enemmän streamaamiseen.

Tesno8/44

Kummaa, kun ei löydä kovoltani yhtään noista artisteista, vaikka musaa on 30 Gt. Kaikki löytyy myös tosta hyllystä muovisena versiona.

Raattis9/44

Ehdotan että adressiin lisätään myös internet-vero, koska hävyttömän monet kopioivat musiikin netistä suoraan kaiuttimiinsa Spotifyn ja Last.fm:n kaltaisten laittomien palveluiden kautta, eivätkä käytä hyvitysmaksun alaisia kovalevyjä lainkaan!

Jokaiselle kaapelille hyvitysmaksu, jota käyttäen musiikkia voi laittomasti kopioida!

EDIT: TAI HEI! Jos musiikista maksaisi vaan sillon kun sen, tiiättekö, ostaa!

charmakr10/44

Eihän tuota yksityistä kopiointia saa tehdä kuin suojaamattomista CD-levyistä ja tv-lähetyksistä, lähes kaikki muut on suojattu "tehokkaasti" ja niitä ei saisi kopioida.
Noiden suojaamattomien CD-levyjen myynti on laskenut melkein puoleen vuodesta 2006, tällöin voisi olettaa että yksityistä kopiointiakin olisi samassa suhteessa vähemmän.
Tämän hetken käytäntö tuntuisi olevan netistä musiikin kuuntelu/osto. Kuitenkin netistä ostettuja DRM-suojattuja mp3 biisejähän ei saa yleensä kopioida ollenkaan, myöskään "streaming"/musiikkikirjasto -palveluista(Spotify) ei saisi kopioida, joten nettilähteistä ei edes pitäisi kertyä hyvitysmaksua.

kane_k11/44

Kuluttajien lompakollakäynnin sijaan nostaisin varovasti syyttävää sormea kaupallisten radioiden suuntaan. Se on yksi syy miksi monilla artisteilla on rojaltit pienentyneet. Ei tule näin äkkiseltään yhtään radiokanavaa mieleen jossa ei soi noin kymmenen kappaleen soittolista ympäri vuorokauden. Öisin saattaa sitten olla ripoteltuna sekaan jotain muuta edellisiltä teholistoilta.

p2pman12/44

Mäkin halun rahaa persettä raapimalla!

kasperus13/44

Saakos jostain listan laitteista mitä kyseinen maksu koskee että osaa olla ostamatta niitä?

Jussi52 (vahvistamaton)14/44

Kasettimaksua maksetaan nykyään mm. tallentavasta digiboksista sen kiintolevyn koon mukaan. Täysin älytöntä, koska laite on tarkoitettu ajansiirtoon. Enpä ole sitten tuollaista ostanut. Eivät taida pyytää samaa maksua kuitenkaan TV-kaista -palvelulta?

TO-mafia tosiaan yrittää kaikenlaisia piiloveroja saada aikaan. Miksi verotusoikeus oikeastaan on annettu rekisteröidylle yhdistykselle opetusministeriön luvalla?

Itse ostan matkapuhelimeeni musiikin hankkimalla Ovi Music Unlimited -palvelun ja saan ladata kaiken haluamani. Sieltä on ladattu niitä biisejä, jotka olen ensin hankkinut kasettina, sitten LP:nä ja CD:nä. Esimerkiksi Popedan Hullut Koirat lähti juuri lataukseen. Noista latauksista tekijät saavat osansa.

Miksi minun pitäisi maksaa N8:n ottamista 12 mpixelin kuvista lisähintaa Jari Sillanpäälle siksi, että hankin kännykkääni 32 GB:n muistikortin, jonne voi tallentaa myös musiikkia kuvien ja videon lisäksi. Yhtään laittomasti ladattua biisiä siellä muuten ei edes ole.

p2pman15/44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jussi52:

Kasettimaksua maksetaan nykyään mm. tallentavasta digiboksista sen kiintolevyn koon mukaan. Täysin älytöntä, koska laite on tarkoitettu ajansiirtoon. Enpä ole sitten tuollaista ostanut. Eivät taida pyytää samaa maksua kuitenkaan TV-kaista -palvelulta?

TO-mafia tosiaan yrittää kaikenlaisia piiloveroja saada aikaan. Miksi verotusoikeus oikeastaan on annettu rekisteröidylle yhdistykselle opetusministeriön luvalla?

Itse ostan matkapuhelimeeni musiikin hankkimalla Ovi Music Unlimited -palvelun ja saan ladata kaiken haluamani. Sieltä on ladattu niitä biisejä, jotka olen ensin hankkinut kasettina, sitten LP:nä ja CD:nä. Esimerkiksi Popedan Hullut Koirat lähti juuri lataukseen. Noista latauksista tekijät saavat osansa.

Miksi minun pitäisi maksaa N8:n ottamista 12 mpixelin kuvista lisähintaa Jari Sillanpäälle siksi, että hankin kännykkääni 32 GB:n muistikortin, jonne voi tallentaa myös musiikkia kuvien ja videon lisäksi. Yhtään laittomasti ladattua biisiä siellä muuten ei edes ole.

Yksi sana: Rahanahneus.

charmakr16/44

Täytyy kommentoida vielä noita hyvitysmaksujen suuruuksia. Esim. 4.7GB DVD levystä joutuu pulittamaan hyvitysmaksuja 0.60€ ja ulkomailta tilattuna isommassa erässä hinta ~0.25€-0.30€ kpl. Eli hyvitysmaksua tuli noin kaksi kertaa tuotteen oikea hinta.

Haluaisin kyllä löytää jonkun selostuksen minkä takia tämä hyvitysmaksu on tuon suuruinen.

syrtek6617/44

Voidaan sitä peliä pelata kahteen suuntaan:

http://blog.piraattipuolue.fi/2010/12/seis-hyvitysmaksun-laajentamiselle/

ja addressi:

http://www.adressit.com/seis_hyvitysmaksun_laajentamiselle

silvulplöö


jere7518/44

Sovitaanko, että tallentavien vehkeiden hintaa nostetaan kappaleelta 10 senttiä ja asia loppuun on loppuunkäsitelty.

NUIJJA19/44

kullanruskea vuoden vanha BMW 520 D, pitäähän uuden puheenjohtajan saada löppöstä autoonsa, vai mitä.

friis20/44

Lainaus:

Saakos jostain listan laitteista mitä kyseinen maksu koskee että osaa olla ostamatta niitä?


C/VHS/S-VHS/Beta-kasetit. CD/DVD/Bluray/Minidisc -levyt. Digitaaliset ääni ja video tallentimet( =mp3 soittimet, tallentavat digiboxit)

http://www.hyvitysmaksu.fi/fin/hinnasto.html

cpenter8321/44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti NUIJJA:

kullanruskea vuoden vanha BMW 520 D, pitäähän uuden puheenjohtajan saada löppöstä autoonsa, vai mitä.


Tai vaihtaa uuteen kun eihän tuollaisella kehtaa ajaa. Ei ahneudella näytä olevan mitään rajaa

Lumikki22/44

Kopiointi hyvitysmaksu on vanhentunut käsite. Koska jotta se olisi voimassa oleva, niin ihmisillä pitäisi olla OIKEUS KOPIOIDA tekijäoikeuden alaista materiaallia. Näin ei kuitenkaan enään ole uuden tekijäoikeuslain mukaan, jos se on suojattua. Joten miten voidaa periä hyvitysmaksua jostain, jota ihmiset eivät edes saa tehdä.

Myös tärkeää tässä on huomata että jotta voi kopioida jotain niin pitää olla jotain mitä kopioi. Esimerkiksi jos kopioi radiosta lähettyä musiikkia, niin RADIO on tällöin jo maksanut siitä tekijäoikeuteen tarkoitetut hyvitysmaksut. Joten miksi kansalaisen pitäisi maksaa samasta asiasta uudestaan?

Pitäisikö kansalaisten maksaa maaleista maksua vain siksi että on olemassa ammattimaalareita? Artisti on oikeutettu saamaan korvauksen tuotteestaan jonka on tehnyt, ei jostain muusta tuotteesta joka ei ole hänen työtään. Ihan samalla tavalla kuin maalari saa korvauksen vain siitä työstä jonka tekee. Emme me kansalaiset ole mikään hyväntekeväisyysjärjestö jonka tehtävänä on tukea artisteja, joiden tuotteita emme edes käytä.

juhamm23/44

On se vaan niin hienoa kun polttaa omia valokuvia dvd:lle niin siitäkin riemusta saa maksaa kaiken maailman anssikeloille ja muille tyhjänpäiväisille määkyjille.

jartar24/44

Oma veikkaus että hyvitysmaksu järjestelmä poistetaan jossain vaiheessa kokonaan käytöstä sillä ei sille ole mitään perusteita. Ensinnäkin hyvitysmaksuista menee suurin osa tekijänoikeusjärjestöjen toiminnan pyörittämiseen. Kotimaisille artisteille siitä menee ilmeisesti hyvin vähän (Tekijänoikeusjärjestöt eivät kehtaa kertoa mitään summia) ja ulkolaisille artisteille ei mitään. Lisäksi dvd:n kohdalla maksua on mahdoton perustella sillä on laitonta kopioida dvd-elokuvia kopiosuojausten takia. Millään järkisyyllä tätä järjestelmää ei voida perustella. Tätä järjestelmää kannattavan "taiteilijan" älykkyysosamäärä on hyvin lähellä kengännumeroa...

nuppi25/44

Kyllä hyvitysmaksu summat ja kuinka paljon jaetaan ovat julkisesti tiedossa ja nähtävillä. Alla tarkat summat ja linkit.

Hyvitysmaksut jaetaan eri tekijänoikeusjärjestöiden kesken, kuten esimerkiksi TTVK Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskukselle 222 000 euroa vuosittain. Alimmat lainaukset ja linkit kertovat mille tekijänoikeusjärjestöille ja kuin paljon ne saavat.

Lainaus:

Hyvitysmaksun saajat

AVEK
Avek eli audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus jakaa tekijänoikeuskorvauksia audiovisuaalisen kulttuurin edistämiseen. Varoilla tuetaan kotimaisten lyhyt- ja dokumenttielokuvien sekä mediataideteosten tuotantoa ja teosten kansainvälistä levitystä, audiovisuaalisen alan ammattilaisten jatko- ja täydennyskoulutusta sekä alan festivaalien ja muiden tapahtumien järjestämistä.
Gramex
Gramex on esittävien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien tekijänoikeusjärjestö. Se kerää tekijänoikeuskorvauksia äänitemusiikin käytöstä ja jakaa nämä korvauksiin oikeutetuille.
ESEK
Esittävän säveltaiteen edistämiskeskus on Gramexin yhteydessä toimiva erillinen yksikkö, jonka erilaisin tukitoimenpitein edistää kotimaista esittävää säveltaidetta. Toiminnan piiriin kuuluvat kaikki musiikin lajit, ja se painottuu rahoituspohjasta johtuen ammattimaiseen tekemiseen.
Kirjallisuuden edistämiskeskus
Kirjallisuuden edistämiskeskus on Suomen Kirjailijaliiton yhteydessä toimiva erillinen kotimaisen kirjallisuuden edistämisyksikkö.
Kopiosto
Kopiosto on vuonna 1978 perustettu tekijöiden, kustantajien ja esittävien taiteilijoiden yhteinen tekijänoikeusjärjestö, joka jakaa hyvitysmaksuvaroja henkilökohtaisina korvauksina televisio-ohjelmien tekijöille.
Kuurojen liitto
Kuurojen Liitto ry valmistaa viittomakielistä videomateriaalia kuurojen kaikkien ikäryhmien koulutus-, sivistys- ja virkistystarpeisiin. Design for All- periaatteen mukaisesti nämä ohjelmat varustetaan suomen- ja ruotsinkielisellä puheäänellä, jolloin ne ovat myös viittomakieltä taitamattomien käytettävissä. Kuurojen Liitto ry on vuosittain saanut tukea hyvitysmaksuvaroista.
LUSES
Luovan Säveltaiteen Edistämissäätiö (LUSES) käyttää saamansa hyvitysmaksut tukemalla kotimaista luovaa säveltaidetta. Luses jakaa avustuksia, joilla tuetaan ammattimaista luovaa työtä ja erityisesti sen esille tuomista.
Teosto
Teosto on voittoa tavoittelematon aatteellinen yhdistys, joka valvoo tehokkaasti, kattavasti ja taloudellisesti musiikin tekijöiden ja kustantajien oikeuksia. Teosto myös edistää kotimaista luovaa säveltaidetta.
Tuotos
Vuonna 1998 perustettu AV-tuottajien tekijänoikeusyhdistys Tuotos ry kerää ja tilittää tekijänoikeuskorvauksia televisioyhtiöiden ulkopuolisille, riippumattomille tuottajille.
VISEK
Visuaalisen taiteen edistämiskeskus Visek myöntää vuosittain apurahaa käytettäväksi audiovisuaalista kuvataidetta käsittelevän tuotannon edistämiseen ja digitaalisen kuvataiteen ja digitaalisten interaktiivisten teosten tukeen.

http://www.hyvitysmaksu.fi/fin/hyvitysmaksun_saajat.html


Lainaus:

Hyvitysmaksuvarojen jako 2010

Opetus- ja Kulttuuriministeriön 10.9.2010 tekemä päätös vuoden 2009 hyvitysmaksuvarojen jaosta (summat euroissa)

Henkilökohtaiset tilitykset oikeudenomistajille:
Jakava järjestö
Kopiosto ry
2 145 000
Gramex ry
1 516 000
Teosto ry
1 432 000
Tuotos ry
320 000
Yhteensä:
5 414 000

Tilitykset tekijöiden yhteisiin tarkoituksiin
Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus (AVEK)
2 050 000
Esittävän Säveltaiteen Edistämiskeskus (ESEK)
551 000
Luovan säveltaiteen edistämiskeskus (LUSES)
519 000
LUSES ja ESEK yhteisesti AV-varoja
457 000
Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus
222 000
Suomen Tekijänoikeudellinen Yhdistys
106 000
Kirjallisuuden edistämiskeskus
93 000
Kuvasto/Visuaalisen taiteen edistämiskeskus (VISEK)
30 000
Kuurojen Liitto
6 000
Yhteensä
4 034 000
Opetusministeriö päättää myöhemmin
224 000
Kaikki yhteensä
9 672 000

http://www.hyvitysmaksu.fi/Teosto/hymysivut.nsf/0/70363EB7E652A0ECC22577B900212874?opendocument

MatiasZ26/44

Täällä meidän Petteri on kirjoittanut tosi asiaa missä mennään:

Hyvitysmaksun laajentaminen lainvastaista

http://pjarvinen.blogspot.com/2010/12/hyvitysmaksun-laajentaminen.htmlKiintolevyjen hyvitysmaksu hämmästyttää

http://pjarvinen.blogspot.com/2010/12/kiintolevyjen-hyvitysmaksu-hammastyttaa.htmlValheellinen hyvitysmaksu

http://pjarvinen.blogspot.com/2010/11/valheellinen-hyvitysmaksu.htmlValheellinen hyvitysmaksu, osa 2

http://pjarvinen.blogspot.com/2010/11/valheellinen-hyvitysmaksu-osa-2.htmlYrityksen hyvitysmaksu: veroa verosta

http://pjarvinen.blogspot.com/2010/11/yrityksen-hyvitysmaksu-veroa-verosta.html

jartar27/44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti nuppi:

Kyllä hyvitysmaksu summat ja kuinka paljon jaetaan ovat julkisesti tiedossa ja nähtävillä. Alla tarkat summat ja linkit.


Eli kerrotko minulle paljonko artistit saavat näistä rahoista itselleen. Esimerkkinä vaikka menestynyt artisti ja keskiverto artisti.

teme56528/44

Lainaus:

Teosto on myös vaatinut maksun laajentamista koskemaan myös muistitikkuja ja -kortteja sekä tietokoneita.


Uskaltaisin väittää että valtaosa myydyistä muistikorteista on käytössä ihmisten kameroissa. Siis laitteissa, jolla ihmiset tuottavat itse viihdettä. Menee jo törkeyden puolelle, että kuluttaja joutuu maksamaan lisämaksua siitä, että saa tallentaa materiaalia, jonka tekijänoikeudet hän itse omistaa. Jos muistikortit joskus joutuvat hyvitysmaksun kohteeksi, täytynee sitten kysyä teostolta, että mitenkäs niitä korvauksia omista tuotoksista haetaan.

trooper7829/44

Lapsen kengissä vielä mutta:
http://www.facebook.com/pages/Osta-tallennusmediat-ulkomailta/161004460610282

Asiaan liittyviä kuvia ja tekstejä kaivataan =)

nuppi30/44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:

Eli kerrotko minulle paljonko artistit saavat näistä rahoista itselleen. Esimerkkinä vaikka menestynyt artisti ja keskiverto artisti.

Kaikkien korvausten tuottama tulo, joka tilitetään tekijöille. Alla määrät.

yli 20 000 euroa vuodessa saavia 214 henkilöä. Menestyneet artistit.

5000 - 20 000 euroa vuodessa saavia 557 henkilöä. Keskiverto artistit.

1000 - 5000 euroa vuodessa saavia 1505 henkilöä.

Alle 1000 euroa vuodessa saavia 7049 henkilöä

Teoston henkilöstön keskimääräinen lukumäärä 97 hlö 2009

Henkilöstökulut
Palkat 4 544 140,40
Palkkiot 230 400,60
Eläkekulut 820 682,18
Muut henkilösivukulut 227 288,25
Kaikki yhteensä 5 822 511,43
Hallitus
Palkkiot hallituksen jäsenille 106 580,00

Teoston työntekijöiden keskimääräinen palkka vuodessa on noin 47 000 euroa. Noin 4000 euroa kuukaudessa.

Teoston toimitusjohtajan, varatoimitusjohtajan ja heidän
varamiehensä palkka on yli 100 000 euroa vuodessa. Toimitusjohtajan 154 186 eur vuodessa.

jartar31/44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti nuppi:2009 vuonna YKSITYISEN KOPIOINNIN HYVITYSMAKSU
Toiminnan tuotot 8 895 301,27

yli 20 000 euroa vuodessa saavia 214 henkilöä. Menestyneet artistit.

5000 - 20 000 euroa vuodessa saavia 557 henkilöä. Keskiverto artistit.

1000 - 5000 euroa vuodessa saavia 1505 henkilöä.

Alle 1000 euroa vuodessa saavia 7049 henkilöä


Oletko oikeastii niin tyhmä että luulet että nämä sinun suuret suuret valheet menee läpi. Alakanttiin laskettuna kolmen ensimmäisen ryhmän tulot menee jo 8,57 miljoonaan. Tähän päälle kun lisätään esim. AVEK niin ollaan todella reippaasti ylitetty hyvitysmaksujen kokonaistuotto.

Joten jospa rupeaisit puhumaan totta ja kerrot mitä artistit oikeasti saa.


cpenter8332/44

Eli kansalaisia rahastetaan että saadan maksettua palkka niille jotka itkevät lisää perusteetonta rahaa kansalaisilta. Eikö tuo toiminta täytä törkeän petoksen kriteerit samoin kuin vähän aikaa sitten uutisissa olleessa syöpäkeräysjupakassa jossa "pakollisten kulujen" jälkeen yksi prosentti kerätystä rahasta päätyi oikeaan kohteeseen. Samoin Testo voidaan tuomita petoksesta koska valtio on antanut sille luvat kerätä tuloja taiteilijoille EI ITSELLEEN.

nuppi33/44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:

Oletko oikeastii niin tyhmä että luulet että nämä sinun suuret suuret valheet menee läpi. Alakanttiin laskettuna kolmen ensimmäisen ryhmän tulot menee jo 8,57 miljoonaan. Tähän päälle kun lisätään esim. AVEK niin ollaan todella reippaasti ylitetty hyvitysmaksujen kokonaistuotto. Joten jospa rupeaisit puhumaan totta ja kerrot mitä artistit oikeasti saa.

Teosto saa muitakin korvauksia ja tuloja kuin vain hyvitysmaksut. Tuossa on eritelty artisteille tulot kaikista korvauksista mitä heille maksetaan vuodessa. Siis kaikki muutkin korvaukset, kuin vain hyvitysmaksut. Hyvitysmaksut lisätään muihin maksettaviin korvauksiin erittelemättä ja koko summa sitten jaetaan artisteille vuosittain. Kaikki tiedot on otettu suoraan Teoston 2009 vuoden tilinpäätöksestä paperista, joka on minulla juuri kädessäni.

Mielestäni Teoston noin 6 miljoonan euron vuosittaiset ja noin 100 hlö palkkakulut ovat todella pienet verrattuna monien muiden yritysten palkkoihin ja Teosto on rekisteröity yhdistys.

@cpenter83

Teoston työntekijöillä on täysi oikeus saada iso korvaus tekemästään kovasta työstä siinä missä kenen tahansa työntekijän.

@teme565

Yksityishenkilö ei voi saada vapautusta hyvitysmaksusta, eikä saada palautusta. Ainoastaan yritykset, yrittäjät ja yhteisöt voivat saada vapautuksen maksusta, sekä anoa palautusta.

http://www.hyvitysmaksu.fi/fin/maksusta_vapautetut.html

jartar34/44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti nuppi:


Teosto saa muitakin korvauksia ja tuloja kuin vain hyvitysmaksut. Tuossa on eritelty artisteille tulot kaikista korvauksista mitä heille maksetaan vuodessa. Siis kaikki muutkin korvaukset, kuin vain hyvitysmaksut. Hyvitysmaksut lisätään muihin maksettaviin korvauksiin erittelemättä ja koko summa sitten jaetaan artisteille vuosittain. Kaikki tiedot on otettu suoraan Teoston 2009 vuoden tilinpäätöksestä paperista, joka on minulla juuri kädessäni.


Ja tuon "pienen" yksityiskohdan unohdit mainita. Mutta itse aiheeseen. Jos kysyn että paljonko maito maksoi niin en odota vastaukseksi ostosten yhteishintaa. Hieman tarkkuutta vastauksiin.

Eli jospa nyt vaan kertoisit kuinka paljon hyvitysmaksuja suomalaiset artistit keskimäärin saavat. Kun hyvitysmaksua kerätään artisteja varten niin olisi mielenkiintoista kuulla että saavatko he näistä maksuista oikeasti mitään itselleen.

nuppi35/44

@jartar

Kuten tiedät hyvitysmaksutulot jaetaan eri tekijänoikeusjärjestöille. Teoston hyvitysmaksu osuudesta.

Teosto ry 1 432 000
Tilityskulut -93 294,23
Jaettavaksi 1 338 705,77

Yksityisen kopioinnin hyvitysmaksutuotoista
tilitettiin Teoston oikeudenomistajille henkilökohtaisina
korvauksina 1 338 705,77. Tilityksiä maksettiin kaikkiaan runsaalle 9 300 oikeudenomistajille. Keskimääräinen korvaus oli 143,94.

Lainaus:

Hyvitysmaksuvarojen jako 2010

Opetus- ja Kulttuuriministeriön 10.9.2010 tekemä päätös vuoden 2009 hyvitysmaksuvarojen jaosta (summat euroissa)

Henkilökohtaiset tilitykset oikeudenomistajille:
Jakava järjestö
Kopiosto ry
2 145 000
Gramex ry
1 516 000
Teosto ry
1 432 000
Tuotos ry
320 000
Yhteensä:
5 414 000

Tilitykset tekijöiden yhteisiin tarkoituksiin
Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus (AVEK)
2 050 000
Esittävän Säveltaiteen Edistämiskeskus (ESEK)
551 000
Luovan säveltaiteen edistämiskeskus (LUSES)
519 000
LUSES ja ESEK yhteisesti AV-varoja
457 000
Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus
222 000
Suomen Tekijänoikeudellinen Yhdistys
106 000
Kirjallisuuden edistämiskeskus
93 000
Kuvasto/Visuaalisen taiteen edistämiskeskus (VISEK)
30 000
Kuurojen Liitto
6 000
Yhteensä
4 034 000
Opetusministeriö päättää myöhemmin
224 000
Kaikki yhteensä
9 672 000

http://www.hyvitysmaksu.fi/Teosto/hymysivut.nsf/0/70363EB7E652A0ECC22577B900212874?opendocument

Zhark36/44

Petos tulee mieleen tollasesta hommasta missä mukamas kerätään artisteille rahaa ja kaikki tulot meneekin välikäsille = tekijänoikeusjärjestöt.
Teosto ja muut to-järjestöt vaan rahastavat muiden tekemällä työllä. Kuinka tämä voi edes olla laillista?

zya37/44

Suosittelen kyllä jokaista lukemaa moneen kertaan ajatuksella tuon Hyvitysmaksuvarojen jako 2010.

Tuohan tarkoittaa sitä, että 9.7 miljoonan euron hyvitysmaksu summasta menee vain 5 414 000 tekijöille. Kun 4 034 000 menee tilityksinä muiden järjestöjen ylläpitoon ja palkkoihin kuten TTVK 222 000. Eli melkein puolet rahoista jää artisteilta saamatta. Tuo Teoston maksama noin 150 euron hyvitys tekijöille on naurettava. Liikaa välistä vetäjiä ja artisteilta jää melkein puolet rahoista saamatta. Miten tämä on mahdollista???? Tekijänoikeusjärjestöt vetävät melkein puolet rahoista välistä. Olisi parempi jos ei olisi tekijänoikeusjärjestöjä välistä vedättämässä koska silloin tuo 9.7 miljoonaa menisi kaikki suoraan tekijöille. Olisi parempi jos valtio valvoisi ja jakaisi nuo hyvitysmaksut suoraan tekijöille. To-mafian voi lakkauttaa valtio voisi kerätä ja jakaa rahat!

cpenter8338/44

Nuppi Teosto on kuin arvokuljetusfirma joka vetää välistä eli varastaa. Onhan arvokuljetusfirmojen väelläkin oikeus palkkaa mutta se ei oikeuta ottamaan osaa niistä marketin rahoista joita on viemässä pankkiin. Teoston homma on täyttä huijausta ja siitä pitäisi päästä eroon mahdollisimman nopeasti jos rahaa palaa enemmän kuin kertyy.

jartar39/44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zya:

Suosittelen kyllä jokaista lukemaa moneen kertaan ajatuksella tuon Hyvitysmaksuvarojen jako 2010.

Tuohan tarkoittaa sitä, että 9.7 miljoonan euron hyvitysmaksu summasta menee vain 5 414 000 tekijöille. Kun 4 034 000 menee tilityksinä muiden järjestöjen ylläpitoon ja palkkoihin kuten TTVK 222 000. Eli melkein puolet rahoista jää artisteilta saamatta. Tuo Teoston maksama noin 150 euron hyvitys tekijöille on naurettava. Liikaa välistä vetäjiä ja artisteilta jää melkein puolet rahoista saamatta. Miten tämä on mahdollista???? Tekijänoikeusjärjestöt vetävät melkein puolet rahoista välistä. Olisi parempi jos ei olisi tekijänoikeusjärjestöjä välistä vedättämässä koska silloin tuo 9.7 miljoonaa menisi kaikki suoraan tekijöille. Olisi parempi jos valtio valvoisi ja jakaisi nuo hyvitysmaksut suoraan tekijöille. To-mafian voi lakkauttaa valtio voisi kerätä ja jakaa rahat!


Ihan oikeasti joku keskimääräinen 150€ summa on niin pieni että on häpeällistä väittää että hyvitysmaksuilla tuetaan artisteja. Näiden tietojen valossa on myös täysin uskomatonta että päättäjät eivät lakkauttaneet koko hyvitysmaksu järjestelmää.

Ja oikeasti "taiteilijat" jotka vetositte eduskuntaan 150 euron vuoksi. Ei teillä oikeasti voi mennä niin huonosti että myytte sielunne tällaisen summan takia.

cpenter8340/44

lainaus @ Finlex koskien hyvitysmaksuja:
"Maksu käytetään suorana hyvityksenä teosten tekijöille sekä välillisenä hyvityksenä tekijöille heidän yhteisiin tarkoituksiinsa."

eli Teosto rikkoo lakia jos ottaa keräämistään varoista "tilityskustannuksia" ja asiasta ei ole epäselvyyttä. Näin sanoo Suomen laki

nuppi41/44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti cpenter83:

lainaus @ Finlex koskien hyvitysmaksuja:
"Maksu käytetään suorana hyvityksenä teosten tekijöille sekä välillisenä hyvityksenä tekijöille heidän yhteisiin tarkoituksiinsa."

eli Teosto rikkoo lakia jos ottaa keräämistään varoista "tilityskustannuksia" ja asiasta ei ole epäselvyyttä. Näin sanoo Suomen laki

Ei kannattaisi keksiä asioita omasta päästä ja tulkita lakia oman mielen mukaan. Teosto ei ole koskaan rikkonut mitään lakia, eikä riko lakia vaan noudattaa aina kaikessa toiminnassaan Suomen lakia.

cpenter8342/44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti nuppi:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti cpenter83:

lainaus @ Finlex koskien hyvitysmaksuja:
"Maksu käytetään suorana hyvityksenä teosten tekijöille sekä välillisenä hyvityksenä tekijöille heidän yhteisiin tarkoituksiinsa."

eli Teosto rikkoo lakia jos ottaa keräämistään varoista "tilityskustannuksia" ja asiasta ei ole epäselvyyttä. Näin sanoo Suomen laki

Ei kannattaisi keksiä asioita omasta päästä ja tulkita lakia oman mielen mukaan. Teosto ei ole koskaan rikkonut mitään lakia, eikä riko lakia vaan noudattaa aina kaikessa toiminnassaan Suomen lakia.

Korostetaan sanaa koskaan Gramex ja Teosto tuomittiin maksumiehiksi ja sittenhän nupin onkin helppo osoittaa kiistattomin todistein että heillä on lupa veloittaa keräämistään rahoista mielivaltaisia kuluja

jartar43/44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti cpenter83:


Korostetaan sanaa koskaan Gramex ja Teosto tuomittiin maksumiehiksi ja sittenhän nupin onkin helppo osoittaa kiistattomin todistein että heillä on lupa veloittaa keräämistään rahoista mielivaltaisia kuluja


Valheilla oli tällä kertaa todella lyhyet jäljet. nupin viimeinenkin uskottavuus karisi pöntöstä alas.

cpenter8344/44

Potkitaan nuppiin vielä lisää: Teosto korotti ravintolataksoja lainvastaisesti

ja mitenkäs se nupin väite menikään, ai niin joo:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti nuppi:

Ei kannattaisi keksiä asioita omasta päästä ja tulkita lakia oman mielen mukaan. Teosto ei ole koskaan rikkonut mitään lakia, eikä riko lakia vaan noudattaa aina kaikessa toiminnassaan Suomen lakia.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT