AfterDawn logo

Britit eivät saa 3G iPhonea

Kaarlo Räihä Kaarlo Räihä
11 kommenttia

Apple järjesti tänään Lontoossa lehdistötilaisuuden, jossa kerrottiin iPhonen rantautumisesta Isoon-Britanniaan.

Jo pitkään spekuloitu tieto Applen ja matkapuhelinoperaattori O2:n välisestä yhteistyöstä varmistettiin. Samalla kerrottiin myös, että O2 on ainut matkapuhelinoperaattori saarivaltakunnassa, jonka matkapuhelinliittymää kaupataan iPhonen pakollisena kylkiäisenä.

Itse puhelin tulee Briteissä myyntiin marraskuun 9. päivä ja hintaa iPhonella on 269 puntaa (noin 390 euroa), jonka lisäksi kuluttajan pitää hankkia O2:n matkapuhelinliittymä 18 kuukauden ajaksi. Liittymäksi on kolme eri vaihtoehtoa, joiden kuukausimaksut ovat 35, 45 tai 55 puntaa (noin 50, 65 tai 80 euroa).

Kaikki liittymät sisältävät rajoittamattoman data-liikenteen, mutta aikaisemmista huhuista poiketen myyntiin ei tule iPhonea, joka tukisi 3G-verkkoja tiedonsiirrossa. Applen johtaja Steve Jobs perusteli ratkaisua sillä, että 3G-piirit syövät toistaiseksi liian paljon virtaa, jonka takia iPhonen puhe- ja valmiusajat laskisivat huomattavasti, jos iPhoneen laitettaisiin 3G-tuki.


O2 aikoo kuitenkin tukea iPhonen WLAN-ominaisuuksia laajasti ja yhtiön tarkoituksena on avata yhdessä The Cloudin kanssa 7 500 ilmaista WLAN-tukiasemaa iPhonen käyttöä varten.

Tilaisuudessa ei paljastettu julkaisuaikatauluja muiden Euroopan maiden osalta, joten lähiviikkoina on odotettavissa, että Apple järjestää vastaavat lehdistötilaisuudet myös Saksassa ja Ranskassa.

Lähteet:
Tietokone
Engadget

11 KOMMENTTIA

afokafko1/11

Lainaus:

kuukausimaksut ovat 35, 45 tai 55 puntaa (noin 50, 65 tai 80 euroa).

Itse en tajua. ostan puhelimen, minun täytyisi myös ostaa ylihinnoiteltu liittymä, jotta saisin puhelimen toimimaan. Mihin ihmeeseen apple tällä pyrkii? Ymärrän tosin pakettiliittymät, joka sisältää liittymän ja puhelimen kiinteään kuukausimaksuun sidottuna.

Eikö ihanasta Euroopanyhteisöstämme löydy jokin laki, minkä perusteella tämä olisi vähintääkin kyseenalaista. (Täyttääkö ns. kartellin piirteet, vapaankaupan estäminen jne?)

JasonSco2/11

Rajoittamaton data on hyvä, ettei tarvi internetin selaamisesta erikseen maksaa 100e kuukaudessa, mutta on noi liittymä hinnat kyllä liian kovia, pelkkä puhelin jo 390e, mutta sitten vielä minimissään 900e menee ihan hukkaan...
mutta onneksi on ilmainen työkalu iPhonen SIM-lukituksen poistamiseen

MoZar3/11

Niinhän sitä toivoi, ettei jenkki-mallin mukainen versio iPhonesta tule koskaan saapumaankaan eurooppaan. Eli puhelin sidottuna tiettyyn operaattoriin, mutta pahasti se siltä kuitenkin näyttää. :/ Muistaakseni, kun tämä ensimmäisen kerran tuli julkisuuteen joku sanoikin, ettei onnistuisi euroopassa. Mutta tässä se nytten sitten nähtiin. Tämä eroaa todella paljon kytkykaupoista, koska samat mallit ovat saatavilla myös ilman kytkyä sekä yleensä samat mallit löytyvät kaikilta kytkyliittymiä tarjoavilta operaattoreilta.

Ei sillä, että oikeasti tuosta puhelimesta olisin millään tavalla kiinnostunut. Mutta tämä miten sitä myydään, ei siltikään ole minusta oikein. Ei kuluttajan, eikä kilpailevien operaattoreiden puolesta. Jotain järkeä tähän touhuun olisi tultava.

Milloin ne EU:n kilpailuviranomaiset puuttuvat tähän asiaan...

Djmushu4/11

AIka huono, niille briteissä, ketkä haluaisi ostaa IPhonen, mutta eivät haluisi maksaa tuota aika korkeahintaista liittymää, vaikka siinä tuo lisämauste onkin...

mc_mice5/11

Kallista hupia, halvimmillaan 900 puntaa maksaa tuo puhelin liittymineen. Kyllä on pitänyt pahasti omena-kuume iskeä jos tuon ostaa.

Dylo6/11

jaa että syö akkua.. no syöhän 3g myös nokian akkua ja ominaisuuden voisi pystyä sulkemaan silloin kun käyttäjä katsoo että ei tarvitse 3g verkkoja, esm sähköpostin käsittelyssä.

ipod touch olisi ihan hyvä.. siinä on wlan ja esm mailin sekä monia muita iphonen sovelluksia voi asentaa siihen suoraan tiedoston siirrolla :)

eussa taitaa olla kyllä laki joka estää tuollaisen yksinoikeusmyynnin, varsinkin tuotteessa jossa on kuukausimaksullinen palvelu mukana.

aika naurettavaa väittää että kyseinen operaattori olisi _VAIN_ iphonen takia nostattamassa julkisia wlan verkkoja ympäriinsä, taitaa kuitenkin olla ennen iphonea harkittu juttu.

eftu7/11

Ei tuo kuukausimaksu niin paha ole, mutta puhelimelta kyllä hintaa löytyy! Britanniassa käyneenä voin sanoa hintatason olevan huomattavasti korkeampi: Jos suomessa maitotölkistä maksaa euron, maksaa se britanniassa punnan. 35 euron liittymä vastaa brittiläiselle keskiluokkaiselle 35 euron kuukausimaksua. Siellä liittymien hinnat ovat muutenkin jo korkeat, joten tuo tuskin tuntuu missään.

Ja muuten, useiden Britannian nettikahviloiden peruspalveluihin kuuluu puhelimen liittymälukituksen purkaminen.

Enkä yhtään ihmettele miksi Apple pitää puhelimellakin kovaa hintaa. Täälläkin useat näyttävät korkeasta hinnasta huolimatta olevan kiinnostuneita iphonesta. Miksi yrityksen tulisi tyytyä matalaan hintaan, jos on mahdollista saada korkea? Alkuvillityksen jälkeen iphonesta ei kuitenkaan tarvitse enää maksaa neljää sataa euroa, aivan kuten pelikonsoleidenkin kohdalla.

zanttu8/11

Mutta miksi maksaa rajattomasta-datasta jos tullaan lähinnä käyttämään WLAN-yhteyttä? Hyvää bisnestä tekee O2 :)

Maksavaan9/11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti eftu:

Ei tuo kuukausimaksu niin paha ole, mutta puhelimelta kyllä hintaa löytyy! Britanniassa käyneenä voin sanoa hintatason olevan huomattavasti korkeampi: Jos suomessa maitotölkistä maksaa euron, maksaa se britanniassa punnan. 35 euron liittymä vastaa brittiläiselle keskiluokkaiselle 35 euron kuukausimaksua. Siellä liittymien hinnat ovat muutenkin jo korkeat, joten tuo tuskin tuntuu missään.


Vertaa: N95______iphone
Puhelin: Ilmainen______269£
Liittymä: 35£______35£
Sisältää: 600min/1000txt___200/200

Ylimeneviltä osilta 20p/min ja 12p/tekstari, eli ihan sairaan suolaista.
Tohon nokian pakettiin kuuluu vielä "ilmaisia sunnuntai tai lauantai puheluita"
Tolla halvimmalla liittymällä ei iphonen kanssa tee mitään, koska jos puhut vaikka 300min jossain kuussa, niin se kustantaa 20£ lisää!!!
Eli toi 45£ liittymä on halvin todellinen vaihtoehto, = 1079£ eli pyöreästi 1550euroo, ei paha hinta ipodista jolla voit soittaa...

Sanzu10/11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Maksavaan:

1079£ eli pyöreästi 1550euroo, ei paha hinta ipodista jolla voit soittaa...


Tässä nyt voi alkaa ihan itseltään kyselemään että kannattaako ostaa IPod nano 8gt about 260e ja nokia n95 about 600e(?) ja mennä vaikka syömään ulos seuraavan puolen vuoden ajan. Tuntuu tota ilmaa olevan tossa hinnassa ainakin toi eka ykkönen.

badmf11/11

Ei taida meillä suomalaisilla olla ongelmia iphonen hinnan suhteen..

..suomessahan sallitaan kytkykauppa vain 3g-puhelimien kanssa, eikä iphonea tietääkseni saa hankittua ilman liittymää.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT