AfterDawn logo

RealNetworksin DVD-kopiointituotteet myyntikieltoon

Kaarlo Räihä Kaarlo Räihä
2 kommenttia

RealNetworksin RealDVD-ohjelmalle Yhdysvalloissa viime vuonna langetettu myyntikielto ei ole katoamassa mihinkään, sillä tuomari Marilyn Patel päätti jatkaa myyntikieltoa valamiehistön päätökseen saakka. Patelin mukaan on selvää, että kyseinen ohjelma rikkoo Yhdysvalloissa voimassa olevia tekijänoikeuslakeja, eikä sitä saa tämän johdosta myydä eteenpäin.

RealDVD:n lisäksi Patelin päätös estää RealNetworksia kauppaamasta uutta Facet-nimellä kulkevaa DVD-soitinta, joka mahdollistaa DVD-elokuvien kopioinnin laitteen kiintolevylle, josta elokuvia voi katsella myöhemmin.

Patelin päätös oli mieluinen elokuvateollisuuden etuja Yhdysvalloissa puolustavalle MPAA:lle (Motion Picture Association of America), jonka johdossa häärivä Dan Glickman sanoi oikeuden päätöksen osoittavan sen, että laki suojaa elokuvia ja TV-sarjoja tuottavia, jonka lisäksi päätös osoittaa RealNetworksin tehneen laittomia tuotteita.


RealNetworks ei ole vielä ilmoittanut miten se aikoo toimia päätöksen osalta. Yritys voi valittaa Patelin tuomiosta, mutta tähän mennessä yritykselle on tullut oikeudenkäynnin johdosta jo kuuden miljoonan dollarin laskut, ja oikeustaiston jatkaminen vain kasvattaisi näitä kuluja. Yritys ilmoittaa mahdollisista toimenpiteistään lähiaikoina.

2 KOMMENTTIA

Thald0r1/2

Lainaus:

Dan Glickman sanoi oikeuden päätöksen osoittavan sen, että laki suojaa elokuvia ja TV-sarjoja tuottavia

Jenkkilässä ainakin nämä "elokuvia ja TV-sarjoja tuottavat" ovat tyyliin MGM, Disney ja Universal. Todellisessa maailmassa ne tuottajat ovat henkilöitä, jotka laittavat rahansa pantiksi ja näyttelijät, kuvaajat, ohjaaja, graaffikot jne. MPAA on tunnettu johtoryhmästään johon kuuluvat nimen omaan suurten elokuvalevittäjien pomot.

Taas yksi rahalla ostettu laki ja "tuomio". Varsinkaan Disney ei ole lämmennyt monissa maissa (mm. Suomessa) olevaa lakipykälää kohtaan, joka mahdollistaa varmuuskopioiden tekemisen itselle. Disney kun tietää, että DVD:t eivät ole ikuisia ainakaan lasten käsissä.

syrtek662/2

Niin, olisi parempi puhua kopiointioikeuksista kuin tekijäinoikeuksista. Tämä kuvastaa paremmin sitä mistä kenkä puristaa.

Outoa sinänsä että MPAA vastustaa koska ko laite suojaa kopioidun datan omalla DRM suojauksella. Muuten tässä ei ole mitään erikoista, softan kautta DVD:tä on jo aikoja sitten kopsattu kovalevyille ja vaikka mille tahansa tallennusmedialle. Mutta MPAA ja yms. lafkat vastustavat kaikkeja mahdollisia uutta tekniikkaa mikä voisi edes edesauttaa vapaa bittimössön levitystä.

korjattu typo

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT