AfterDawn logo

Laiton suoratoistopalvelu Jetflicks kärähti, perustajat tuomittiin

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Kauas on tultu vuosituhannen alusta, jolloin leffojen kopiointi alkoi yleistymään verkon yli hämärien p2p-palveluiden kautta. Piratismikin on nykyisin laajamittaista ja hyvinkin korkealla profiililla toimivaa bisnestä.

Yksi suurimmista, ellei jopa kaikkein suurin laiton, maksullinen piraattipalvelu sai tällä viikolla sinettinsä. Amerikkalainen Jetflicks oli jo vuonna 2007 perustettu, kuukausimaksullinen TV-sarjojen suoratoistopalvelu.

Palvelun ainoa merkittävä vika oli siinä, että kaikki sen sisältö oli hankittu laittomasti ja palvelu ei maksanut sisällöstään senttiäkään tekijänoikeuksien omistajille.

Jetflicks mainosti loppuaikoina tarjoavansa palvelun kautta yli 180 000 jaksoa eri TV-sarjoista, varsin reilua 9,99 dollarin (noin 9,33 euroa) kuukausimaksua vastaan.

Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan palvelun taustalla toimi viiden amerikkalaismiehen ryhmä. Ryhmä oli koodannut nipun skriptejä, jotka latasivat aina uusimmat TV-sarjojen jaksot palveluun mm. The Pirate Baysta ja muista laitonta(kin) sisältöä listaavista torrent-palveluista. Skriptit latasivat jaksot Jetflicksin omille palvelimille.


Vuosien mittaan tekijänoikeuksien omistajat yrittivät saada sisältöään pois palvelusta mm. DMCA-poistopyynnöin. Jetflicks koetti estää poistopyynnöt kertoen palvelun olevan tarkoitettu kansainvälisten lentoreittien viihdepalveluksi, jolloin Yhdysvaltain tekijänoikeudet eivät pätisi sisältöön.

Väiteeltä putosi tutkinnan edetessä ilmeisesti pohja, kun todisteita kertyi siitä, että palvelulla oli tilaajina iso määrä tavallisia kansalaisia, sekä Yhdysvalloista että ympäri maailmaa. Palvelun ylläpitäjät tuomittiin tekijänoikeusrikoksista ja yksi jäsenistä tuomittiin myös rahanpesurikoksista.

Operaation päätoimijaksi nimetty henkilö saattaa saada toiminnastaan jopa 48 vuoden vankeustuomion ja muut neljä Jetflicksin pyörittäjää voivat hekin saada viiden vuoden vankeustuomiot, kun oikeus myöhemmin päättää rangaistuksista.

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki