AfterDawn logo

"Windows, LOL" -huutelut kannattaa unohtaa - CrowdStrike on möhlännyt aiemminkin, viimeksi jumiutuivat Linux-koneet

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
3 kommenttia

Perjantaina maailman sekaisin pistänyt, epäonninen CrowdStrike -yhtiön tietoturvaohjelmiston päivitys on aiheuttanut netissä sekä raivoa että riemua.

Mutta erityisen paljon sormella on osoiteltu Microsoftin suuntaan, syyttäen yhtiön Windows-käyttöjärjestelmää kaatumisesta.

Vinoilu on kuitenkin tavallaan turhaa. CrowdStriken Falcon Sensor -tietoturvaohjelmisto, jonka päivityksestä katastrofissa oli kyse, vaatii tietokoneelta käytännössä ylläpitäjän tasoiset oikeudet itselleen. Syynä on tietoturvaohjelmiston riskien analysoinnin ja eston tapa, jossa se yrittää suojata järjestelmän aivan kovinta ydintäkin.

Samainen Falcon Sensor on saatavilla myös Macille ja Linuxille. Ja se on aiheuttanut hieman vastaavia ongelmia aiemminkin.

Itse asiassa yksi hiljattainen käyttöjärjestelmän täydellisesti kaatanut CrowdStriken päivitys tapahtui huhtikuussa, kun ainakin Debian GNU/Linux -käyttöjärjstelmää käyttävät tietokoneet ja virtuaalipalvelimet kyykkäsivät.


Tuolloinkin syynä oli CrowdStriken päivitys ja näissäkin tapauksissa tietokone halvaantui täysin, tiputtaen Debianin ns. kernel panic -tilaan, joka vastaa suurinpiirtein Windowsin sininstä kuolemanruutua.

Ja viimeisin tiedossa oleva ongelma koski puolestaan Red Hatin Linuxia, jossa siinäkin CrowdStriken päivitys aiheutti kernel panicin.

Joten yhteenvetona sanottakoon, että Windowsissa on ongelmansa, mutta Windowsilla ei ollut tällä kertaa osaa eikä arpaa ongelman synnyssä, vaan syypää oli vain ja ainoastaan CrowdStrike.

3 KOMMENTTIA

Lekovan1/3

Windows LOL, Mac OS LOL, Linux jakelut LOL. hauska naureskella täällä paljon korkeammalla istuimella GrapheneOS käyttöjärjestelmän takaa.

lettas2/3

Huutelu on sinällään oikeutettua että Microsoft sallii edelleen kolmansien osapuolten kehittäjien pääsyn käyttöjärjestelmän kerneliin. Apple on paimentanut edr-kehittäjiä siiirtymään pois kernel extensioista useamman vuoden ajan ja siitä syystä tätä ongelmaa ei olisi nähty enää Applen laitteissa.

WindowsLOL3/3

Vähän haisee Afterdawnin Microsoft propaganda nyt taas. Heti täytyy alkaa hyökkäämään muita käyttöjärjestelmiä kohtaan kun Windows tökkii. Tällä skaalalla ei ole Linuxissa ollut ikinä ongelmaa. Kuitenkin nyt puhutaan monista miljoonista Windows-koneista. Joten kyllä Windows, LOL. Keskittykääpä nyt vain oikeaan journalismiin propaganda sijaan. Shame, shame.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki