AfterDawn logo

Windowsille älykäs leikepöytä, joka tukee JSONia ja tekoälyä

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Microsoftin tuotejulkaisujen suman keskeltä on pakko ostaa esiin myös yksi pieni, mutta nerokas uudistus. Windowsin leikepöytä eli vanha tuttu copy-paste -toiminto otti reippaan kehitysloikan.

Kehittyneempi liittämistoiminto eli Advanced Paste tarjoaa kolme uutta tapaa liittää leikepöydälle aiemmin kopioitua tekstiä. Ensinnäkin minkä tahansa leikepöydällä olevan tekstin voi liittää JSON-muodossa eli toiminto osaa tulkita leikepöydän sisällön ja muotoilee sen puhtaaksi JSONiksi. Toiminnnolla voi vaikkapa kopioida Excelistä osia maalaamalla halutut osat ja liittämällä ne JSONina tekstieditoriin.

Toinen toiminto on JSON-toimintoa vastaava: Markdown-formaatissa leikepöydän sisällön liittäminen. Toiminto on erityisen näppärä vaikkapa Word-dokumentista kopioidun tekstin liittämiseksi yleisesti käytössä olevassa Markdown-formaatissa, jolloin tekstin tärkeimmät muotoilut säilyvät. Markdown-formaatin peruselementtejä tukevat useimmat tekstisisältöä sisäänsä ottavat sovellukset: esimerkiksi WhatsAppissa teksti lihavoituu, jos sen viereen laitetaan tähdet, eli täsmälleen markdownin mukaisesti.


Mielenkiintoisin, mutta samalla käyttäjiä rajaavin toiminto on kuitenkin tekoälyn avulla liittäminen. Liittämisen yhteydessä tekoälylle voi antaa komennon siitä, miten leikepöydälle aiemmin kopioitua tekstiä pitäisi muokata ennen sen liittämistä paikoilleen. Eli käyttäjä voi vaikkapa kopioida leikepöydälleen koko pitkän arvostelumme ikkunanpesurobotista, avata Windowsin Muistion, liittää tekstin siihen ja pyytää tekoälyä liittämisen yhteydessä tiivistämään arvostelun sisällön parilla lauseella.

Tekoälyllä liittäminen vaatii valitettavasti OpenAI:n API-rajapinnan krediittejä eli käyttäjän on pitänyt ostaa itselleen OpenAI:lta yleensä ohjelmointikäyttöön tarkoitettuja "käyttöoikeus-euroja", joita tekoälyn käyttö sitten kuluttaa. Muut uutuustoiminnot toimivat myös ilman OpenAI:n krediittejä tai tekoälyä.

Uudistukset eivät tule suoraan Windowsiin mukaan, mutta ne voi asentaa Windowsiin Microsoftin ilmaisen PowerToys -paketin muodossa. Toiminto ei korvaa suoraan perineteistä CTRL + V -näppäinyhdistelmää, vaan sitä käytetään Windows-näppäin + shift + V -yhdistelmällä. Halutessaan pikanäppäinyhdistelmän voi kuitenkin vaihtaa, myös korvaamaan CTRL + V:n.

PowerToys toimii sekä Windows 10:llä että Windows 11:lla.

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki