AfterDawn logo

Skaalaus

Skaalauksella (englanniksi Scaling) tarkoitetaan kuvankäsittelyssä kuvan resoluution muuntamista toiseksi. Kuvaa voi joko suurentaa tai pienentää sekä pituuden että leveyden suhteen.

Kuvan suurentamisessa (englanniksi Upscaling) ongelmaksi tulee puuttuva informaatio, sillä pelkästä kuvasta ei voi tietää miltä sama kuva näyttäisi suuremmalla resoluutiolla. Kuvaa pienentämisessä vastaavaa ongelmaa ei tule, koska tarvittava informaatio on valmiina kuvassa.

Kuvan koon muuntaminen ei kuitenkaan ole yksinkertainen asia ja operaatioon on olemassa useita erilaisia algoritmeja, joiden erot näkyvät kuvanlaadussa ja nopeudessa.

Helpoin tapa on monistaa tai poistaa olemassa olevia pikseleitä kuvasta, jolloin lopputulos saadaan nopeasti, mutta tulos ei välttämättä ole paras mahdollinen ja pahimmassa tapauksessa kuvassa näkyy selviä virheitä. Monissa tapauksissa isoimmat ongelmat ovat kuvat liiallinen tarkkuus tai pehmeys, jolloin kuva näyttää luonnottomalta.

Hyvän skaalaimen vaikutus näkyy parhaiten teräväpiirtotelevisioiden kanssa, joissa on yleensä pakko skaalata kuvaa, koska TV-lähetykset, DVD-elokuvat ja muut materiaalit eivät ole tallennettu kyseisen television natiiviresoluutiolla. Skaalauksen voi TV:n ohella yleensä hoitaa myös pelikonsolilla, digiboksilla, DVD-, HD DVD- ja Blu-ray-soittimilla, jos laitteet ovat liitetty teräväpiirtovideota tukevalla liitännällä (kuten HDMI tai komponentti video). Jos molemmat laitteet tukevat skaalausta kannattaa kokeilla kumman laitteen lopputulos miellyttää enemmän.


256x256 resoluution kuva


Sama kuva 128x128 resoluution kokoon pienennettynä yksinkertaisella algoritmilla (eli neljäsosa alkuperäisestä)


Parempi algoritmi, 128x128 resoluution kokoon pienennettynä (eli neljäsosa alkuperäisestä)


139x64 resoluution kuva


Sama kuva 278x128 resoluution suurennettuna yksinkertaisella algoritmilla (eli neljä kertaa isompi kuva)


Parempi algoritmi, 278x128 resoluution suurennettuna (eli neljä kertaa isompi kuva)

Termin synonyymit

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki