AfterDawn logo

Apple tavoittelee 50 %:n voittomarginaalia iPhonella

Ilkka Ketola Ilkka Ketola
20 kommenttia

Applen mediahuomiossa kylpevä puhelinuutuus iPhone tulee yhtiön muiden tuotteiden tapaan takomaan suurta voittoa myynnillään, arvioi puhelimen hinnanmuodostumista tutkinut iSuppli. ISupplin arvioiden mukaan yhden iPhonen valmistus tulee maksamaan Applelle noin puolet siitä, mitä yhtiö valmiista puhelimesta pyytää.

ISupplin alustavien arvioiden mukaan 4 gigatavun iPhonen osat maksaisivat 229,85 dollaria, johon tulee vielä päälle muut kulut (kuten GSM-verkkojen rojaltit ja eri ohjelmistojen lisensointimaksut). Yhteensä koko paketti maksaa näiden laskelmien mukaan Applelle 245,83 dollaria, ja kun Yhdysvalloissa kyseisen puhelimen myyntihinta on 499 dollaria, jää voittoa 50,7 prosenttia. Kahdeksan gigaisen puhelimen osat taas maksavat 264,85 dollaria ja kokonaiskustannukset ovat 280,83 dollaria. Näin ollen 599 dollarin hintalappu tuo Applelle 53,1 prosenttia voittoa per myyty puhelin.

Apple on tottunut suurehkoihin voittomarginaaleihin jo muiden tuotteidensa kanssa, joten sinänsä hinnoitteluvalinta ei ole suuri yllätys. Esimerkiksi iPod nanon ja iMacin voittomarginaalien arvioidaan olevan noin 45 prosenttia. Yhdysvalloissa iPhonen voi hankkia ainoastaan tekemällä kahden vuoden sopimuksen operaattori Cingularin kanssa. Tällä hetkellä Cingularin markkinaosuus on noin 30 prosenttia, joten on mielenkiintoista onnistuuko iPhone merkittävästi parantamaan Cingularin asemia markkinoilla. IPhone tulee Yhdysvalloissa myyntiin kesäkuussa ja Euroopassa vuoden loppupuolella.


Lähde:
Ars Technica

20 KOMMENTTIA

LoBer1/20

Kyllähän tosta tulee rahaa, mutta eikös tuo ole jo vähän...ahneutta?

smansung2/20

Tommosta kukaan halua, paitsi jotkut teinit. Liian hintavakin.

Henry19793/20

No on kyllä applen väellä katteet kohillaan tommosilla voitoilla per luuri.

mjk4/20

Kovat on odotukset kyllä ei voi muuta kuin ihmetellä..

matson905/20

Tulee kyllä kallis logo puhelimeen...
Mutta mikäs siinä ku saa pistää hinnaks semmosia numeroita ku haluaa ja kauppa käy...

thejammy6/20

siis aivan törkeää rahastusta. muuten voisin ostaakkin... ottas mallii konsoleista jotain mm, microsoft, sony ja nintedo myyvät tapiiolla vielä toistaiseksi.

Ylke7/20

Turha tehdä tuollaisia vertauksia, koska pelit myyvät kuitenkin voitolla niin se konsolien alihinnoittelu ei haittaa.

yaht8/20

on siinä puhelimella hintaa kyllä tuon ostaisin jos makssain alle 300€ mutta 600$ puhelimeen huuhuh sillä rahalla ostaisin vaikka ps3

myung9/20

Joopa joo...Apple rahastaa designilla ja merkillä, ei ne niiden läppärit/ipodit ole yhtään sen kummempia kuin tavan PC:t/mp3-soittimet. Päinvastoin, kaikenmaailman yhteensopivuusongelmia kaikkien muiden kuin Applen omien laitteiden kanssa eli jälleen rahastetaan kun pitää ostaa "merkkiosia". Täss ätaas nähdään kuinka täysin rajoittamaton ja vapaa markkinatalous toimii. Kansalaista/kuluttajaa vedetään perseeseen niin paljon kuin lähtee ja sikariporras vaihtaa Hummeria uuteen viikoittain. Voihan tuo hyvä uurilla, ei siinä mitään, mutta 50% katteet kulutustuotteessa, voi prkl sanon minä!

tuure210/20

Lainaus:
siis aivan törkeää rahastusta. muuten voisin ostaakkin... ottas mallii konsoleista jotain mm, microsoft, sony ja nintedo myyvät tapiiolla vielä toistaiseksi.

Nintendo kyllä myy Wii:täkin reippaalla voitolla.

teppoI11/20

Liittyy etäisesti aiheeseen, mutta eikös Apple tee esim. 8 GB mallilla 113% voittoa ([599$/280,83$]-100%)?

En ainakaan hoksaa miten tuosta voi saada nuo prosentit. Tosin prosenttilaskut ei ole kaikkein vaihvinta alaa :)

ischeinin12/20

"En ainakaan hoksaa miten tuosta voi saada nuo prosentit. Tosin prosenttilaskut ei ole kaikkein vaihvinta alaa :)"

Joo ei taida olla... :)
(599-280,83)/599 * 100% = 53,1%

Niin, ja viitsisiköhän joku laskea vaikka jostain Nokian luurista vastaavan prosenttiluvun? Applen net profit margin on 10,3%, kun Nokialla se on 10,79%. Yrityksen toiminnassa on aika paljon muitakin kustannuksia, kuin tuotteiden raaka-aineet...

tw1st13/20

Eikö kehityskuluja ole otettu mitenkään huomioon noissa kustannusarvioissa?

ischeinin14/20

Ei. Eikä myöskään myyntiä, markkinointia, logistiikkaa, huoltoa, tukea, hallintoa,...

Pitää paikkansa, että monilla on "reality distortion field", joka saa kaiken Applen tekemän näyttämään ruusuiselta. Joillain tämä RDF on kuitenkin vastakkaismerkkinen, eli heillä on pakonomainen tarve haukkua, mollata ja vähätellä kaikkea Applen tekemää.

hape15/20

Perusjuttua, kun Applea halutaan mustamaalata.

Uutisessa oletetaan, että suunnittelu jo ohjelmiston tekeminen on ollut ilmaista, mitä se ei todellakaan ole.
En väitä, ettei Apple tuosta tavallista isompaa voittoa käärisi, mutta voisi ne uutiset kuitenkin totuudenmukaisiksi kirjoittaa, ettei tarkoituksella johdateta ihmisiä harhaan.

hape16/20

Tässähän voisi vastaavasti sanoa, että esim. pelifirmat repii 50e hintasesta pelistä voittoa 1000%, koska levy ja kotelo tuskin 5 euroa enempää maksaa.

Eli ajatellaanpas uudestaan todellisia kuluja.

DraReb17/20

Applen tuotteet ovat tällähetkellä trendi tuotteita ja siksi niistä voi pyytää paljon katetta. Ja sitä paitsi ei se ole tyhmä joka pyytää vaan se joka maksaa.

bloc18/20

Lainaus:
Applen tuotteet ovat tällähetkellä trendi tuotteita ja siksi niistä voi pyytää paljon katetta. Ja sitä paitsi ei se ole tyhmä joka pyytää vaan se joka maksaa.

No vertaappa ensin jotain maccia ja pc:tä samoilla spekseillä ja mieti hintaeroa uudestaan. Taitaa jäädä negatiiviseksi tuo "apple-lisä".

Trendituotteita kyllä, mutta voihan se johtua myös siitä, että se on ainoa merkki joka panostaa muotoiluun. Muilta tuppaa löytymään vain beigejä tai sitten mustan ja hopean sekoitusta. No kuka mistäkin...

mc_mice19/20

Kyllä Apple taas rahastaa muovin muotoilullaan.
Ootetaan puoli vuotta julkaisusta niin hintakin on sopivampi. Harvoin kännyköiden hinta pysyy kauan samana.

Tuo vertailu apple-pc on aika vanha, ysärihenkinen, nykyään kyllä saa ihan yhtä hyvän näköisiä jollei jopa paremmankin näköisiä pc-koneita kuin macit.

Ja on vaihtelunvaraakin..

ischeinin20/20

...mutta jos ostaa joltain muulta valmistajalta koneen, jonka muotoiluun on panostettu, se maksaa tuplasti Macciin verrattuna.

Ne jotka pitävät Maccejä kalliina, käykää oikeasti katsomassa koneiden tarkat speksit ja kasatkaa vastaava kokoonpano joltain muulta valmisajalta/osista. Esim. oma 20" iMaccini oli halvempi kuin vastaavien speksien vehje verkkokauppa.comista keräiltynä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT