AfterDawn logo

Suomalaisista kodeista yli puolella digi-TV

Ilkka Ketola Ilkka Ketola
8 kommenttia

Finnpanelin marras-joulukuun vaihteessa tekemän erillistutkimuksen mukaan 56 % suomalaisista TV-talouksista oli hankkinut digisovittimen. Erityyppisiä digisovittimia oli 1 255 000 kotitaloudessa, joten vielä noin miljoona suomalaista kotia odottaa digisovitinta. Analogisten lähetysten on määrä loppua tämän vuoden elokuussa, joten kesän aikana on odotettavissa kauppoihin melkoinen ryntäys, mikäli alkuperäisestä siirtymäaikataulusta pidetään kiinni.

Kaapeliverkkoon kuuluvat taloudet ovat edelleen olleet haluttomampia siirtymään digilähetyksiin. Kaapeliverkon talouksista 43 % ja muista talouksista 68 % pystyi seuraamaan digitaalisia TV-lähetyksiä, kertoo Finnpanel. Digisovittimista oli erilaisia maanpäälliseen vastaanottoon tarkoitettuja sovittimia 883 000 taloudessa ja kaapelivastaanottoon tarkoitettuja sovittimia 384 000 taloudessa. Satelliittisovittimet olivat harvinaisimpia, niitä oli ainoastaan 90 000 taloudessa.

Kaapeliverkossa olevien talouksien vähäinen into digilähetysten seurantaan siirtymisessä johtunee heikommasta laitekannasta. Esimerkiksi digivirittimellä varustettuja televisioita ei kaapeliverkkoon ole AfterDawnin laitevertailussa kuin yksi. Myös edut siirtymisestä ovat kaapeliverkossa vähäisemmät kuin antenniverkossa, sillä parannukset kuvanlaadussa ja kanavatarjonnassa ovat niukempia.

Integroituja digitelevisioita, eli televisioita, joissa on sisäänrakennettu digiviritin, oli 94 000 taloudessa. Luku on kohtuullisen suuri, kun huomioi varsinaisten digitelevisioiden vähäisen tarjonnan.

Runsas kaksi kolmasosaa digisovittimen hankkineista talouksista oli hankkinut sovittimen, jossa on valmius maksullisten kanavien vastaanottoon. Noin joka viidennessä digisovittimen hankkineista talouksista oli tallentava sovitin. Noin 30 prosentissa digiaikaan siirtyneistä talouksista digivastaanottimia oli jo useampi kuin yksi.

TV-mittaritutkimuksen mukaan keskimäärin 41 % kaikesta television katselusta katsottiin marras-joulukuun aikana digitaalisesti. Enimmäkseen digi-TV:stä seurataan samoja kanavia, jotka näkyvät myös analogisessa verkossa. Valtaosa katselusta onkin kotimaisten TV1:n, TV2:n, MTV3:n, Nelosen, Subtv:n ja Urheilukanavan katselua.

Lähde:
Finnpanel (lehdistötiedote)

8 KOMMENTTIA

Jukiz1/8

Lainaus:
joten vielä noin miljoona suomalaista kotia odottaa digisovitinta.


Jonkun verranhan niitä vielä on ketkä ei oo siirtyny digiaikaan. Kiire niille vaan tulee.

w2k2/8

hommasinpas ite satelliitti vastaanottimen ja sillä sitten pitäs koittaa pärjäillä vaihdoksen jälkeenkin =)
ainoa vain että kun boksi on combo eli satelliitille ja antennille ja eihän meikän talossa mitään antennia ole.. =) noh kahtellaan =)

Anga3/8

Sitte hommataan, kun ei nykyisillä laitteilla enää näe. En keksi yhtään syytä miksi aikaisemmin tarvitsisin.

SotaOrava4/8

Ja kohta sitten ihmetellään kun pitäs hdtv:t ostaa :) En ymmärrä miksei voitu suoraan siirtyä HDTV lähetyksiin :O

CryZo5/8

En oikein tiedä mitä tässä tekee ton elokuun jälkeen kun analogiset lähetykset loppuvat. Digiboxeja omistan parikin kappaletta, mutta signaali on niin heikko ettei boxi näy. Hyvinkäällä asun kaapelitaloudessa. Oon jutellu parin tutun kanssa ja heillä samanlaisia ongelmia. Sekä antenni- että kaapelitalouksissa.

Toivottavasti nuo signaalit paranesivat tai joutuu lyömään antennin katolle. Henk.kohtasesti sitä mieltä, että digi-tv on täysin turha. Kun ei sitä uutta tarjontaakaan ole tullut niin paljoa lisää kuin luvattiin. Päinvastoin, kanavia on vaan siirtynyt maksullisiksi. Siirytäisiin suoraan HDTV:n niin kuin SotaOrava sanoi, mutta ei näin. Pistää vihaksi.

thejammy6/8

Lainaus:
Jonkun verranhan niitä vielä on ketkä ei oo siirtyny digiaikaan. Kiire niille vaan tulee.

mikäs kiire siinä muka on? menee n 1h kun käy kaupasta ostamassa boksin ja asentamiseen n 10m..... eihän tässä mikää kiire ole. Ja ainakin itselläni tuo digisovitin vain haittaa kuva... kuv pätkii jos netti on päällä, joskus iloman syytä pätkii, joskus ei äänet kuulu/tekstit näy... parempi oikeastaan oli ilman boksii.

SotaOrava7/8

Minulla myös sama ongelma tai lähinnä jos yritän nauhoittaa yhtä ja katsoa toista samaan aikaan. Minun täytyi hankkia vahvistin koska signaali on niin heikko. Kaapelissa asustelen

jo-uni8/8

Ei tee mieli ostaa digiboksia kun tuntuu että tallentavat maksaa aivan liikaa siihen nähtynä millaisia ongelmapesiä ne tuntuvat olevan.

En suostu uskomaan että eri antennimalleille tehdyt DVB-koodaukset ovat niin erilaisia ettei niitä saataisi nykytekniikalla helposti ja halvalla saman boksin sisään.

Niin ja missä viipyy HDMI-digiboksit? DVD-soittimissa ja telkkareissa on jo lähessä kaikissa HDMI.

Onko se nyt liikaa vaadittu että digiboksi toimis vakaasti, sopisi joka antenniverkkoon ja tarjoaisi HDMI-liittimen - kenties vielä polttavan DVD-asemankin.

Alkaa joka kerta vaan ärsyttämään kun tarkistan mitä markkinoilla on tarjolla. Samat rumat (lue hopean väriset) hikiset boksit siellä aina roikkuu samoine ongelmineen ja puutteineen.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT