Chromeen tulossa merkittävä muutos

Chromeen tulossa merkittävä muutos
Pieni, mutta merkityksellinen uudistus on tulossa Chromeen kaikilla alustoilla. Google on jo lisännyt Chromen testiversioon muutoksen, joka ohjaisi käyttäjän oletuksena verkkosivuston https-versioon, kun käyttäjä kirjoittaa käsin verkkosivun osoitteen selaimen osoitepalkkiin.

Käytännössä jo nyt lähes kaikki verkkosivustot käyttävät salattua https-protokollaa, mutta teknisesti tilanne ei ole ihan niin yksinkertainen. Jos käsipelillä kirjoittaa Chromen osoitepalkkiin vaikkapa www.google.com, ladataan ensimmäisenä http://www.google.com -osoite. Siellä verkkopalvelin uudelleenohjaa käyttäjän selaimen lataamaan oikean sivun, tässä tapauksessa https://www.google.com -osoitteen.
Tällä muutoksella on merkitystä kolmellakin eri tavalla:  • Jos verkkosivusto tukee - kuten valtaosa tekee - edellä kuvattua uudelleenohjausta http-sivustolta eteenpäin, https-sivustolle, säästyy aikaa ja palvelinkapasiteettia, kun pyynnöt ohjataan suoraan https-sivustolle, eikä käyttäjän selaimen tarvitse tehdä verkkosivuston palvelimelle päin kahta eri pyyntöä.
  • Jos taas verkkosivustosta on sekä http- että https-veersiot, mutta sivusto ei jostain syystä ole määritellyt uudelleenohjausta http-versiosta salattuun https-versioon, lakkaa http -sivustolle tulevien käyttäjien virta, kun he automaattisesti saavat sivuston "oikean", salatun version.
  • Jos https-versiota sivusta ei ole, yrittää selain hakea sitä hetken aikaa ja lataa sen jälkeen salaamattoman http-version, hidastaen hieman tällaisten sivujen latautumista.


  • Muutos on vasta kokeiluasteella, mutta on selkeää jatkumoa Googlen vuoden 2018 päätökselle rangaista sivuja, jotka eivät vielä käytä https-salausta.

    Kirjoittaja: Petteri Pyyny @ 13. tammikuuta, 2021 15:39
    Seuraa kirjoittajaa Twitterissä
    Toimittajan Petteri Pyyny bio
Tägit
HTTPS Google Chrome
Mainos - kommentit mainoksen jälkeen

© 2021 AfterDawn Oy

Hosted by
Powered by UpCloud