AfterDawn logo

Thaimaalaiset pääsevät jälleen YouTuben pariin

Kaarlo Räihä Kaarlo Räihä
4 kommenttia

Thaimaan ja YouTuben keskinäiset ongelmat on saatu vihdoinkin ratkaistua ja thaimaalaiset pääsevät jälleen käyttämään suosittua YouTube-sivustoa.

Thaimaalaisille näkyvä versio YouTubesta ei ole kuitenkaan täysin sama kuin muille näkyvä versio, sillä thaimaalaiset eivät näe palvelun kautta kaikkia samoja videoita kuin muista maista palvelua käyttävät henkilöt. Thaimaalaiset eivät voi katsella YouTuben kautta videoita, jotka loukkaavat Thaimaan kuningas Bhumibol Adulyadejia. YouTube kehitti tätä varten uusia tekniikoita, jotta kuningasta loukkaavat videot voidaan pitää poissa thaimaalaisten silmistä.

Thaimaan ongelmat YouTuben kanssa saivat alkunsa huhtikuussa, jolloin Thaimaan hallitus esti kansalaistensa pääsyn YouTube-palveluun, koska sieltä löytyi maan hallitsijaa loukkaavia videoita. Thaimaassa kuninkaan arvosteleminen on rikos, josta voi saada jopa 15 vuoden vankeustuomion, joten hallituksella ei ollut muuta keinoa kuin estää kansalaistensa pääsy YouTubeen. Thaimaan hallitus uhkaili YouTubea toukokuussa jopa oikeustoimilla, mutta osapuolet pääsivät pian sopuun asiasta, jonka myötä YouTube lupasi auttaa Thaimaan hallitusta, jotta YouTuben videot eivät rikkoisi paikallista lakia.


YouTuben päätös herätti voimakasta vastarintaa, sillä monien mielestä YouTuben toimet rikkovat sananvapautta. YouTube on kuitenkin seisonut päätöksensä takana ja mm. Southeast Asian Press Alliance (SEAPA) on huolestunut siitä, että myös muut maat saattavat vaatia samanlaista kohtelua, jonka avulla on tarkoitus piilottaa kyseisten maiden ongelmia ja epäkohtia.

Lähteet:
New York Times Blog
Reuters

4 KOMMENTTIA

nwind1/4

Näinhän se menee ja kohta kaikki maat vaativat omia estojaan ja palvelu lopetetaan koska käyttäjät siirtyvät sitten sellaiseen joka ei rajoita. Yhden loppu on toisen alku...

Raattis2/4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti nwind:

Näinhän se menee ja kohta kaikki maat vaativat omia estojaan ja palvelu lopetetaan koska käyttäjät siirtyvät sitten sellaiseen joka ei rajoita. Yhden loppu on toisen alku...

Voipa olla, että muissa maissa sanavapauden rajoittamista ei otettaisi noinkaan lunkisti.

En usko, että noita Thaimaata loukkaavia videoita niin paljon on, että joku tuntisi jäävänsä jostain paitsi, vaikkei niitä näkisikään.

nwind3/4

Tarkoitin kommentillani lähinnä että yleensä noi karkaa käsistä ja valvonnan nimissä kielletään "reunailmiöitäkin". Aikansa kutakin ja varmaan PB pojat tekee jossain välissä palvelun jossa on matskua mahdollisuus laittaa ilman rajoituksia. Toki Valtiot voi estää pääsyn mutta proxythan on keksitty. No juu nää vaan omia... mielipiteitä...

jaskpaska4/4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti nwind:

Näinhän se menee ja kohta kaikki maat vaativat omia estojaan...

Niin..

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT