AfterDawn logo

Arvio: Puolet bensa-asemista suljetaan 10v sisään, sähköautojen yleistyminen vähentää kysyntää vauhdilla

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Suomessa ei ole liiemmälti pohdittu sitä, miten sähköautojen yleistyminen tulee vaikuttamaan niinkin olennaiseen tekijään kuin huoltoasemien määrään.

Suomessa alaa edustava Liikennepalvelukauppiaat ry on kyllä nostanut sähköistymisen yhdeksi epävarmuustekijäksi strategiassaan, mutta tutkimuksia aiheesta ei ole silmiimme osunut.

Nyt Alankomaissa asiaa on tutkittu ja varsin riippumattoman tahon näkökulmasta. Yksi maailman suurimmista pankeista, hollantilainen ING, on tehnyt arvion liikenteen sähköistymisen vaikutuksista huoltoasemaverkkoon.

Sähköautothan ladataan pääsääntöisesti kotona - oikeastaan kaupunkien ydinkeskustoissa asuvat ovat ainoa kohderyhmä, jolla kotilataus ei välttämättä onnistu. Tämä johtaa siihen, että sähköauto ajetaan "tankille" huomattavasti harvemmin kuin polttomoottoriauto.

ING Researchin mukaan (hollanniksi, maksumuuri) ensimmäisenä alkavat häviämään syrjässä olevat miehittämättömät tankkausasemat. Syy tähän on se, että latausasiakkaat keskittävät lataukset paikkoihin, jossa latausajan voi käyttää muuhun - kuten kaupassa käyntiin.


Hollannissakin ajetaan autot keskimäärin varsin puhki ennen niiden romuttamista ja ING arvioi, että polttonesteille riittää kysyntää vuoteen 2053 saakka. Mutta jo vuosia ennen kyseistä hetkeä huoltoasemien määrä alkaa romahtamaan, vauhdilla.

ING arvioi, että Alankomaiden yli 4000 nykyisestä tankkauspaikasta on jäljellä enää 2000 kymmenen vuoden sisään. Eli vuoteen 2034 mennessä joka toinen huoltoasema olisi lopettanut.

ING:n mukaan Alankomaissa tullaan näkemään ketjujen fuusioita ja etenkin yrittäjävetoisten asemien kaatumisia. ING tekee riskianalyyseja sekä omaan käyttöönsä, eli pohtiakseen kannattaako tiettyä toimialaa enää rahoittaa ja lainoittaa lainkaan sekä arvioiksi sijoittaja-asiakkailleen.

Suomessa vuoden 2024 ensimmäisen puolikkaan aikana kaikista ensirekisteröidyistä autoista oli sähköautoja tai lataushybridejä noin 47%.

1 KOMMENTTI

necq1/1

Ja napajäätiköt sulavat vuoteen 2000 mennessä.

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki