AfterDawn logo

Winny-kehittäjän tuomio kumottiin

Kaarlo Räihä Kaarlo Räihä
3 kommenttia

Vuoden 2006 joulukuussa Winny-nimisen P2P-ohjelman kehittäjä Isamu Kaneko määrättiin maksamaan 1,5 miljoonan jenin eli noin 11 500 euron korvaukset, koska hän oli kehittänyt ja levittänyt P2P-ohjelmaa, jonka avulla ihmiset rikkoivat tekijänoikeuksia.

Eilen alimman oikeusasteen antama tuomio kuitenkin kumottiin ylemmän oikeusasteen toimesta, ja samalla Kaneko todettiin syyttömäksi.

Alimman oikeusasteen mukaan Kaneko oli kehittämänsä ohjelman avulla auttanut ihmisiä tekemään tekijänoikeusrikoksia, jonka johdosta hän on osittain vastuussa kaikista Winny-ohjelman avulla tehdyistä rikoksista. Osakan ylempi oikeusaste ei kuitenkaan ollut asiasta samaa mieltä, vaan oikeuden mukaan ohjelman kehittäjää ei voida pitää vastuussa ohjelman avulla tehdyistä rikoksista. Myöskään väite siitä, että ohjelma olisi kehitetty pelkästään tekijänoikeusrikoksia varten ei saanut vastakaikua oikeudelta.


39-vuotias Kaneko oli mielissään oikeuden päätöksestä, ja hänen mukaansa tuomion kumoaminen antaa ohjelmistoalalle uutta puhtia.

Vaikka Winny ei ole koskaan nauttinut suurta suosiota länsimaissa, oli ohjelmalla sen kultaisina vuosina useita miljoonia käyttäjiä Japanissa ja muualla Aasiassa.

3 KOMMENTTIA

mjk1/3

Hmm, mielenkiintoista. Mitenkähän täällä euroopassa? Jenkeissä jos tuo olisi/on menossa niin tuomio olisi pysynyt samanlaisena tai jopa koventunut on meinaan sen verran kovia voitelioita tuo to-mafia..

Sendo_2/3

Terveellä järjellä päätetty juttu harvoin onkaan enää otsikoissa.

Voisihan sitten vaikka autojen valmistajia syyttää osallisuudesta autoilla tehtyihin rikoksiin.

parazitez3/3

ftp? mitenkäs se?

Vuonna 1971 MIT-yliopiston paikallisissa koneissa ryhdyttiin koekäyttämään FTP:n kaltaista tiedostonsiirtoprotokollaa. Varsinainen termi FTP syntyi vuonna 1972, kun se määriteltiin Yhdysvaltain puolustusministeriön verkon ARPANETin (Advanced Research Projects Agency NETwork) tiedostonsiirtoprotokollaksi.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT