AfterDawn logo

Welho näyttää Ylen teräväpiirto-ohjelmia tiistaista alkaen

Kaarlo Räihä Kaarlo Räihä
8 kommenttia

Massiivisen kanavatarjonnan pääkaupunkiseudun ihmisille tarjoava Welho laajentaa jälleen kanavavalikoimaansa, kun se lisää ensi viikon tiistaina kanavalistalleen Ylen teräväpiirtokanavan eli YLE HD:n.

Kanava tarjoaa kuluttajille pääsääntöisesti teräväpiirtoisia urheilulähetyksiä, joista ensimmäisenä ruudulla näkyvät Tallinnassa järjestettävät taitoluistelun EM-kisat (19-24. tammikuuta) ja Vancouverin olympialaiset (12-28. helmikuuta). Keväällä luvassa ovat jääkiekon MM-kisat (7-23. toukokuuta), kesällä jalkapallon MM-kisat (11.6. - 11.7.) sekä yleisurheilun EM-kisat (26.7. - 1.8.)

Kanava ei maksa Welhon asiakkaille mitään ylimääräistä, mutta sen katselu vaatii ohjelmakortin. Videota kanava tarjoaa kuluttajille Suomen muiden teräväpiirtokanavien tapaan 1080i50-muodossa ja Welhon kaapeliverkossa kanava löytyy kanavapaikalta 50.


YLE Urheilu tuottaa Vancouverin olympialaisista kaikkiaan 250 tuntia teräväpiirtosisältöä, ja jos tämä ei riitä, voi lisää teräväpiirtomateriaalia katsella Eurosport HD- ja SVT HD -kanavilta. Yhteensä Welhon valikoimiin kuuluu 18 teräväpiirtokanavaa.

8 KOMMENTTIA

Wabi Bullenius (vahvistamaton)1/8

Mitä ihmeen järkeä on vaatia se kortti, vaikka kanava on ilmainen? Tällä hetkellä "HD"-kanavat Nelonen HD ja SuomiTV HD näkyvät ilman mitään korttia ("HD" lainausmerkeissä siksi, että niissä materiaali ei ole alunperin HD vaan ne on pelkästään uudelleen koodattu MPEG4:ksi ja ylösskaalattu.)

Selvästi kyseessä on Welhon kortin pakkomarkkinointi, jonka veikkaan lähinnä herättävän vastareaktion.

Lisäksi sellaiset HD-virittimen omaavat vastaanottimet, joissa ei ole uudelle korttistandardille paikkaa (kuten minulla) eivät kykene HD-lähetystä vastaanottamaan.

Tämä tuskin vastaa YLEn alkuperäistä tarkoitusta ja julkisen palvelun periaatetta.

teme5652/8

Onhan tuo vähän tyhmää että vaativat kortin mutta sellaista se on, aina se on firmalle eduksi jos saavat muutamankin euron nyhdettyä, mitä tuo kortin maksu on. Eihän tuo kortti varmaan ole kuin 2-3 euroa kuussa joten tuskin mitään suurta vastustusta ilmenee.

Lainaus:


Lisäksi sellaiset HD-virittimen omaavat vastaanottimet, joissa ei ole uudelle korttistandardille paikkaa (kuten minulla) eivät kykene HD-lähetystä vastaanottamaan.


Korttilinkitys ei noissa kanavissa kuitenkaan ole käytössä (ilmeisestikään) joten kyllä noiden kanavien pitäisi näkyä kunhan vain on mpeg4-viritin.

SuomiTV HD on muuten ihan aitoa teräväpiirtoa, NelonenHD vain skaalattua.

kane_k3/8

onneksi dna (lumotv) on meilläpäin tarjonnut terävää yleä ilman korttipakkoa jo elokuun olympialaisista asti

Wabi Bullenius (vahvistamaton)4/8

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti teme565:


Korttilinkitys ei noissa kanavissa kuitenkaan ole käytössä (ilmeisestikään) joten kyllä noiden kanavien pitäisi näkyä kunhan vain on mpeg4-viritin.

No se tietysti olisi tervetullutta, että vanhat vastaanottimet toimivat. Tämä varmaankin selviää ensi viikolla.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti teme565:

SuomiTV HD on muuten ihan aitoa teräväpiirtoa, NelonenHD vain skaalattua.

Ahaa. Tuskin kuitenkaan kaiken ohjelmiston, kuten muualta hankitut sarjat, osalta.

xuzzy5/8

Kyllä Nelonen HD:lla on jo mielestäni oikeita HD-tasoisia ohjelmia. Ei skaalaamalla taida niin tarkkaa kuvaa saada mitä osassa ohjelmia on..

jazzi (vahvistamaton)6/8

Nelonen HD:lla kaikki on skaalattua, mutta koska skaalaus on tehty ennen turhia pakkauksia on laatu välillä jopa kohtalaisen hyvä.

SuomiTV HD:llä on aitoa teräväpiirtoa ollut niin kotimaisissa Kohti uutisia lähetyksissä sekä ulkomaisissa sarjoissa ja dokumenteissä, mutta toki myös tässä vaiheessä skaalattua materiaalia.

Wabi Bullenius (vahvistamaton)7/8

Ainakin minä olen siinä käsityksessä, että kaikki Nelonen HD:n alkuperäinen materiaali on 578p (pakkaamattomana tai huomattavasti normaalia DVB-MPEG2:hta paremmalla laadulla pakattuna), ja Welho sitten muuntaa sen MPEG4:ksi paremmalla bitratella ja samalla ylösskaalaa 1080i:ksi.

http://www.digitoday.fi/viihde/2008/06/1...si/200816252/66

Tuolla mainitaan, että normaali Nelosen bitrate on luokkaa 3MBit/s ja sekin MPEG2:lla, kun Nelonen HD saa jopa 15Mbit/s MPEG4:nä (jonka pakkaus tehokkuus lienee n. kaksi kertaa MPEG2:hta parempi.) Ei siis mikään ihme, että Nelonen HD näyttää paljon tavallista paremmalta. Tavallisessa on jonkin verran blokkiutumista, ja yksityiskohdat häviävät läheltä katsoen.

Silti YLEn testi-HD Pekingistä oli mielestäni selvästi hienompaa kuin Nelonen HD.

Harmi vain, että ilmeisesti talon huonojen kaapelin takia Nelonen HD välillä pätkii, häiriöityy tai katkeaa kokonaan. Samaa ongelmaa muillakin harvinaisemmilla ilmaiskanavilla, kuten Deutsche Welle.

tonttila8/8

Uutinen oli kyllä kirjoitettu kuin mainos, hyvä sellainen.

Lainaus:

Massiivisen kanavatarjonnan pääkaupunkiseudun ihmisille tarjoava Welho laajentaa jälleen

Lainaus:

Kanava ei maksa Welhon asiakkaille mitään ylimääräistä

Lainaus:

a jos tämä ei riitä, voi lisää teräväpiirtomateriaalia katsella Eurosport HD- ja SVT HD -kanavilta. Yhteensä Welhon valikoimiin kuuluu 18 teräväpiirtokanavaa.


Että näin.. Kivat stadilaisille :)



TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT