AfterDawn logo

Kiinan mobiili-TV-standardiksi tulossa CMMB

Kaarlo Räihä Kaarlo Räihä
4 kommenttia

Vaikka mobiili-TV ei ole vielä vallannut kuluttajien sydämiä, on kulissien takana kova taistelu siitä, millä tekniikalla mobiili-TV-lähetykset jaellaan kuluttajille. Suomessa valinta tuntuu olevan DVB-H, mutta monissa maissa tilanne on vielä täysin avoin.

Tämän vuoksi monet valmistajat ovat jarrutelleet omien mobiili-TV:n sisältävien laitteiden kehitystä ja julkaisua, koska markkinoiden tilanne on monilta osin hyvin epävarma.

Näin on myös Kiinassa, jossa mitään ei ole lyöty toistaiseksi lukkoon. Kiinalaisten oma China Multimedia Mobile Broadcasting (CMMB) -tekniikka on kuitenkin vahvoilla, koska se on kotimainen ratkaisu ja sen lisensointimaksut ovat pienemmät kuin muissa vastaavissa tekniikoissa.

CMMB on State Administration of Radio, Film, and Television (SARFT) määrittelemä tekniikka. SARFT on Kiinan hallituksen virasto, joka tekniikan kehittämisen ohella valvoo myös paikallisia TV- ja radiolähetyksiä.

CMMB muistuttaa DVB-SH-tekniikkaa ja molemmissa tekniikoissa hyödynnetään maanpäällisten lähettimien lisäksi myös satelliitteja, jonka myötä verkkoon jää vähemmän katvealueita. Tekniikat eivät kuitenkaan ole keskenään yhteensopivia.


Kiinan suuret markkinat kiinnostavat myös länsimaisia yrityksiä ja mm. ranskalainen Dibcom on kehittämässä omia CMMB-piirejään. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että CMMB-pohjaiset ratkaisut jäävät vain Kiinan ja mahdollisesti Aasian markkinoille, sillä muualla CMMB ei ole kerännyt merkittävää suosiota mobiili-TV-standardina.

Lähde:
Prosessori

4 KOMMENTTIA

Dcdude1/4

Tälläinen asenne "meillä oltava omat kansalliset standardit jne " ei ole kuin hankaloittavaa monia valmistajia ja kuluttajia kohtaan. Miksi ei voida sopia heti jostakin standardista maailmanlaajuisesti niin ei tulisi monen standardin sekamelskoja ja millekään ei ole kunnon laitteita ja tukea. Noh toisaalta onhan nuo lisenssikulut iso menoerä, mutta silti. On sen tekniikan kehittämiseenkin mennyt rahaa. Nyt kiinassa on CMMB, euroopassa DVB-H, jenkeissä(joku muu en muista) ja oliko vielä japanilla ja brasilialla omansa. Joku aina kärsii ja se on kuluttaja.

Attin2/4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Dcdude:
Joku aina kärsii ja se on kuluttaja.

^ Samaa mieltä

Supo3/4

No ehkä kuitenkin on hyvä että on erilaisia standardeja ainakin näin alkuun.Mistä sitä tietää mikä on paras ennkuin on kokeiltu näitä juttuja.Uuden tekniikan kehittämisessä on aina ongelmansa ja kuluttaja ikävä kyllä joutuu siitä maksamaan.Mutta kukaan ei pakota ostamaan laitteita ensimmäisien joukossa ja parempi onkin yleensä katsoa missä mennään.

korpeaja4/4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Dcdude:
Miksi ei voida sopia heti jostakin standardista maailmanlaajuisesti niin ei tulisi monen standardin sekamelskoja ja millekään ei ole kunnon laitteita ja tukea. Noh toisaalta onhan nuo lisenssikulut iso menoerä, mutta silti. On sen tekniikan kehittämiseenkin mennyt rahaa.
Voisi kyllä veikata, että aika moni yhtiö on yrittänyt lisensoida omaa tekniikkaansa maailmanlaajuiseksi :) Sitten veikkaan vähän lisää että jos ei olisi lobbareita ja puolueellisia päättäjät sekä vertailutuloksia olisi saatavilla, paras tekniikka olisi vähintään kovaa vauhtia tulossa maailmanlaajuiseksi.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT