AfterDawn logo

SCART

SCART (tunnetaan myös Euro-AV-nimellä) eli Syndicat des Constructeurs d'Appareils Radiorécepteurs et Téléviseurs on analoginen liitin ja kaapeli, jonka avulla voidaan kuljettaa sekä videota että audiota. SCART on käytössä lähinnä Euroopassa ja se on kehitetty Ranskassa 1980-luvulla.

SCART-liittimessä on 21 pinniä/nastaa, joista jokaiselle on oma käyttötarkoituksensa. Näissä pinneissä kulkee stereoääni (monikanavaääntä ei ole mahdollista siirtää) ja komposiitti-, S-Video ja RGB-videosignaali (joillakin laitteilla onnistuu myös komponentti videon siirtäminen, mutta se ei kuulu virallisesti SCART-määritykseen). Ulos- ja sisääntuloilla on omat pinnit/nastat. Kaikkia signaaleja ei voi monipuolisuuden takia käyttää samaan aikaan, joten videosignaalien ulos- ja sisääntulot jakavat osittain samat pinnit/nastat. Tämän takia käytetään vain komposiitti-, s-video- tai RGB-signaalia kerrallaan. SCART osaa kertoa onko kyseessä komposiitti- vai RGB-video, mutta ei osaa tehdä tätä S-videon suhteen. Tämän takia S-video pitää valita erikseen päälle DVD-soittimen tai digiboksin asetuksista tai mahdollisesta kytkimestä. Television S-Videota tukevat SCART-liittimet tunnistaa yleensä Y/C tai S-VHS merkinnästä. Jos SCART-liitin ei tue S-videota, niin kuva näkyy mustavalkoisena.

Kuvanlaadultaan RGB on paras vaihtoehto ja se on muutenkin suositeltava tapa, koska se ohittaa NTSC-värimallin, eli television ei tarvitse tukea NTSC:tä, jotta värit näkyvät NTSC-videon kanssa oikein.

SCART mahdollistaa myös television tai toistolaitteen oikean AV-kanavan valitsemisen automaattisesti ja samoin SCART:in kautta voidaan kertoa onko kyseessä 4:3- vai 16:9-kuvasuhteen videota.Termin synonyymit

Aiheeseen liittyviä termejä

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki