AfterDawn logo

Perusdigisovittimien hinnat laskeneet 40 prosentilla vuodesta 2004

Ilkka Ketola Ilkka Ketola
5 kommenttia

Digisovitinmarkkinoilla on tapahtunut huomattavia muutoksia kahden viime vuoden aikana. Myös laitekanta ja tuotemerkkien valikoima ovat uudistuneet voimakkaasti. Myyjien tuotetietous joutuukin koetukselle, kun kuluttajat tarvitsevat entistä enemmän tietoa laitteiden erityisominaisuuksista. Näin kertoo Kuluttajaviraston ja lääninhallitusten teettämä selvitys, jossa vertailtiin digisovittimien hintoja ja ominaisuuksia ja verratiin hintoja vuoden 2004 hintatasoon.

Laitekanta on uusiutunut rajusti vuodesta 2004. Tuolloin myynnissä olleista digibokseista puolet on jo poistunut markkinoilta. Tilalle on tullut kehittyneempiä versioita sekä uusia malleja ja tuotemerkkejä.

Myynnissä olevista soittimista 70 prosentissa on kortinlukuasema. Lähes kolmasosa sovittimista on tallentavia, ja viidenneksessä on kaksoisviritin. Digikauden alussa kovasti rummutetut vuorovaikuteiset MHP-palvelut eivät ole ole yleistyneet, ja vain 8 % myytävistä sovittimista on MHP:llä varustettuja.

Selvitys jakaa markkinoilla olevat digivirittimet kahteen luokkaan, yksinkertaisiin perussovittimiin ja kehittyneempiin, ominaisuuksiltaan monipuolisempiin malleihin. Perusdigisovittimessa ei ole kiintolevyä tallentamista varten eikä kaksoisviritintä, jonka avulla televisiosta voi katsoa tallentamisen aikana myös muuta kuin tallennettavaa kanavaa. Perussovittimessa ei myöskään aina ole kortinlukuasemaa maksullisten televisiokanavien katselua varten.


Laitevalikoiman uusiutuessa ja laajentuessa myös perusdigisovittimien hinnat ovat laskeneet. Vuoden 2004 hintatasosta laskua on keskimäärin 40 prosenttia. Samalla perussovittimien hintahaarukka on kuitenkin hyvin leveä, ja hinta voi vaihdella muutamasta kymmenestä eurosta aina pariin sataan euroon.

Ehkä hieman yllättäen kehittyneempien sovittimien hinnat vaihtelevat vähemmän. Pienempi vaihtelu selittynee sillä, että kehittyneempien digivirittimien markkinoilla kilpailu on kovinta. Esimerkiksi markkinoiden yleisin sovitintyyppi, jossa on 160 Gt:n kiintolevy tallennusta varten, tuplaviritin ja kortinlukuasema, maksaa 400 - 600 euroa. Tallentavat 200 Gt:n digisovittimet maksavat 649 – 699 euroa.

Vertailussa oli mukana kaikkiaan 124 digisovitinta. Tiedot on kerätty huhtikuussa 2006 yhteensä 20 paikkakunnalla 136 liikkeestä. Internetkaupat sekä matka- ja tietokonekäyttöön tarkoitetut digi-TV-tuotteet jätettiin vertailun ulkopuolelle.

Voit lukea koko vertailun ja markkinkartoituksen kuluttajaviraston sivuilta (PDF-muodossa).

Lähde:
Kuluttajavirasto (tiedote)

5 KOMMENTTIA

prik1/5

Quote:
Esimerkiksi markkinoiden yleisin sovitintyyppi, jossa on 160 Gt:n kiintolevy tallennusta varten, tuplaviritin ja kortinlukuasema, maksaa 400 - 600 euroa. Tallentavat 200 Gt:n digisovittimet maksavat 649 – 699 euroa.
40 gigaa lisää kiintolevytilaa (plus dvd-asema?) = 149€

esakom2/5

pdf-tiedoston linkki ei toimi. Oikea osoite:
http://www.kuluttajavirasto.fi/user/loadFile.asp?id=6203

Sokar803/5

Quote:
40 gigaa lisää kiintolevytilaa (plus dvd-asema?) = 149€
Pitää humioda että toi sun esimerkki on on PC oheistavaraa joka tarvitsee PC:een toimiakseen kun taas nämä digi boxit ovat itse näisiä laitteita juuri tästä syytä alla syy

tietokonekäyttöön tarkoitetut digi-TV-tuotteet jätettiin vertailun ulkopuolelle

Chi4/5

Joo, jännä juttu että hinnat laskee ja silti ne on pilvissä...;P

TeleHell5/5

Eikös se ole normaalia suomessa ;D?

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT