AfterDawn logo

Pirkanmaan ensimmäinen robotteja hyödyntävä keräilykeskus aloittaa toimintansa elokuussa

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Mikäli Kangasalla Prisman yhteydessä sijaitsevan automaattiavusteisen keräilykeskuksen viimeistelytyöt sujuvat aikataulussa, ruoan verkkokaupan työntekijät ja 40 robottia aloittavat tilausten keräilyn elokuussa.

Noin 1 400 neliömetrin suuruinen keskus tulee palvelemaan 280 000 asukkaan talousaluetta, kun siellä keräillään jatkossa kaikki Tampereen ja Kangasalan ruoan verkkokaupan kotiinkuljetustilaukset sekä Kangasalan Prisman noutotilaukset. Muiden Pirkanmaan Prismojen ja S-marketien noutotilausten keräilyt jatkuvat myymälöissä entisellään.

"Erityistä keskuksen operoinnissa tulee olemaan juuri Prisman infran hyödyntäminen: tilauksen perusvalikoiman tuotteet keräillään robottiavusteisesti varastosta, ja tilausta täydennetään tarvittaessa seinänaapuri Prisman puolelta esimerkiksi Ruokatorin ja leipomon tuoreilla tuotteilla, pakkastuotteilla ja päivittäisillä käyttötavaratuotteilla. Robotit tehostavat ja nopeuttavat keräilyä, kun ne tuovat tuotteet ripeästi keräilijöiden saataville. Työntekijät varmistavat kuitenkin yhä tuotteiden laadun ja pakkaavat tilauksen lähtövalmiiksi", Pirkanmaan Osuuskaupan toimialajohtaja Ville Jylhä kertoo.

Keskuksen avulla keräilyyn on luvassa tehokkuutta. Toimitusajat lyhenevät ja tilauksia saadaan vuorokaudessa eteenpäin moninkertainen määrä verrattuna Kangasalan Prisman aiempaan myymäläkeräilyyn.


Ostokset voidaan toimittaa kotiinkuljetuksena, mutta valittavissa on myös ruoan verkkokaupan nouto Kangasalta.

Noudettaessa ostokset nostetaan suoraan autoon tai nouto onnistuu myös keskuksen pihaan rakentuvasta ulkonoutolokerikosta.

Keskuksessa työskentelee 40 robottia ja 50 ruoan verkkokaupan työntekijää eri tehtävissä.

"Keräilykeskuksen roboteilla on kahdenlaisia tehtäviä, osa on kaivajia ja osa kuljettajia. Ne työskentelevät omassa metallikehikossaan, niin kutsutussa gridissä, tarkkaan ohjelmoiduilla reiteillään. Robottien liikkuessa näyttää siltä, kuin ne pelaisivat isoa tetristä automaation laatikoilla", Pirkanmaan Osuuskaupan ruoan verkkokaupan kehityspäällikkö Petri Widgren kuvailee.

Robotit voivat työskennellä myös yöaikaan. Toimintaa rajoittaa ainoastaan päivittäiset neljän tunnin lataukset sekä kerran viikossa tapahtuvat kahdeksan tunnin mittaiset syvälataukset.

Ihmiset huolehtivat robottien toimintakyvystä. Mikäli robotti hyytyy gridille, työntekijä voi noutaa sen huoltotoimenpiteitä varten kehitetyllä omalla tuolilla, jolla liikutaan gridin päällä.


Vuonna 2023 ruoan verkkokaupan myynti kasvoi Pirkanmaan Osuuskaupalla 27 prosenttia edellisvuoteen verraten. Samoin vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla myynti on kasvanut lähes 30 prosenttia edellisvuoteen verraten. Tällä hetkellä verkon osuus ruoan myynnistä on Pirkanmaan Osuuskaupalla reilu neljä prosenttia. Vuonna 2030 sen arvioidaan olevan jo kymmenen prosenttia.

Keskuksen myötä Pirkanmaan Osuuskaupalla on mahdollisuus jopa kaksinkertaistaa ruoan verkkokaupan kapasiteetti viime vuoteen verrattuna.

Pirkanmaan Osuuskaupan keräilykeskuksen lisäksi HOK-Elannon keräilykeskus Vantaalla aloitti toiminnan kesäkuun alussa. Myös Turun Osuuskauppa suunnittelee keräilykeskusta toimialueelleen.

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki