AfterDawn logo

P2P-lataaminen suosittua Isossa-Britanniassa

Kaarlo Räihä Kaarlo Räihä
14 kommenttia

Kuluttajien mediamieltymyksiä tutkiva Entertainment Media Research ja tekijänoikeudellisia lakiasioita hoitava Olswang ovat hiljattain tutkineet brittien mieltymyksiä siitä miten ja mistä he lataavat musiikkinsa.

Tutkimukseen haastatelluista briteistä noin 43 prosenttia ilmoitti lataavansa musiikkia luvattomasti P2P-verkoista. Viime vuonna vastaava luku oli 36 prosenttia ja vuonna 2005 40 prosenttia. Miehistä 47 prosenttia kertoi lataavansa musiikkia luvatta ja naisista puolestaan 40 prosenttia. Miesten kohdalla vastaava luku oli edellisenä vuotena 43 prosenttia ja naisten kohdalla 29 prosenttia.

Perustelut laittomalle lataamiselle esim. iTunesin käyttämisen sijaan olivat selvät. Ylivoimaisesti suurin syy on P2P-verkkojen hintataso ja musiikin ilmaisuus oli tärkeää lähes kaikille. Toinen merkittävä tekijä oli musiikin hyvät valikoimat P2P-verkoissa.

Monet vastaajat kertoivat myös lataavansa enemmän musiikkia tulevaisuudessa ja yhä useammat käyttäjät eivät juuri enää pelkää mahdollisia oikeustoimia, joita tekijänoikeuksien rikkominen voi heille tuoda. Tänä vuonna mahdollisia oikeudellisia seuraamuksia pelkäsi 33 prosenttia vastaajista, kun edellisenä vuonna vastaava luku oli 42 prosenttia.


Musiikin lataaminen näkyi myös selvästi musiikin ostohalukkuudessa latauspalveluista, sillä 28 prosenttia vastaajista ilmoitti etteivät he ole ostaneet lainkaan musiikkia viimeisen kuuden kuukauden aikana esim. iTunesista. Edellisenä vuotena vastaava luku oli 16 prosenttia. Lataaminen vaikuttaa myös CD-levyjen myyntiin ja vastaajista 14 prosenttia on lakannut ostamasta levyjä kokonaan tai lähes kokonaan lataamisen vuoksi. 30 prosenttia vastaajista kertoi ostavansa aikaisempaa vähemmän levyjä lataamisen vuoksi ja vain kymmenen prosentin kohdalla lataaminen nosti levyjen ostohalukkuutta.

Musiikin lataamisen myötä myös kannettavien mediasoittimien suosio on kasvanut selvästi. 77 prosenttia vastaajista omisti kannettavan mediasoittimen, kun edellisenä vuotena 57 prosenttia vastaajista sanoi samaa. Suosituin mediasoitin oli Applen iPod-tuoteperhe, joiden osuus kannettavien mediasoittimien Ison-Britannian markkinoista on noin 42 prosenttia.

Tutkimusta varten haastateltiin 1 700 brittiä eri puolilta Isoa-Britanniaa. Tutkimuksen tulokset eivät varmasti miellytä levy-yhtiöitä, joiden täytyy nyt kehittää uusia tapoja, joiden avulla musiikin laillinen kauppa saadaan jälleen kasvuun.

Lähteet:
Piraattiliitto
TorrentFreak
Entertainment Media Research (PDF)

14 KOMMENTTIA

ramu20001/14

Onse hyvä että levy-yhtiöillä on kilpailua. Tosin epäreilua sellaista mutta terveellistä kuitenkin.

Maksavaan2/14

Toisen tappio on toisen voitto.

Lainaus:

Musiikin lataamisen myötä myös kannettavien mediasoittimien suosio on kasvanut selvästi.


Eli ei paljon applea haittaa vaikkei itunesista musiikkia ostettaisi, kun suurella katteella pystyy myymään ipodeja :)

OneMember3/14

Lainaus:

P2P-lataaminen suosittua Isossa-Britanniassa


Miten tuo ylittää uutiskynnyksen? Suosittua se on joka puolella.
Eikö uutinen olisi se, kun jossain tutkimuksessa selviäisi ettei P2P ole suosittua jossain teollisuusmaassa?

mu128vo4/14

"joiden täytyy nyt kehittää uusia tapoja, joiden avulla musiikin laillinen kauppa saadaan jälleen kasvuun. "

Noista verkossa toimivista musiikkikaupoista (iTunes ym.) sanoisin etta, jos se muvo:n paska ei toista muita ku mp3 muotosia kappaleita ni se ei sitten toista. Parempi warettaa ni saa kuunneltua silla muvolla...

BlasterX5/14

Samassa tutkimuksessa huomattiin myös, että vain 12% tietää, mitä DRM on ja tarkoittaa. 37% ei ollut koskaan kuullutkaan DRM:stä.

Shadown6/14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti BlasterX:

Samassa tutkimuksessa huomattiin myös, että vain 12% tietää, mitä DRM on ja tarkoittaa. 37% ei ollut koskaan kuullutkaan DRM:stä.

Enpä ole tutkimusta lukenut, mutta jos noin on, niin aika ristiriitasta tietoa on.

Meinaan vaan, että eikös tämä 37% ole automaattisesti väestö, joka ei tiedä DRM:tä mitään?

Maksavaan7/14

Lainaus:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti BlasterX:

Samassa tutkimuksessa huomattiin myös, että vain 12% tietää, mitä DRM on ja tarkoittaa. 37% ei ollut koskaan kuullutkaan DRM:stä.

Enpä ole tutkimusta lukenut, mutta jos noin on, niin aika ristiriitasta tietoa on.

Meinaan vaan, että eikös tämä 37% ole automaattisesti väestö, joka ei tiedä DRM:tä mitään?


Ei, vaan 37% ei ole koskaan törmännyt kyseiseen kirjainyhdistelmään, 51% on kuullut tuosta esim. juuri itunesissa pörrätessään, mutta vain 12% tietää sen olevan kotoisin sieltä minne aurinko ei paista

BlasterX8/14

Digitodayn samaisessa uutisessa julkaistiin tuotakin osaa tutkimuksesta.

Tuossa koko tutkimus.

EDIT: Kannatta lukea, oikeasti kiinnostavaa (ainakin minun mielestäni...).

kane_k9/14

Lainaus:

Tutkimuksen tulokset eivät varmasti miellytä levy-yhtiöitä, joiden täytyy nyt kehittää uusia tapoja, joiden avulla musiikin laillinen kauppa saadaan jälleen kasvuun.

Toisin sanoen rupeavat haastamaan enemmän porukkaa oikeuteen ja lobbaavat sananvapautta ja anonymiteettiä rajoittavia lakeja.

Maksavaan10/14

Lainaus:

64% think music is much more enjoyable when heard live than on CD
59% are more excited about seeing a band live than listening to their album
43% are now much more interested in going to festivals
36% go to a lot more concerts nowadays than a year ago


Olisikohan tuossa mitään levy-yhtiöille, jotka valittavat, että musiikkia ei osteta enää niin paljoa. Sama raha niille tulee kuitenkin konserttien välityksellä...

Valvoja11/14

Lainaus:


Olisikohan tuossa mitään levy-yhtiöille, jotka valittavat, että musiikkia ei osteta enää niin paljoa. Sama raha niille tulee kuitenkin konserttien välityksellä...


Siinä on tietysti sellainen vaara, että konserttien kautta se raha ohjautuukin konserttijärjestäjille ja artisteille itselleen (ellei nyt artisti sitten tyhmyyksissään ole sitoutunut sopimuksella maksamaan myös osaa konserttituotoistaan levy-yhtiölleen).

Maksavaan12/14

Lainaus:

Lainaus:


Olisikohan tuossa mitään levy-yhtiöille, jotka valittavat, että musiikkia ei osteta enää niin paljoa. Sama raha niille tulee kuitenkin konserttien välityksellä...


Siinä on tietysti sellainen vaara, että konserttien kautta se raha ohjautuukin konserttijärjestäjille ja artisteille itselleen (ellei nyt artisti sitten tyhmyyksissään ole sitoutunut sopimuksella maksamaan myös osaa konserttituotoistaan levy-yhtiölleen).


Jollain pienemmillä bändeillä pitää paikkansa kyllä, mutta kaikki isommat artistit tekevät sopimuksen joka pitää kiertueet yms... sisällään. Hyvä esim. on huominen rollarien konsertti, rekoissa ja busseissa on levy-yhtiö selvästi mainittua, 77 rekkaa ja 11 bussia kiertää 2v. maailmaa, niin ei sellaista omasta pussista voi edes vierivät kivet maksaa, vaan kyllä EMI joutuu maksajan rooliin :)

myung13/14

No maksakoon EMI sitten, ihan sama minulle. Kyllä niillä sijoittajilla rahaa piisaa ja vaikka ei piisaisikaan niin kyllä tässä maailmassa musiikkia tehdään vaikka kaikki yhtiöt menisivät nurin. Konkursseista kärsii vain sijoittajat ja henkilökunta, ja henkilökuntakin vain tilapäisesti. Otetaan vihdoin rahat pois sieltä pohjattomasta kaivosta jonne sitä on kartellihintoina vuosikymmeniä syydetty. Eipä tartte kapitalistisian vaihtaa joka viikko Maybachia uuteen...

Alcareru14/14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti BlasterX:

Samassa tutkimuksessa huomattiin myös, että vain 12% tietää, mitä DRM on ja tarkoittaa. 37% ei ollut koskaan kuullutkaan DRM:stä.


Mistäs tuollaista tietoa repäisit?
EDIT: Jaa taisti lukea Digitodayn uutisesta, jossa oli selvästikin pieni kämmähdys käynyt...

Lainaus:

Increased familiarity from 2006 (23% “know exactly” or have “good
understanding” of what it means in 2007 compared to 12% in 2006)


Mielestäni tuossa sanotaan aika selvästi, että 23% tietää tarkalleen tai ainakin heillä on melko hyvä käsitys siitä mitä DRM tarkoittaa (lainaus siis DRM-osiosta siitä tutkimuksesta) ja 12% oli viimevuoden vastaava luku.

Mielenkiintoinen seikka myös tämäkin:

Lainaus:

Digital Rights Management ("DRM") is an increasingly hot topic for consumers.
63% of those aware of DRM believed that it was useful for protecting music
against file sharing but 68% of respondents who expressed an opinion agree
downloads are “Only worth purchasing if free of DRM.”

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki