AfterDawn logo

Soneralta IPTV-palvelu Elisa Viihteen kilpailijaksi

Matti Robinson Matti Robinson
20 kommenttia

Sonera tuo tässä kuussa markkinoille laajakaistayhteyksiä hyödyntävän IPTV-palvelun, jonka avulla Soneran laajakaistaverkkoon liittyneet asiakkaat pääsevät nauttimaan televisio-ohjelmista, Spotify-musiikkipalvelusta ja vuokravideoista. Koti TV -palvelu mahdollistaa myös maksullisten kanavien tilauksen, jota Sonera mainostaakin muun muassa UrhoTV-paketilla.

Palvelu maksaa ilman maksullisia lisäpalveluita 9,95 euroa kuukaudessa, jonka lisäksi asiakkaalla täytyy olla joko 24Mbit Sonera ADSL -laajakaistaliittymä tai jokin Sonera Laajakaista Extra -liittymistä. Koti TV -palveluun on mahdollista vuokrata elokuvia yrityksen omasta Sonera Play -palvelusta sekä SF-Anytime-palvelusta.

Sonera toi samalla myyntiin Spotify Premium -palvelun, joka on saatavilla Koti TV -paketin yhteyteen. Myös erillisenä palveluna myytävä Spotify Premium maksaa 9,95 euroa kuukaudessa.

Soneran mukaan palvelu tukee myös teräväpiirtokanavia, joita on saatavilla kahdessa maksullisessa kanavapaketissa. Palvelun mukana toimitettava päätelaite ei tue televisio-ohjelmien tallennusta. Palveluun voi tutustua tarkemmin osoitteessa http://www.sonera.fi/tv/koti+tv.

20 KOMMENTTIA

Zed (vahvistamaton)1/20

Jos Sonera ei tuo palveluunsa ohjelmien nettitallennusta, niin kyllähän tämä on silloin aika heikko palvelu Elisan vastaavaan verrattuna. Palvelu myös maksaa esim. 24M ADSL2+ laajakaistan kanssa 9.95€ enemmän kuin Elisan palvelu vaikka ominaisuuksia on vähemmän!

Keina2/20

Eipä ole enää Elisan viihdekaistassakaan tallennus mahdollisuutta.

himpo3/20

Ei mitään uutta, eli ketä kiinnostaa?

manni4/20

Ketä haluaa maksaa kympin kuussa IPTV:stä?

espe05/20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Keina:

Eipä ole enää Elisan viihdekaistassakaan tallennus mahdollisuutta.

Mistähän tämä tieto on revitty? Itse ainakin olen viimeksi tänään Viihteellä tallentanut.

MissBlue6/20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Keina:

Eipä ole enää Elisan viihdekaistassakaan tallennus mahdollisuutta.

On siinä. Ainoastaan 36 tunnin kaikkien ilmaiskanavien jälkikäteen katselumahdollisuus poistui.
Maksukanavia ei pysty tallentamaan.

inkognito7/20

Ikävästi onnistuivat sitten kastroimaan koko iptvn. TVKaista tyyppinen ratkaisu olisi tehnyt näistä oikeasti uuden sukupolven ratkaisuja mutta nyt ne sitten taantui pelkäksi köyhänmiehen kaapelitvksi

htwt8/20

HAHHAH :) Miten tästä surinasta tulee ihan MTV3 mieleen. Kaikki mihin nämä firmat koskee, muuttuu paskaksi.

Joko soneralla ollaan todella ylimielisiä tai sitten tyhmiä. Eihän tuossa "palvelussa" ole mitään mistä voisi laskuttaa? Ei se nyt voi olla noin vaikeaa. Hetken jo ehdin iloita tuon otsikon nähtyäni, että nyt tulee laadullista kilpailua. Äh, eihän suomessa ole kilpailua kun kansa syö kiltisti kaiken mitä eteen laitetaan.

video_friikki9/20

Itselläni ei ole kumpaakaan. Mutta ainoa kiinnostuksen kohde on se, että miten nämä pelittävät. Eli ovatko P2P palvelua (siksi varmaan 24 Mb/s) millainen viive kytkeytymisestä katsomiseen, pätkiikö pahasti ja tuleeko video on demand ihan oikeasti reaaliajassa. Millainenkohan serveriratkaisu on taustalla. UrhoTV on varmaan multicasting UDP:tä vai ...?

Miksi muuten näitä ei voi katsoa PC:llä ja tallentaa omaan tietsikkaan. Itselleni on kyllä kynnyskysymys kannettavalla PC:llä pyörivät mediacenterit (esim. MythTV, Moovida tms.)

Olisi mukava kuulla itseäni viisampien kommentteja ja näkemyksiä.

Komikus10/20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti manni:

Ketä haluaa maksaa kympin kuussa IPTV:stä?

Onko olemassa joku IPTV:tä parempi tapa katsoa TV:tä?

Tämä Soneran versio ei tosin ole kovin kummallinen, koska sillä ei voi tallentaa kaikkia kanavia, eikä katsoa niitä silloin kun haluaa.

video_friikki11/20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Komikus:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti manni:

Ketä haluaa maksaa kympin kuussa IPTV:stä?

Onko olemassa joku IPTV:tä parempi tapa katsoa TV:tä?

Tämä Soneran versio ei tosin ole kovin kummallinen, koska sillä ei voi tallentaa kaikkia kanavia, eikä katsoa niitä silloin kun haluaa.


En ole varma mutta luulen että kyse on tekijänoikeuksista. Itse asiassa onko olemassa mitään laitetta tai ohjelmaa tms. joka mahdollistaisi esimerkikksi toiminnan: Talenna mutta katso vain N kertaa (N = joku 0 suurempi etukäteen kiinnitetty kokonaisluku).

Itse asiassa tarvitsemmeko katsomisaikariippumatonta palvelua. Vaikka en itse katso televisiota (minulla ei edes sellaista ole) niin mikäli oikein olen ymmärtänyt valtaosa ihmisistä tuijottaa teelevisiota ilman sen suurempaa suunnitelmaa. Harvalla taitaa olla ajatuksena: "tämän ohjelman haluaisin nähdä, ja itselläni on vasta aikaa klo xx.yy".

Mikäli halutaan aikatauluriippumatonta palvelua niin tästä on olemassa suuria teknologisia haasteita: a) IPTV tulee lineaarisesti ja haluttu ohjelma tallenetaan paikallisesti b) ohjelmat on talennettu sisällöntuottajan tai operaattorin palvelimelle, josta ne ladataan haluttaessa. Kummassakin tapauksessa pitäisi varmaan jollaintavalla ratkaista tekijänoikeuskysymykset. Jälkimmäinen tapaus taasen on teknisesti erittäin haastava, ensimmäisessä tapauksessa taasen paikalliset kovalevyt voivat olla aika kuormitettuja ja liikennöintiä (up-download) pitäisi kai olla vuorokauden ympäriinsä.

HD-materiaalia ? Huh huh. 8 -12 Mb/s sadoille tuhansille kuluttajille. Mitenköhän siitä selvitään kun operaattorit ja sisällöntuottajat (mm. YLE) vähentävät teknistä henkilökuntaansa.

zekeman12/20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti video_friikki:


Harvalla taitaa olla ajatuksena: "tämän ohjelman haluaisin nähdä, ja itselläni on vasta aikaa klo xx.yy".

Mikäli halutaan aikatauluriippumatonta palvelua niin tästä on olemassa suuria teknologisia haasteita: a) IPTV tulee lineaarisesti ja haluttu ohjelma tallenetaan paikallisesti b) ohjelmat on talennettu sisällöntuottajan tai operaattorin palvelimelle, josta ne ladataan haluttaessa. Kummassakin tapauksessa pitäisi varmaan jollaintavalla ratkaista tekijänoikeuskysymykset. Jälkimmäinen tapaus taasen on teknisesti erittäin haastava, ensimmäisessä tapauksessa taasen paikalliset kovalevyt voivat olla aika kuormitettuja ja liikennöintiä (up-download) pitäisi kai olla vuorokauden ympäriinsä.

HD-materiaalia ? Huh huh. 8 -12 Mb/s sadoille tuhansille kuluttajille. Mitenköhän siitä selvitään kun operaattorit ja sisällöntuottajat (mm. YLE) vähentävät teknistä henkilökuntaansa.

Kyllä se juuri noin (b) toimii ainakin Elisaviihteellä. Kaikkien kanavien jatkuva tallennus siitä poistettiin kai juridisten mutkien takia, mutta muuten muita kuin maksukanavia voi tallentaa niin paljon kuin viiteen teraan mahtuu. Esimerkiksi haluamani sarjat panen jatkuvaan tallennukseen ja katson itselleni sopivana ajankohtana. Vancouverin kisojen aikaan kokeilin myös HD-ohjelman tallennusta ja hyvin toimi sekin. Ei pätki ja toteutuva reilu 12 Mb/s kaista näyttää riittävän hyvin.
Soneran Koti-TV ei kisaa nähdäkseni mitenkään Elisaviihteen kanssa. Huonompi ja kalliimpi.

video_friikki13/20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zekeman:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti video_friikki:


Harvalla taitaa olla ajatuksena: "tämän ohjelman haluaisin nähdä, ja itselläni on vasta aikaa klo xx.yy".

Mikäli halutaan aikatauluriippumatonta palvelua niin tästä on olemassa suuria teknologisia haasteita: a) IPTV tulee lineaarisesti ja haluttu ohjelma tallenetaan paikallisesti b) ohjelmat on talennettu sisällöntuottajan tai operaattorin palvelimelle, josta ne ladataan haluttaessa. Kummassakin tapauksessa pitäisi varmaan jollaintavalla ratkaista tekijänoikeuskysymykset. Jälkimmäinen tapaus taasen on teknisesti erittäin haastava, ensimmäisessä tapauksessa taasen paikalliset kovalevyt voivat olla aika kuormitettuja ja liikennöintiä (up-download) pitäisi kai olla vuorokauden ympäriinsä.

HD-materiaalia ? Huh huh. 8 -12 Mb/s sadoille tuhansille kuluttajille. Mitenköhän siitä selvitään kun operaattorit ja sisällöntuottajat (mm. YLE) vähentävät teknistä henkilökuntaansa.

Kyllä se juuri noin (b) toimii ainakin Elisaviihteellä. Kaikkien kanavien jatkuva tallennus siitä poistettiin kai juridisten mutkien takia, mutta muuten muita kuin maksukanavia voi tallentaa niin paljon kuin viiteen teraan mahtuu. Esimerkiksi haluamani sarjat panen jatkuvaan tallennukseen ja katson itselleni sopivana ajankohtana. Vancouverin kisojen aikaan kokeilin myös HD-ohjelman tallennusta ja hyvin toimi sekin. Ei pätki ja toteutuva reilu 12 Mb/s kaista näyttää riittävän hyvin.
Soneran Koti-TV ei kisaa nähdäkseni mitenkään Elisaviihteen kanssa. Huonompi ja kalliimpi.

Pitäisi varmaan tutustua tähän Elisa viihteeseen tarkemmin. Paslvelin ratkaisut (keskusten määrä) kiinnostavat tosi paljon. Mistäköhän löytyisi teknistää erittelyä ja kuinka monta käyttäjää tällä hetkellä on. Toi PC-puutteellisuus hieman häiritsee.

Entä jos hommaa PC:lle yhtämonta DVB-T korttia kun on kanavanippuja ja tallentaa kaiken kovalevylle joka päivä ja poistaa tarpeettomat. Striimais sisältöä omaan WLAN verkkoon. - Näin ainakin säästäisi rahaa ja olisi pientä puuhastelua tylsän TV katselun sijasta :-) Niin ja olisi oma viihdepalvelu - jee.

video_friikki14/20

Koska yksi tyhmä osaa kysyä enemmän kuin kymmenen viisasta ehtii vastata niin huulillani on vielä yksi kysymys: Tuliko toi Vancouverin HD myös tilausvideona ?

Vaikuttaisi siltä että tämä elisan paketti on jonkinlainen yhdistelmä monia eri tekniikoita: DVB-T (ja -C), multicasting UDP:ta (kenties RTP), P2P palvelua ja lopulta hieman tavanomaisempaa TCP/IP:tä (hieman YouTuben tapaan). Ainakin mitä eri threadeja on uskominen ja heidän boksia katsominen.

Bluejack15/20

Olen jotenkin allerginen tuolle logolle ja osaan nykyään kiertää sen kaukaa..

zekeman16/20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti video_friikki:

Koska yksi tyhmä osaa kysyä enemmän kuin kymmenen viisasta ehtii vastata niin huulillani on vielä yksi kysymys: Tuliko toi Vancouverin HD myös tilausvideona ?

Ei, jos ymmärrän oikein kysymyksesi. Vancouver oli Ylen HD-lähete, jota oli jaossa eri operaattoreiden kautta. Itse piti merkitä tallennettavaksi.
Tilausvideona saa elokuvia Elisan omasta vuokraamosta ja SF-Anytimen vuokraamosta. Elisan valkoimassa on myös hd-elokuvia.
Periaatteessa hyvä ajatus katsoa elokuvia kotisohvalta silloin kun huvittaa, ilman omistamisen rasitetta, mutta valikoiman pitää kyllä parantua ja hinnan pudota. 5-7 euroa on mielestäni liikaa.

video_friikki17/20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zekeman:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti video_friikki:

Koska yksi tyhmä osaa kysyä enemmän kuin kymmenen viisasta ehtii vastata niin huulillani on vielä yksi kysymys: Tuliko toi Vancouverin HD myös tilausvideona ?

Ei, jos ymmärrän oikein kysymyksesi. Vancouver oli Ylen HD-lähete, jota oli jaossa eri operaattoreiden kautta. Itse piti merkitä tallennettavaksi.
Tilausvideona saa elokuvia Elisan omasta vuokraamosta ja SF-Anytimen vuokraamosta. Elisan valkoimassa on myös hd-elokuvia.
Periaatteessa hyvä ajatus katsoa elokuvia kotisohvalta silloin kun huvittaa, ilman omistamisen rasitetta, mutta valikoiman pitää kyllä parantua ja hinnan pudota. 5-7 euroa on mielestäni liikaa.

Osittain vastasit. Laajempi kysymys on sellainen: Jos meillä on esimerkikksi 100 000 käyttäjää ja jokainen tilaa HD lähetyksiä sanotaan 8 - 12 Mb/s haluamallaan ajankohdalla (siis asynkronisesti). Tällöin ei voida käyttää multicastia ja P2P verkkoa jos paikallisesti ei ole talennettu mitään. Ilmeisesti seurauksena on, että liikennöinti putkessa pitäisi kulkea palvelimelta 8 - 12 Mb/s x 100 000 eli 800 - 1200 Gb/s. Kaikki tiedämme, että tämä on mahdotonta nykytekniikalla. Joten tosiaikainen multicast lienee ainoa mahdollisuus, jolloin ei myöskään ole tilausvideomahdollisuutta (kaikille tulee sama signaali samaan aikaan) tai verkon pitäisi olla jaettu hyvin pieniin palasiin, jolloin taasen arkkitehtuuri kustannukset nousevat pilviin.

Edellä tarkoitin tietenkin, että HD on riittävän laadukasta. Ainahan voidaan kompressoida HD resoluutiota vaikka kuinka alas, mutta laatu lienee silloin ihan hanurista.

Hinta on kaiken kaikkiaan melko kova: Kun ajatellaan, että tavalliseen nettisurffailuun, YouTubeen ja (huonolaatuisten) sarjafilmien seuraamiseen riittää vallan mainisoti 1 - 2 Mb/s. Kun tähän lisätään 24 Mb/s korkeampi maksu ja Elisan Viihdepalvelusta perimä maksu niin puhutaankin melkein 50 euron kuukausimaksusta. Ja vielä suppeasta elokuvatarjonnastakin pitää maksaa lisää.

Mutta toisaalta: Jostainhan pitää aloittaa. Itsekkin maksoin itseni kipeäksi aikoinaan 64 Kb/s ISDN:stä (ja oltiin mukamas niin nykyaikaisia - jee).

Hyvä yritys Elisalta kunhan vielä saisi ihan kunnollista teknistä dokumentaatiota (turha varmaan odottaa, kun heidän webbisivuilla on yksi ainoa sanoma: maksa !).

zekeman18/20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti video_friikki:


Edellä tarkoitin tietenkin, että HD on riittävän laadukasta. Ainahan voidaan kompressoida HD resoluutiota vaikka kuinka alas, mutta laatu lienee silloin ihan hanurista.

Noin 90 minuutin Vancouverin hd-lähetyksen koko tallenteena on 5,71 Gb. Yllättävän hyvältä se näyttää, mutta ei kyllä mitään br-tasoa. Selvästi parempi kuin normaali, hyväkin digilähetys kuitenkin. Miten tämäntasoinen lähettäminen edes sadoille tai tuhansille katsojille kerralla on ratkaistu teknisesti, en osaa sanoa. Todennäköisesti näillä Ylen hd-lähetyksillä IPTV-verkonkin mahdollisuuksia selvitetään ja testataan.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti video_friikki:


Hinta on kaiken kaikkiaan melko kova:
Mutta toisaalta: Jostainhan pitää aloittaa.


Onhan se, mutta pelkästä 1/1-yhteydestäkin sai maksaa 24e/kk. 24/1-yhteys (12/0,8 toteutuu), 2500 tuntia erittäin helppokäyttöistä tallennustilaa (vaikka kännykällä käskytettävissä), joitakin lisäkanavia (enimmäkseen turhia, mutta snooker ja tennis hd:nä Eurosportilta kyllä maittaa) ja semne jonkunkaltane leffavuokraus 38 e/kk...( 2v. sopimus)
Kokonaisuuteen nähden sen juuri kestää, vaan saisi kilpailua silti tulla.

video_friikki19/20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zekeman:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti video_friikki:


Edellä tarkoitin tietenkin, että HD on riittävän laadukasta. Ainahan voidaan kompressoida HD resoluutiota vaikka kuinka alas, mutta laatu lienee silloin ihan hanurista.

Noin 90 minuutin Vancouverin hd-lähetyksen koko tallenteena on 5,71 Gb. Yllättävän hyvältä se näyttää, mutta ei kyllä mitään br-tasoa. Selvästi parempi kuin normaali, hyväkin digilähetys kuitenkin. Miten tämäntasoinen lähettäminen edes sadoille tai tuhansille katsojille kerralla on ratkaistu teknisesti, en osaa sanoa. Todennäköisesti näillä Ylen hd-lähetyksillä IPTV-verkonkin mahdollisuuksia selvitetään ja testataan.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti video_friikki:


Hinta on kaiken kaikkiaan melko kova:
Mutta toisaalta: Jostainhan pitää aloittaa.


Onhan se, mutta pelkästä 1/1-yhteydestäkin sai maksaa 24e/kk. 24/1-yhteys (12/0,8 toteutuu), 2500 tuntia erittäin helppokäyttöistä tallennustilaa (vaikka kännykällä käskytettävissä), joitakin lisäkanavia (enimmäkseen turhia, mutta snooker ja tennis hd:nä Eurosportilta kyllä maittaa) ja semne jonkunkaltane leffavuokraus 38 e/kk...( 2v. sopimus)
Kokonaisuuteen nähden sen juuri kestää, vaan saisi kilpailua silti tulla.

Joo toi 5.71 GB on ihan OK, jos kompressio on H.264 (tai vastaava). Ei nämä tulevat DNA:n langattomat HD:t tule olemaan sen parempia (jos nyt politikot eivät pääse kämmäämmään niinkuin tekivät digiTV:n kanssa: liikaa kanavia liian ahtaassa nipussa). Eli about 8 - 12 Mb/s ja yhdessä nipussa 2 korkeintaan 3 kanavaa.

Yhteenvetona: Käyttäjien laitteisiin tallentuva IPTV on tulossa kovaa kyytiä, seikka jonka pitäisi jo vihdoinkin herättää YLE ja kumppanit. Eli fiksuja agenttipohjaisia ja käyttäjän mieltymyksiin adaptoituvia palveluita, kaverien välisiä viihdeverkostoja ja paljon, paljon muutakin.

Kiitos paljon keskustelusta. Alankin monien muiden kanssa varmaan hieman lämmetä (tosin ei hirveästi viitsisi maksaa viihteestä kun on niin paljon muutakin tekemistä).

jiisuu20/20

Varokaa! Tilasin Koti TV -palvelun 0€/24 kk + 20 € toimitusmaksu, mutta toimitusehdoissa ei kerrotukaan, että tallentavasta digiboksista joutuu maksamaan 79 €!

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT