AfterDawn logo

Atari osti Intellivisionin

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Pelikonsoleiden maailmaa ovat värittäneet kahden tai kolmen suuren toimijan väliset "sodat" aivan alan alkuajoista lähtien. Konsolisodilla viitataan siis taisteluun kuluttajien sieluista, yleensä markkinatilanteessa, jossa yksikään laitevalmistaja ei ole täysin ylivoimaisen suosittu muihin nähden.

Nykyisin konsolisodat tapahtuvat Nintendon, Sonyn ja Microsoftin välillä, kun kukin valmistajista yrittää kaapata itselleen suurimman markkinaosuuden sen hetkisten pelikonsolien markkinasta.

Mutta kuten todettua, konsolisodat ovat riehuneet jo vuosikymmenien ajan.

Aivan ensimmäisenä suurena konsolisotana pidetään 1970-luvun lopulla alkanutta sotaa kahden suurimman pelikonsolivalmistajan välillä. Tuolloin vastakkain olivat Atari ja Intellivision.

Kumpikaan valmistajista ei selviytynyt sodasta aivan kuivin jaloin, sillä taistelu pitkälti päättyi kahteen erilliseen tekijään. Ensinnäkin Yhdysvaltain pelimarkkina romahti vuonna 1983. Samalla koteihin rynnisti kotimikrojen toinen aalto, Commodore 64 sen suurimpana tähtenä.


Romahduksen jälkeen Intellivisionin omistaja, leluyhtiönä paremmin tunnettu Mattel, myi Intellivisionin brändin ja vetäytyi kokonaan pelikonsolien maailmasta. Atari puolestaan aloitti vuosia kestäneen korpivaelluksen, jona aikana yhtiöllä oli jokunen onnistuminen (Atari ST -tietokoneiden sarja) ja monen monta epäonnistumista (Atari Lynx ja Atari Falcon -pelikonsolit).

Kummankin yhtiön perintö ja immateriaalioikeudet kuitenkin jatkoivat elämäänsä, vuosien mittaan yrityskauppojen myötyä yhtiöltä toiselle pomppien, mutta jatkoivat kuitenkin.

Mutta nyt, vihdoin yli 40 vuotta myöhemmin, voidaan todeta Atarin voittaneen sen aivan ensimmäisen konsolisodan, sillä Atari kertoo ostaneensa Intellivisionin. Kaupassa Atarin haltuun siirtyy Intellivisionin brändin lisäksi myös noin 200 Intellivisionin pelikonsolille julkaistun pelin immateriaalioikeudet.

Atari onkin viime vuosina varsin onnistuneesti lypsänyt retronälkäisiltä keski-ikäisiltä rahoja pois julkaisemalla mm. The400 Mini -retrokonsolin. Oletettavaa on, että Atari tulee julkaisemaan vastaavia retropläjäyksiä myös Intellivisionin konsolista ja sille julkaistuista peleistä.

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki