AfterDawn logo

Suomeen tulossa promilleraja sähköpotkulaudoille, uudet liikennemerkit

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Hallitus on laatimassa lakia, joka asettaisi sähköpotkulaudoille 0,5 promillen promillerajan.

Promilleraja koskisi kaikkia sähköpotkulautoja, olipa kyseessä sitten vuokrattu skuutti tai ikioma lauta. Lisäksi samainen promilleraja koskisi myös moottorikäyttöisiä pyöriä, jotka ovat siis lainsäädännössä eri asia kuin sähköavusteiset polkupyörät.

Kyseessä on vasta hallituksen esitys (PDF) tulevaksi laiksi. Esitykselle kerätään parhaillaan lausuntoja ja mielipiteitä, joiden pohjalta varsinaista lain valmistelua tullaan muokkaamaan.

Toinen tärkeä kohta samaisessa esityksessä on se, että lakiesitys antaisi kunnille oikeuden päättää vuokrattavissa olevista sähköpotkulaudoista hyvinkin tarkasti. Kunnat voisivat mm. päättää vuokrattavissa olevien lautojen määrän sekä vuokrausyhtiöiden määrän. Käytännössä lautoja ja vastaavia kulkuvälineitä vuokraavien yhtiöiden pitäisi hakea mikroliikennelupaa kultakin kunnalta, jossa ne haluavat toimia. Kunnat voivat lupaehdoissa asettaa erilaisia vaatimuksia esim. pysäköinnistä, ajoalueista ja kellonajoista, jolloin vuokralaudat eivät saa olla toiminnassa.


Kunnat voisivat lakiesityksen pohjalta myös vaatia vuokrayrityksiltä anonymisoituja tietoja lautojen käytöstä, sijainnista ja reiteistä.

Uutta olisi myös täysin uudenlaiset liikennemerkkien lisäkilvet, joilla voitaisiin asettaa esimerkiksi ajokieltoja tai rajoitteita nimenomaan sähköpotkulaudoille tai muille mikroliikkumisen muodolle.

Lakiesitykseen voi antaa lausuntoja marraskuun 2024 alkuun saakka, valtion ylläpitämässä lausuntopalvelussa.

Kesällä sähköpotkulaudoille tuli voimaan vakuutuspakko, joka koski isoa osaa kaikista sähköpotkulaudoista. Lautojen vakuutusmaksujen vertailussamme totesimme vakuutusten hintahaitarin olleen kesällä 2024 varsin leveä.

1 KOMMENTTI

DeNiWar1/1

Vielä kun kännyköihin, kaikkien niissä jo olevien lukuisten sensoreiden lisäksi, saataisiin alkoholisensori eli alkometri, jolloin ne potkulautasovellukset voisivat vaatia puhallusta ennen aktivointia ja vaikka tietyin väliajoin senvaralta että kaveri puhalsi lähdettäessä. (tai naamatunnistus joka havaitsee onko puhelinta kohti puhaltava naama sovelluksen haltijan oma vai tuntematon)
Millä ne meinaavat sitä muuten valvoa? Tuhansia potkulautoja suhaa ympäri kaupunkeja ja poliiseilla on varmaan paljon muutakin tekemistä kuin puhallutella yötäpäivää sähköpotkulautailijoita.

(Puhelimen alkometrille olisi kyllä muutakin käyttöä, voisi vaikka asettaa promillerajan jonka ylityttyä puhelin ei salli soittamista, viestejä tai somettamista kuin joillekin tietyille yhteystiedoille (tai lisäisi someen/viestiin automaattisesti että "viesti on lähetetty x.x% humalatilassa"), tai puhelun vastaanottaja saisi ennen vastaamista näytölle tiedon että soittaja on kännissä, haluatko vastata puheluun.)

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki