AfterDawn logo

Kansalaisadressi sananvapauden säilyttämiseksi

Jari Ketola Jari Ketola
33 kommenttia

Masinointi.org-kansanliike järjestää yleisen kansalaisadressin tasavallan presidentille eduskunnan hyväksymästä tekijänoikeuslain muutoksesta. Adressin tarkoituksena on pyytää Suomen tasavallan presidenttiä, Tarja Halosta, pyytämään korkeimmalta oikeudelta lausunnon lakiesityksen 50b §:n ristiriitaisuudesta oman kansallisen perustuslakimme ja useamman kansainvälisen sopimuksen kanssa. Vetoomus perustuu siihen huolenaiheeseen, että nykyisessä muodossaan eduskunnan äskettäin hyväksymä lakimuutos kieltäisi sananvapautta rajoittaen keskustelun tehokkaiden suojakeinojen kiertämisestä tai poistamisesta. Lakipykälän toteutuessa hallituksen esityksen tulkinnan mukaisesti, rikkoisi kyseinen laki maamme perustuslain 12 §:n, Euroopan unionin perusoikeuskirjan II luvun 11. artiklan, Euroopan Neuvoston ihmisoikeussopimuksen 10. artiklan sekä Kansalaisoikeuksia ja poliittisia sopimuksia koskevan kansainvälisen yleissopimuksen 19. artiklan turvaamaa sananvapautta.

Tämän kaltainen julkisen keskustelun kriminalisointi ei ole yhteiskunnallisin syin perusteltavissa, vaan pikemminkin päinvastoin, sillä tämä tulee mitä todenäköisemmin vaikuttamaan lainkuuliaisuuteen ja -kunnioitukseen negatiivisesti. Myöskin mahdollinen kyseenalainen hyöty tällaisesta kiellosta tulee olemaan minimaalista, sillä keskustelujen kategorinen estäminen ja valvonta ei ole järkevin keinoin toteutettavissa. Masinointi.org-kansanliike näkee tämän lakimuutoksen tärkeänä yhteiskunnallisena kysymyksenä joka ei vain kosketa tekijänoikeuksia, vaan myös sitä, onko perustuslain kanssa ristiriidassa oleva laki todellakin kohtuullinen.


Adressikampanja on käynnissä 17. lokakuuta asti, jonka jälkeen adressi luovutetaan tasavallan presidentille. Siihen asti nimiä addressilistoille keräävät vapaaehtoiset, jotka ovat auttamassa adressin toteuttamisessa. Adressiin keräämiseen osallistuminen on kaikille avointa. Adressin voi allekirjoittaa websivustollamme mainituissa paikoissa tai rupeamalla keräämään nimiä omaan listaan, jonka palauttaa erikseen annettujen ohjeiden mukaisesti.

Adressinkeruuohjeet, lomake ja muita lisätietoja on saatavilla osoitteessa http://www.masinointi.org/.

Lisätiedot ja tiedustelut:

Rasmus Anderssén

Lähde:
Masinointi.org:n lehdistötiedote

Ylläoleva teksti on, muotoiluja lukuunottamatta, Masinointi.org:n lehdistötiedote sellaisenaan. AfterDawn.com kannustaa käyttäjiään aktivoitumaan asian suhteen ja joko allekirjoittamaan julkisen nimilistan tai mieluummin auttamaan projektia ryhtymällä itse adressin kerääjäksi.

33 KOMMENTTIA

Vilema1/33

Ihan hyvä homma. Itse tuli kylläkin lähetettyä ihan fiksua mailia Rouva Presidentille suoraan.

vebo2/33

HALLELUJA

Vilema3/33

Mitäs toi nyt sitten tarkoitti?

-Rex-4/33

Nimiä vain paperiin. Testataan onko presidentillä mitään haluakaan tiedustella/kyseenalaistaa moista lakia.

Siinäpähän on samalla demareita äänestäville testi kannattaako sitä ääntään presidentinvaaleissa siihen suuntaan antaa. Itse en "entisen oman puolueeni" ehdokasta tule äänestämään vaan siirryn protesti mielessä Timo Soinin taakse.

Degra5/33

Quote:
Siinäpähän on samalla demareita äänestäville testi kannattaako sitä ääntään presidentinvaaleissa siihen suuntaan antaa. Itse en "entisen oman puolueeni" ehdokasta tule äänestämään vaan siirryn protesti mielessä Timo Soinin taakse.
Olin varma että eduskuntavaaleissa äänestämäni ehdokas, nykyinen kansanedustaja siis, äänestää "jaa", koska kyseisen puolueen tiedän olleen hallituspuolueiden rintamassa tässä asiassa, mutta niin paljon fiksuutta ja älyä kyseisellä kansanedustajalla oli, että äänesti kahdessa eri eduskuntakäsittelyssä "ei".

Kansanedustajakin voi olla fiksu, ja nämä harvat fiksut kansanedustajat ovat ajatelleet asioita hieman laajemmin kuin Karpela ja kumppanit.

-Rex-6/33

Quote:
Kansanedustajakin voi olla fiksu, ja nämä harvat fiksut kansanedustajat ovat ajatelleet asioita hieman laajemmin kuin Karpela ja kumppanit.
Totta. Itselläni vain ei tuuri käynyt vaan äänestämäni ehdokas ei edes vaivautunut paikalle. Tästä syystä johtuen hän (tai kukaan poissa olleista/jaa äänestäneistä) ei ääntäni tulevaisuudessa tule saamaan. Ja muisti tulee olemaan pitkä.

*EDIT: typo*

yuni7/33

Tästä nähdään kuinka demokraattinen maa Suomi on, eli miten Tarja reagoi adressiin, vai reagoiko mitenkään?
Jos ei niin siitä tietää ettei pressa sano viimeistä sanaa?!

niple8/33

"Adressin voi allekirjoittaa websivustollamme mainituissa paikoissa"

Olenkohan nyt puusilmä, vai miksi en löydä mistään mahdollisuutta kirjoittaa adressiin nimeäni?

niple9/33

Jahas, nyt selkisikin jo. Eli adressia EI voi kirjoittaa webissä, vaan se allekirjoitetaan ihan manuaalisesti paperille...paska

Janizzz10/33

50 Km olisi matkaa allekirjoittamaan.. :( ( mutta jos olisi mahdollisuus niin KIRJOITTAISIN )

AqualanL11/33

50 km allekirjoittamaan? Sielläkö on lähin printteri? Ei muuta kuin masinointi.orgista allekirjoituslomake + muut vaadittavat dokumentit paperille, puumerkki, nimenselvennys ja asuinpaikka lappuun, lappu postiin ja avot olet kantanut kortesi, mahdollisesti myös muutaman ystäväsi nimien kera, yhteiseen kekoon.

Tyvestä puuhun noustaan, tässä maassa perse edellä...

AquaLANl

edge12/33

Quote:
Testataan onko presidentillä mitään haluakaan tiedustella/kyseenalaistaa moista lakia.
etenkin kun kyseessä on laki jota 98€ suomalaisista tuntuu vastustavan ja eikös ne seuraavat vaalitkin pikku hiljaa ala lähestymään...

siellä masinointi.org tosiaan on näppärä "minilomake" jonka voi allekirjoittaa ja postittaa, kai sitä nyt sentään hyvän asian puolesta muutaman sentin pystyy uhraamaan postimerkkiin...

nrautava13/33

Voishan tota kokeilla.
Ja seurata mitä tapahtuu... Muuttaako mitään.

Quote:
etenkin kun kyseessä on laki jota 98€ suomalaisista tuntuu vastustavan

johtajat14/33

Laitan nimen myös tohon, mutta tuntuupa vain ettei toi mitään auta.

Degra15/33

Niin, nyt punnitaan presidentin suvaitsevaisuus, onko sitä?

mjk16/33

Minäkin käyn skraivaamassa nimeni, mutta tuskin se enää auttaa, mutta kokeillaan.

betsku17/33

Eihän tuo laki kokonaan tee mp3-formaatista laitonta. Saahan sitä äänittää radiosta/kopioida suojaamattomia levyjä ym... ja ennen lakia tehdyt kopiothan ovat aivan laillisia. Joten ei ne mp3-soittimet nyt roskikseen jouda...

Degra18/33

Tuo laki on ensimmäinen askel pitkässä juoksussa, eli ei missään tapauksessa hyvä.

-Rex-19/33

Kyseessä on (kuten Degra tuossa jo totesikin) nimenomaan siitä, että mitä takeita on siitä mitä tapahtuu seuraavaksi. Jo nykyisen lainsäädöntöprosenssin aikana tuli ilmi niin paljon epäilyttäviä seikkoja ja suoraa valehtelua, etten usko yhtään ainutta lupausta mitä valtio tai viihdeteollisuus antaa. Elleivät he sitten lupaa kurjistaa kuluttajien oloja entisestään. Sen uskon lupaamattakin.

Se, että joku asia olisi vielä tänään laillista ei sitä välttämättä enää huomenna ole. Tässä nimittäin on mitä suuremmissa määrin kyseessä "pirulle pikkusormi" ilmiöstä. Jokainenhan tietää mitä lopulta tapahtuu.

.W.21/33

Jahas.. Vielä jos tuon kuulis jostain hieman luotettavammasta uutislähteestä niin.. Mutta noin siinä luultavasti tulee käymään..

Kimmoman22/33

"etenkin kun kyseessä on laki jota 98€ suomalaisista tuntuu vastustavan ja eikös ne seuraavat vaalitkin pikku hiljaa ala lähestymään..."

Jos nyt kuitenkin tarkoitit 98%, tuskimpa vain. Se että vastutustusta löytyy foorumilla joka on täynnä nuoria köyhiä nörttejä suurin osa on asiaa vastaan, ei tarkoita automaattisesti, että aivan kaikki suomalaiset ovat asiaa vastaan. Kuten varmasti äänestystuloksesta näit, keskusta, sdp ja en nyt muista mikä äänestivät lähes 100% jaa..En edes usko että presidentin kannatus putoisi yhtä prosenttia vaikka kaikki asiaa vastaan olevat äänestäisivät toista ehdokasta. Ja jos joku kopioisuojalaki on tärkeyslistalla ensimmäisenä äänestäessä, ehkä miettisin omia arvojani hieman.

oxygenol23/33

Oishan se kiva jos pressa sanoisi jyrkän EI, voisi äänestää uudestaan jos vaan pressaksi pyrkisi. Toisaalta jos pressa sanoo joo joo niin siitä vaan sitten menee ääni jollekkin perusjuntille

ma-za24/33

Parikymmentä nimeä oon listaan saanu. Toivotaan et auttais.

Anga25/33

Suurin osa nettiä käyttämättömistä ihmisistä ei tiedä koko lain vaikutuksista ja tuskin välittääkään. Siihen asti kun asia ei kosketa itseä ja lyö tiiliskivellä naamaan niin who cares.

Niin hienolta kuin Karpelan ja kumppaneiden äänestäminen ulos eduskunnasta kuulostaa niin en usko sen tapahtuvan, valitettavasti.

Rasbelin26/33

Olisin Masinointi.org:in kooordinointiryhmän puolesta ilmoittanut (olen lehdistötiedotteen allekirjoittaja), että olemme tietoisia torstaina tapahtuneesta muutoksesta lain vahvistamisen aikataulun osalta. Olemme jo reagoineet asiaan sivustollamme ja tulemme perjantain aikana reagoimaan sitäkin enemmän, kunhan selviää, että onko laki todellakin tullut perjataina vahvistettavaksi.

Adressi kuitenkin jatkuu, joten ei ole syytä laittaa vielä pillejä pussiin.

trooper7827/33

Saas nähdä onko tuolla adressilla mitään vaikutusta... ministeri Kampela oli nimittäin änkäytynyt mukaan Presidentin Slovenian vierailulle ja aivopessyt Muumimamman" =(

http://www.digitoday.fi/showPage.php?page_id=11&news_id=49104

-Rex-28/33

Quote:
siitä vaan sitten menee ääni jollekkin perusjuntille
Presidentin hyväksyessä lain hänestä tulee karpelan rinnalle toinen viiden tähden perusjuntti. Huvittavinta koko touhussa on se, että hän todisti olevansa täysin pihalla koko asiasta toteamalla, että kyllä perustuslakivaliokunta on sen puolen valvonut vaikka lain valmistelussa tuli ilmi, ettei perustuslakivaliokuntaa kuunneltu pennin vertaa. Eli missin pehmoiset horinat ovat uponneet muumiin kuin nitro mummoon.

*EDIT: Presidentti vahvisti olevansa perusjuntti noin tunti sitten. Asia loppuun käsitelty siltä osin.*

Degra29/33

Quote:
Huvittavinta koko touhussa on se, että hän todisti olevansa täysin pihalla koko asiasta toteamalla, että kyllä perustuslakivaliokunta on sen puolen valvonut vaikka lain valmistelussa tuli ilmi, ettei perustuslakivaliokuntaa kuunneltu pennin vertaa. Eli missin pehmoiset horinat ovat uponneet muumiin kuin nitro mummoon.
Heh!

Kyllä, pitää paikkansa!

avthein30/33

No nyt on yksi ehdokas vähemmän äänestettäessä presidentinvaaleissa.

Pitääpä käydä vielä tutustumassa KD ja PS ehdokkaisiin tarkemmin...

jormis7031/33

Nyt on sitten Halonenkin uuden lain vahvistanut.
Adressit jäi saamatta.

Halibatsu33/33

Joo kannattaapa miettii ketä äänestää sitten pressaksi

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki