AfterDawn logo

Opera 10 beta julkaistu

Kaarlo Räihä Kaarlo Räihä
18 kommenttia

Viime aikoina kuumana käyneen selainsodan seurauksena selainvalmistajat ovat tiedottaneet tiiviisti selaimiensa nopeusparannuksista ja uusista ominaisuuksista. Tiedotusvälineiden huomio on keskittynyt pitkälti Internet Exploreriin, Firefoxiin, Chromeen ja Safariin, mutta kuluttajien ulottuvissa on myös muitakin internet-selaimia, kuten Opera Softwaren kehittämä Opera, josta julkaistiin eilen uusi beta-versio.

Opera 10 beta tuo muiden selainpäivitysten tapaan mukanaan uusia ominaisuuksia ja erilaisia nopeuspäivityksiä, joiden avulla surffailun pitäisi onnistua entistä helpommin ja vauhdikkaammin.

Nopeuspuolen osalta tärkein uudistus on Opera Turbo -ominaisuus, jolloin selain hyödyntää Operan omaa optimoivaa välityspalvelinta, joka pakkaa sisällön ennen sen siirtämistä surffaajalle ja täten saavutetaan yleensä parempi sivujen latausnopeus. Tietoturvan takia ominaisuus toimii ainoastaan tavallisten web-latausten kohdalla, joten esim. oman verkkopankin kanssa Operan välityspalvelinta ei käytetä. Opera Turbo on erittäin käytännöllinen esim. hitaiden mobiililaajakaistojen tai tukkoisten WLAN-yhteyksien kanssa.


Käytettävyyden osalta uudistuksia on tullut mm. aloitussivuun, jota saa nyt muokattua esim. omalla taustakuvalla. Lisäksi välilehtipalkin koko voi kasvattaa hiiren avulla, jolloin välilehtien nimen lisäksi saa näkymään esikatselukuvan kyseisestä web-sivusta.

Opera 10 beta on saatavilla mm. Windows-, Linux-, Mac OS X- ja Solaris-käyttöjärjestelmille.

Alla lyhyt esittelyvideo välilehtipalkin koon muuttamisesta ja aloitussivun muokkaamisesta.

18 KOMMENTTIA

hape1/18

En kyllä ymmärrä, miksi Opera ei ole suositumpi. Itse pidän siitä paljon enemmän kuin FireFoxista. Makunsa toki kullakin, mutta luulisi markkinaosuuden näin hyvällä selaimella olevan enemmän kuin pari prosenttia.

vilutzek2/18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti hape:

En kyllä ymmärrä, miksi Opera ei ole suositumpi. Itse pidän siitä paljon enemmän kuin FireFoxista. Makunsa toki kullakin, mutta luulisi markkinaosuuden näin hyvällä selaimella olevan enemmän kuin pari prosenttia.


Itse en pitäny Opera 9:n vammasesta teemasta.

LaLLi803/18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti hape:

En kyllä ymmärrä, miksi Opera ei ole suositumpi. Itse pidän siitä paljon enemmän kuin FireFoxista. Makunsa toki kullakin, mutta luulisi markkinaosuuden näin hyvällä selaimella olevan enemmän kuin pari prosenttia.


Opera on hyvä selain, mutta sen toiminta eroaa itseäni häiritsevästi Firefoxissa. Chrome toimii enemmän kuten firefox ja on siksi itselle luontevampi vaihtoehtoinen selain Firefoxille.

Mitä markkinaosuuteen tulee syy on varmaan kovassa kilpailussa ja kilpailijoiden kovemmassa markkinoinnissa.

alakoo4/18

Hyvä selain, mutta toiminnallisuus niin erilainen firefoxiin verraten, etten koskaan ole kyennyt omaksumaan oletusselaimeksi.
Ehkä jos olisi paremmin muokattavissa, toolbarit, pikakomennot jne.

yamaneko5/18

En tiedä kuinka paljon haluat sitten muokata em. asetuksia, mutta itselläni ainakin juuri noita on muokattu aika rankalla kädellä, varsinkin toolbareja.

rmCowboy6/18

Tulipahan testattua tuota 10 versiosta, mutta vielä on niin paljon kaivattuja ominaisuuksia jotka firefoxissa ovat. Katsotaan josko sitten 11 versiossa olisivat.

Zufushiki7/18

Itse pidän Operasta paljon. :) Loistava selain, hiirieleet ovat kyllä käytössä joka hetki. Mielestäni parempi kuin opera.

Ensimmäisen kerran kun sitä kokeilin, niin enpä ole vaihtanut mihinkään muuhun.

Malboro8/18

Kyllä firefox ainakin vielä on edellä muita. Löytyy vaan niin paljon ominaisuuksia, joista en kovin helpolla luovu.

Hakupalkki on huomattavasti kehiittyneempi kuin muissa selaimissa. Myös kirjainmerkkipalkkia en saanut kokonaan FF tapaiseksi muissa selaimissa.

Voin sitten harkita muuta selainta, kun rupea perusominaisuuksiltaan olemaan samaa tasoa kuin FF. Vielä siinä on parannettavaa...

Iri9/18

Uusi ulkoasu on aika onnistunut ja ihan kiva myös ettei tarvitse metsästää kymmeniä lisäosia saadakseen selaimesta toimivan.

Kellopeli10/18

Joko tuohon Operaan on saatu kunnon toimiva ja muokattava mainosblokkeri?

ldxe11/18

...

jartar12/18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti hape:

En kyllä ymmärrä, miksi Opera ei ole suositumpi. Itse pidän siitä paljon enemmän kuin FireFoxista. Makunsa toki kullakin, mutta luulisi markkinaosuuden näin hyvällä selaimella olevan enemmän kuin pari prosenttia.


Opera tyri alun totaalisesti sillä että oli maksullinen selain. Kun ilmaisia oli saatavilla niin ei juurikaan ketään maksullinen selain kiinnostanut. Nyt kun ihmiset ovat tottuneet käyttämään firefoxia ja exploreria niin operan on hyvin vaikea kilpailla vastaan.

Näiden kahden selaimen tunnettavuus on jo niin kovaa luokkaa että opera tuskin koskaan pystyy kilpailemaan suuremmista käyttäjämääristä...

Asiaa ei helpota sekään että googlen ja applen valtavat markkinakoneistot pyrkivät saamaan oman siivun selainmarkkinoista.

Ellei ihmeitä tapahdu niin opera jää pienen vähemmistön selaimeksi...

crcm13/18

Itsekkin ihmettelen miksi Opera ei ole suositumpi.

Opera - kun haluat nettiselaimen ilman säätämistä
Firefox - kun haluat nettiselaimen jota pitää säätää

=)

Opera vei aikoinaan sydämeni juuri nopeudessa. Sitä ei välttämättä huomaa kun on pari sivua auki, mutta kun pamautat yli 20+ sivua joka käynnistyskerralla auki niin eron huomaa ja varsinkin sen jälkeen niiden käytössä.

Itselleni kuitenkin kriittisin ero on, että Firefoxissa ei ole oletuksena minkäänlaista Tabien hallintaa, Istuntoja, eikä Hiirieleitä. Nuo kolme lisäosaa joutuu vähintään asentamaan, jotta käytettävyyden saisi Operan tasolle. Lisäksi kaipaan miltein heti "Suljettujen tabien nappulaa", "Speed Dialia" ja "valmiiksi laitettujen tietojen syöttöä" (en tarkoita salasanoja).

Erikoisemmissa toiminnoissa Firefoxilla löytyy sitten tietenkin paljon lisäosia, joita joskus kokeillessani huomasin hyvin nopeasti käyttäväni niitä aika harvoin. Toki sieltä varmasti löytyy päteviä lisukkeita videoiden kopiointiin, webbisuunitteluun yms.

Opera 10 versioista vielä sen verram, että se vaikutti vieläkin nopeammalta kuin 9 versio. Myöskin positiivinen yllätys oli Speed Dialien määrän lisäys. Vanha kunnon Breeze Simplified teemakin toimii mainiosti, jotta tabit saa mikroskooppisen pieneksi. =)

kirjaamo14/18

Itselleni ei ole tullut Operan voittanut selainta vastaan. Nopeus ja käytettävyys on kohdillaan.

Tarska15/18

Opera henkeen ja vereen. En vaihtaisi hiirieleitä mihinkään muuhun.
Opera on käytössäni ollut aina nopea ja käytännöllinen. Tosin nyt on tullut pientä ongelmaa Javan kanssa (käytössäni on Opera v9.64), mutta se ei ole merkittävästi haitannut.

Quirzo16/18

Uusin Opera (ei tämä 10) jostain syystä jumitti koneen aina välillä.
Tää uus pelaa aivan loistavasti ja facebook yms. raskaat sivut toimivat kuin vettä vain (sehän oli tämän päivityksen yksi tarkoitus).

lagmaster17/18

Kyllä sitä operaa tulee käytettyä, mutta toki tämä firefox on miellyttävämpi käyttää. Pitää latailla tuo 10 kun tulee kokoversiona.

rmCowboy18/18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti crcm:

Lisäksi kaipaan miltein heti "Suljettujen tabien nappulaa", "Speed Dialia" ja "valmiiksi laitettujen tietojen syöttöä" (en tarkoita salasanoja).

Ja nuokin saa addonsien avulla firefoxissa, eli problem solved. Kirjoita googleen esim "undo closed tabs button", niin tuon "suljettujen tabien nappula" saat myös firefoxiin heti ekasta linkistä.


TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT