AfterDawn logo

Visan rajoitteet AllofMP3:lle ovat laittomia

Kaarlo Räihä Kaarlo Räihä
10 kommenttia

Kansainvälisen Visa-luottoyhtiön asettamat rajoitteet musiikkia myyneelle AllofMP3-palvelulle ovat osoittautuneet laittomiksi.

Venäjän sovinto-oikeuden mukaan Visan viime lokakuussa tekemä päätös estää maksut Alltunes-, MP3sparks- ja AllofMP3-palveluille rikkoo Venäjän lakeja. Oikeuden mukaan kaikki kolme palvelua toimivat Venäjän lakien mukaan, joten Visalla ei ollut mitään perusteita estää asiakkaiden maksuja palveluille.

Visa ei aio valittaa oikeuden päätöksestä, mutta levy-yhtiöiden etuja puolustava IFPI aikoo kuitenkin valittaa päätöksestä, koska sen mielestä palvelut rikkovat lakia kauppaamalla musiikkia ilman tekijänoikeudenhaltijoiden suostumusta.

Visa ja Mastercard sulkivat molemmat AllofMP3-palvelun rahahanat viime vuoden lokakuussa. Tämän vuoksi palvelun käyttäminen vaikeutui huomattavasti, koska palvelua käyttäneiden tahojen oli hankala maksaa ostoksensa.

Jos oikeuden päätös jää lainvoimaiseksi, tarkoittaa se MP3sparks- ja Alltunes-palveluille parempia toimintaedellytyksiä, koska molemmat palvelut voisivat jatkossa ottaa vastaan myös luottokorttimaksuja. Tämä toisi palveluille todennäköisesti huomattavasti lisää ulkomaisia asiakkaita.


AllofMP3-palvelulle päätös ei juuri merkitse mitään, koska Venäjän hallitus sulki palvelun kaksi viikkoa sitten.

Lähteet:
Piraattiliitto
Zeropaid

10 KOMMENTTIA

satan911/10

maailma on mätä ja systeemi kusee

AvenZer2/10

Lainaus:

AllofMP3-palvelulle päätös ei juuri merkitse mitään, koska Venäjän hallitus sulki palvelun kaksi viikkoa sitten.


Hallitus sulki AllofMP3, mutta sama firma aloitti uudella domain -nimellä (tai samat tekijät, mutta eri nimi firmalla ja domainilla).. Vaikkei tästä ole mitään virallista tiedotettua, itse uskon samat tekijät on pistäny uuden sivun pystyy(MP3sparks)

Reaper823/10

Nimenvaihdoksen ideahan oli juuri siinä, että saadaan palvelusta Venäjän lakien mukainen. Eli nyt maksetaan jokaisesta myydystä biisistä pieni osuus sille Venäläiselle tekijänoikeusjärjestölle ja näin homma on laillista.

Toki IFPI on näreissään, koska tekijänoikeuksien haltijoilla ei ole tässä mitään sananvaltaa. Eli toisinsanoen tämä Venäläinen tekijänoikeusjärjestö saa kaupata oikeuksia ihan miten itse haluaa.

Kunpa Suomessakin asia olisi näin ja meidän tekijänoikeusjärjestömme myisi oikeuksia omin valtuuksin välittämättä kansainvälisistä tekijänoikeusjärjestöistä pätkääkään.

Kaakatus4/10

Lainaus:

Kunpa Suomessakin asia olisi näin ja meidän tekijänoikeusjärjestömme myisi oikeuksia omin valtuuksin välittämättä kansainvälisistä tekijänoikeusjärjestöistä pätkääkään.

Jolloin rahat pysyvät maan sisällä. Se tosin ei ole pitkällä tähtäimellä hyvä asia, sillä siinä ei alkuperäinen tuotteen tekijä (artisti) saa yhtään mitään.

Sebu925/10

Eivätkö levy-yhtiöt saa päättää, ketkä myyvät heidän musiikkiaan?

jehu806/10

Enpä ole vielä koskaan mp3:sta maksanut mitään mutta ehkä joskus sekin päivä koitta - tosin tuskin kuitenkaan.

NUIJJA7/10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Sebu92:

Eivätkö levy-yhtiöt saa päättää, ketkä myyvät heidän musiikkiaan?

Noh itseasiassa ei taida saada, eiköhän tuon kiellä jo wto.kin ja melkein kaikkien maiden kilpailu/ markkinointi laki.
Edellytyksenähän tietysti on että se tapahtuu laillisesti.

Sebu928/10

Mutta, eikö homma mene niin, että he saavat laatia sopimukset myyvien osapuolien kanssa? Niin minä ainakin olen käsittänyt. Ja jos sopimuksia ei noudateta, saadaan kauppaaminen pistää poikki. Noista allofmp3, mp3sparks jne. tuloistahan ei taida ollenkaan mennä alkuperäisille levy-yhtiöille, vaan jollekkin venäjän välikädelle.

NUIJJA9/10

Menee vähän offtopicsi.
Juu saa laatia sopimukset myyjien kanssa, mutta ehdot samat.
Jos täältä uutisista lukenut noita, kun levyhtiöt yrittää kupata lisää rahaa apleta (itunes). Jos onnistuvat voivat korottaa kaikkien hintaa.
Jos suostuu sopimukseen, vastaavaan kuin aplella ei levyyhtiö voi kieltää myyntiä (hinnoista voivat varmaan sopia, määrä joku muu asia).
Periaatteessa näin, mutta joku markkinatalouden asintuntija "upsalan ekonoomi, teoston lakimies) voisivat asian kertoa tarkemmin.

Ja edellytyshän tuolle myynnille on toimia lakien mukaan, ja kuten uutisessa maintut tahot toimivat venäjän lakien mukaan.

Ymmärtääkseni asiasta on väännetty myös Venäjän Wto.hon liittymisen ehdoissa.

Sebu92@ asiahan menee tietysti yleensä noin kuten kirjoitit, mutta tuntuu tuolla naapurissa olvan muitakin lakeja vähän eritavalla ja periaatteella.
Ja onha siintän haittaa muillekin toimijoille, kun kulu huomattavasti pienemmät pystyy myymään ali hintaan.

Sebu9210/10

Niin. Juuri tuota itunesin tapausta ajattelin. Ei nyt ihan selkeytynyt, että miksei levy-yhtiö saa ehdottaa heille sopimusta, ja jos ei käy, pistää linjat poikki. Sama asia kuin he voisivat tehdä itunesille. Kait venäjällä lait toimii eri tavalla.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT