AfterDawn logo

Wireless USB

Wireless Universal Serial Bus (WUSB tai Wireless USB) perustuu USB:hen ja onkin yhteensopiva esimerkiksi käyttöjärjestelmien nykyisen USB-tuen kanssa. Langatonta USB:tä kutsutaan toisinaan myös nimellä "Certified Wireless USB", että sitä ei sekoitettaisi kilpailijaan WirelessUSB:hen.

Langattoman USB:n nopeus vaihtelee välillä 480Mb/s - 110Mb/s riippuen etäisyydestä. Huippunopeus pystytään saavuttamaan alle kolmen metrin etäisyyksillä, ja 110Mb/s saavutetaan alle 10 metrin etäisyyksillä.

Wireless USB perustuu Ultra Widebandiin (UWB). UWB on modulointimenetelmä, jossa signaali lähetetään nopeina pulsseina laajalla taajuusalueella. Koska taajuusalue on laaja ja se vaihtelee nopeasti, ei langaton USB aiheuta häiriöitä esimerkiksi WLAN:ille tai Bluetoothille.

Langatonta USB:tä tullaan käyttämään tulevaisuudessa laitteissa, jotka käyttävät nykyään tavallista USB-liitäntää. Näistä esimerkkinä vaikkapa peliohjaimet, tulostimet, skannerit, digitaalikamerat, MP3-soittimet, kiintolevyt jne. Tekniikka ei myöskään ole tehosyöppö, langaton USB viekin lähetystehoja vain noin 300mW.

WUSB tukee myös niin sanottuja "dual-role"-laitteita. Kyseiset laitteet voivat toimia välillä isäntinä ja välillä asiakkaina. Esimerkiksi digitaalikamera voidaan kytkeä tietokoneen asiakkaaksi langattomalla USB-yhteydellä, mutta tulostettaessa suoraan tulostimeen, se voikin toimia isäntäkoneena.

Aiheeseen liittyviä termejä