AfterDawn logo

Australialaisoikeus tuomitsee edelleen MP3-tiedostoihin linkittämisen

Ilkka Ketola Ilkka Ketola
5 kommenttia

Australialainen tuomioistuin pitää myös tekijänoikeutta loukkaaviin MP3-tiedostoihin linkittämistä laittomana. Tuomioistuin katsoi MP3s4free.net-sivuston toiminnan rikkovan lakia, vaikka sivusto ei itse tarjonnut tekijänoikeuden alaista musiikkia, vaan ylläpitää ainoastaan niihin johtavaa linkkiarkistoa. Päätös luettiin maanantaina.

Kolmihenkinen tuomaripaneeli arvioi uudelleen viime kesänä yhden tuomarin tekemää päätöstä, joka myös tuomitsi tekijänoikeutta loukkaavaan musiikkiin linkkaamisen. Näin ollen levy-yhtiö Universal Music Australia yhdessä muiden levy-yhtiöiden kanssa voitti vuonna 2004 aloittamansa oikeustaistelun. Vastaajana oli eläkkeelle jäänyt poliisi Stephen Cooper, joka ylläpiti MP3s4free.net-sivustoa.

Tuomarit katsoivat, että sivuston päätarkoitus oli edistää luvatonta musiikin latausta ja kopiointia. Lieventävänä asianhaarana ei pidetty sitä, että varoitettiin osan linkitetystä materiaalista olevan mahdollisesti laitonta.

Sivuston ylläpitäjä yritti vedota siihen, että hän ei voinut kontrolloida kaikkien sivustolle lisättyjen linkkien laillisuutta, sillä käyttäjät pystyivät "automaattisesti" lisäämään linkkejä ilman hänen valvontaansa. Hän vertasi sivustoaan Googlen hakukoneeseen, mutta vertausta pidettiin ontuvana. Yksi tuomareista totesi, ettei Google ole valinnut päätehtäväkseen musiikkilatausten edistämistä, ja toisekseen myöskään Google ei saa linkittää kaikkeen mahdolliseen sisältöön.


Lisäksi tuomarit katsoivat, että Cooper oli tieten tahtoen suunnitellut sivuston siten, ettei hän voinut rajoittaa tekijänoikeudella suojattuun materiaaliin pääsyä. Koska hän olisi voinut suunnitella sivuston toisin, lisää tämä hänen syyllisyyttään tekijänoikeusrikokseen.

Tuomarikolmikko yhtyi myös aiemmin tehtyyn päätökseen, että myös sivuston isännöijä E-talk ja sen yhteistyökumppani Comcen Internet Services rikkoivat myös lakia, sillä ne eivät tehneet riittävästi estääkseen Cooperin sivuston toiminnan. Sen sijaan, että E-Talk olisi yrittänyt estää Cooperin toiminnan, pyrki yhtiö hyötymään kyseenalaisen sivuston toiminnasta mainostamalla siellä itse.

MP3s4free.net-sivustoa epäiltiin ensi kerran piratismista vuoden 2002 joulukuussa, ja vuonna 2004 Cooperin toimitilat ratsattiin osana laajempaa piratismin vastaista iskua. Australialaistutkijoiden mukaan Cooperin sivustolla kävi yhteensä 7 081 899 eri vierailijaa marraskuun 2002 ja lokakuun 2003 välisenä aikana.

Lähde:
News.com

5 KOMMENTTIA

Oscar_X1/5

Eipä oo missään maassa ilmeisesti järkeviä piratismilakeja olemassa...

Mecli2/5

AIKAS pelleilyä! Ei sivuille linkittäminen voi olla laitonta XFD...

ouihjkhjg3/5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Oscar_X:
Eipä oo missään maassa ilmeisesti järkeviä piratismilakeja olemassa...
Eikö tuossa ole juuri esimerkki sellaisesta. Sama pitäisi olla muissakin maissa.

Jukiz4/5

Aika naurettava myös toi Australian TO-laki.

ouihjkhjg5/5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jukiz:
Aika naurettava myös toi Australian TO-laki.

Miksi?

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT