AfterDawn logo

Netin ja television rinnakkaiskäyttö kasvussa

Ilkka Ketola Ilkka Ketola
4 kommenttia

Kuinka montaa muuta medialaitetta käytät tätä juttua lukiessasi? Markkinatutkimusyhtiö Nielsenin tutkimuksen mukaan vastaus kysymykseen on vielä toistaiseksi todennäköisesti et yhtään, mutta yhä useammin vähintään yhtä, ellei useampaa. Internetin ja mobiililaitteiden käyttö on lisääntynyt voimakkaasti viime vuosina, mutta hieman yllättäen tämä ei ole ainakaan Yhdysvalloissa vielä verottanut television katseluun käytettyä aikaa. Syynä tähän on juuri eri medialaitteiden käyttäminen yhtä aikaa rinnakkain.

Nielsenin tutkimuksen mukaan yli puolet (57 %) ihmisistä käyttää yhtä tai useampaa laitetta yhtä aikaa vähintään kerran kuussa. Keskimäärin internetiä käytetään television katselun kanssa rinnakkain 2 tuntia 39 minuuttia, mikä on televisiokatseluun käytetystä ajasta 3,7 prosenttia. Nettisurffauksesta rinnakkaisiin toimiin käytetyn ajan osuus on huomattavasti suurempi, 31,6 prosenttia. Tämä selittyy sillä, että televisiota katsellaan ajallisesti huomattavasti enemmän kuin mitä internetin surffaukseen käytetään aikaa.


Iällä ei vaikuttaisi olevaan suurestikaan merkitystä siihen, kuinka todennäköisesti useita medioita kulutetaan rinnakkain. Television ja netin yhtäaikaista käyttöä voi yhtä hyvin harrastaa teini kuin hieman yli viisikymppinenkin. Molemmat käyttävät myös lähes yhtä paljon aikaa rinnakkaisten aktiviteettien parissa. Ahkerimpia kahden alustan käyttäjiä olivat kuitenkin 25-vuotiaat naiset ja yli 35-vuotiaat.

Nielsenin selvityksen perusteella vaikuttaa siltä, etteivät internet ja televisio ole toistensa korvaajia, vaan täydentäjiä. Rinnakkain eri alustoja käyttävät ovat erityisesti keskivertoa ahkerampia viettämään aikaansa elektroniikan parissa: he katselivat televisiota keskimäärin 14 prosenttia muita enemmän ja viettivät peräti 61 prosenttia enemmän aikaa internetissä. Nämä tehokuluttajat ovatkin otollista kohdeyleisöä mainostajille.

Nielsen on selvittänyt internetin ja television katselutottumuksia hyödyntäen jo aiemmin television katsojalukututkimuksiin osallistuneita kotitalouksia. Nielsen asensi tuhannen tällaisen kotitalouden tietokoneille ohjelman, jolla pystytään seuraamaan internetin käyttötottumuksia. Näin yritys saa käyttöönsä tietoa sekä talouksien television että internetin käyttötottumuksista.

4 KOMMENTTIA

MoZar1/4

Minulla on kyllä aina kone yhtäaikaa telkun kanssa päällä.. pc useammin kuin televisio. :P

mathfaker2/4

Eikä tarvitse erillistä TV:tä/digiboksia kun saa digivirittimen tietokoneeseen. :-p

OILgame3/4

Onkohan tuossa otettu huomioon videoiden katsomista pc:llä?

tonttila4/4

Ainakin minun todellinen tv ohjelmien katselu on viikossa 2-3 tuntia maksimissaan. Tietokoneella ja/tai leffojen katseluun tv-ruudulta kulutettava aika on sitten ihan omaa luokkaansa..

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT