AfterDawn logo

Ficom haluaa tekijänoikeusasioiden käsittelyn kauppa- ja teollisuusministeriöön

Kaarlo Räihä Kaarlo Räihä
6 kommenttia

Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiCom ry vaatii tekijänoikeuslainsäädännön siirtämistä opetusministeriöstä kauppa- ja teollisuusministeriöön. FiComin lausunnon takana seisoo 30:ntä tietoliikenne- ja tietotekniikka-alan yritystä, jotka luovuttivat eduskuntapuolueille esityksen asiasta kaksi viikkoa sitten. Perusteluna esitykselle on se että myös muut immateriaalioikeudet kuuluvat kauppa- ja teollisuusministeriön alaisuuteen. Näihin kuuluvat teollisoikeudet (patentti-, tavaramerkki-, malli- ja hyödyllisyysmallioikeus ym.) sekä tekijänoikeus, jonka hallinnointi kuuluu opetusministeriölle. Nykyään nämä suojamuodot ovat osittain päällekkäisiä eli yksittäinen tuote voi olla suojattuna useammalla eri suojamuodolla. Tulevaisuudessa olisi helpompaa jos immateriaalioikeudet kuuluisivat yhden ministeriön toimialaan, sillä niiden pitäminen ajan tasalla ja yhdenmukaistaminen olisi silloin helpompaa.

Ficomin toimitusjohtaja Reijo Svento ei ole myöskään mielissään siitä että opetusministeriö on kallistunut musiikkiteollisuuden suuntaan. "Tekijänoikeuksien luonne on muuttunut. Tekijänoikeuslainsäädännön asiat ovat muuttuneet teollisuuspoliittisiksi kysymyksiksi. Olisi perusteltua, että asiat hoidettaisiin osana immateriaalioikeuksien kokonaisuutta kauppa- ja teollisuusministeriössä." perusteli Svento kantaansa. Sventon mielestä äänite- ja levyteollisuus ei ole vain luovan artistin puolustaja vaan kyseessä on isojen pelureiden välinen sopimusasia. "Linjaukset lähtevät vanhasta maailmasta, esimerkiksi kannanotot liittyen mobiili-tv-puoleen tai puheet hyvitysmaksujen laajentamisesta." sanoo Svento. Opetusministeriön uskotaan ehdottavan hyvitysmaksuja matkapuhelimille ja tietokoneille ensi vuoden alussa. Svento uskoo että tekijänoikeusasioiden siirtäminen toisi asioihin uutta näkökulmaa ja järkevyyttä. "Kauppa- ja teollisuusministeriö voisi katsoa kokonaisuutta objektiivisesti. Siksi emme lähde ehdottamaan liikenne- ja viestintäministeriötä." sanoo Svento.


Lähteet:
Tietokone
FiCom

6 KOMMENTTIA

-Rex-1/6

Järkevää puhetta, mutta mikä on esityksen vaikutus jäänee nähtäväksi. Kannatusta kuitenkin löytyy ainakin täältä.

LaLLi802/6

Asia saadaan varmaan hallituksen käsiteltäväksi siinä vaiheessa, kun julkkiksen kanssa saman nimen omaamisesta joutuu maksamaan TO-maksua. Milläköhän perusteella tuo TO-hallinto on yleensäkään päätynyt opetusministeriölle.

mjk3/6

Kas, kas jopas jotain tuo on jo aika järkevää puhetta todellakin, mielenkiinnolla seuraan tilannetta..

laga4/6

Tuntuu siltä että kaiken maailman Sonyt ja BMG:t lobbaavat opetusministeriötä todella rajulla kädellä, kun kaikki höpöhöpö ehdotukset koskien tekijänoikeuksia menee läpi. Loppupeleissähän artistit itse saavat melko pienen osan kaikista tuotoista. Rahathan menee levy-yhtiöille ja muuhun tuotantoon. Tämä on NIIN väärin.

Toivottavasti tekijänoikeuslainsäädäntö siirretään toiseen ministeriöön. Saataisiin ainakin hetkeksi joku vähemmän korruptoitunut ja voideltu pohtimaan asioita... =)

juunas115/6

Niinpä. Paljonko artistitkaan oikeasti menettävät piratismin takia? Ensin levy-yhtiö ja muut nappaavat tuotoista sellaiset 80%, ja sitten artistille hilut. Kyllä levy-yhtiöt tarvitsevat artisteja, mutta tarvitsevatko artistit levy-yhtiötä? Ehkä, ehkä eivät. Totuus on kuitenkin se, että piratismista ei ole nimellistä haittaa artistille, van levy-yhtiölle. Tämä on sellainen asia, joka kyllä vaatii korjausta.

labtech276/6

Uskomatonta lähinnä asiassa on se, että jotkut ulkomaiden järjestöt vaikuttavat Suomen nyhveröhallintoon.

No, muuttaako tämä mitään mihinkään.Samahan se on missä ministeriössä asioita pähkitään.

Jos jotakin pitäisi tehdä..Lopettaa koko tekijänoikeuslaki!
Ei normaali tehdastyöntekijäkään saa palkkaa kuin siltä ajalta minkä käy työssä.Jos ei käy=ei rahaa..Muuten kuin yhteiskunnan almut.

Tietoyhteiskunnan aikana on naurettavaa lisäksi, että yksi maa alkaa leikkiä legendaa eli USA näissä asioissa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT