AfterDawn logo

Foodora kuljetti ruokaa taivaalla Espoossa

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Aiemmin tänä vuonna ruoankuljetuspalvelu Foodora aloitti Ruotsissa ruoan droonikuljetukset ja nyt vastaavaa on ensimmäistä kertaa kokeiltu Suomessa.

Ensimmäisenä lennokeillä kuljetettiin Hesburgerin hampurilaisia. Lentoja suoritettiin Espoon Suurpellossa useita tiistaina 13.8. ja keskiviikkoaamuna 14.8.

Hesburger lähti kokeiluun mukaan, koska se uskoo ruoan kotiinkuljetusten kasvavaan suosioon.

"Uskomme, että kotiinkuljetettavan ruoan kysyntä tulee jatkamaan kasvuaan, ja ala kehittyy koko ajan. Hesburger on aina lähtenyt ennakkoluulottomasti kokeilemaan uusia innovaatioita. On hauskaa olla toteuttamassa lennokasta ideaa yhdessä Foodoran kanssa", kertoo Hesburgerin varatoimitusjohtaja Jari Vuoti.

Droonikuljetukset toteuttaa Holo, joka on Foodoran tiedotteen mukaan Pohjoismaiden johtava itseohjautuvien ajoneuvojen operaattori. Holon käyttämä Rigitech Eiger -drooni pystyy kuljettamaan enintään kolme kiloa tavaraa 80 kilometrin päähän.


Rigitech Eiger on kooltaan 166 x 270 x 42 cm ja se lentää jopa 100 km/h. Rigitech Eiger -drooni pystyy lentämään 0–38 celsiusasteessa, kevyessä vesisateessa ja tuulen ollessa maksimissaan 15 metriä sekunnissa.

Se lentää itsenäisesti ennalta suunnitellulla lentoradalla, mutta Foodoran testissä ohjaaja ohjasi droonia. Lentoa voidaan myös seurata ja ohjata Holon Kööpenhaminan päämajasta käsin, sillä lentoa varten lennokki tarvitsee toimivan 4G-yhteyden.

Henkilö laittamassa Hesburgerin hampurilaisia droonin kyytiin

Tiedotteessa ei kerrottu, miten hyvin hampurilaiset pysyivät lämpiminä perille päästyään.

"Kuluttajat haluavat tuotteensa yhä nopeammin perille, ja se on yksi syy miksi haluamme kokeilla uusia kuljetuskeinoja. Lähetit ovat edelleen tärkein voimavaramme, mutta droonikuljetukset saattavat tulevaisuudessa mahdollistaa pikakuljetukset alueille, joille olisi muuten vaikea päästä nopeasti. Esimerkiksi kesäisin moni suomalainen siirtyy mökilleen, ja toiveissa on tottakai palvella kuluttajia ympäri vuoden missä tahansa", sanoo Foodoran toimitusjohtaja Jacob Segercrantz.

Droonien avulla voi siis kuljettaa tavaran sellaisille alueille, joille ei muuten pääsisi kovin helposti, mutta ne voivat auttaa myös vähentämään kuljetuspäästöjä.

Niin droonit, robotit kuin sähköpyörät ovat tähän hyviä vaihtoehtoja, Foodora kertoo.

Tällä hetkellä Suomessa noin 10 prosenttia tilauksista kuljetetaan täysin sähköisellä ajoneuvolla ja toinen 10 prosenttia ladattavilla hybridiautoilla. Kuljetuksia tekevät myös pyörälähetit, mikä on näppärää etenkin kaupungeissa. Tulevaisuudessa tullaan panostamaan fossiilivapaisiin kulkuneuvoihin.


Esimerkiksi Ruotsissa Tukholmassa Doora-robotit hoitavat Foodoran kuljetuksia.

Foodoran Doora robotti Ruotsissa

Doora-robotti tekee Foodoran toimituksia Tukholmassa

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki