AfterDawn logo

Windowsin tiedostonhallinta osaa nyt pakata 7z -tiedostoja ja sisältää Git-versiohalinnan

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Windowsin tulevan 24H2 -päivitysversion tärkein muutos on tietysti ARM-pohjaisen Windowsin valtava loikka eteenpäin, mutta paljon muutakin isoa ja pientä muutosta on käyttöjärjestelmään tulossa.

Yksi mielenkiintoisimmista uudistuksista koskee vanhaa sotaratsua, eli Windowsin tiedostonhallintaa, joka myös File Explorerina ja Resurssienhallintana on vuosien saatossa tunnettu myös suomenkielisessä Windowsissa.

Windows on jo vuosien ajan osannut avata ja luoda ZIP-tiedostoja ns. natiivisti, ilman mitään erillisiä lisäohjelmia. Vuosi sitten Windowsiin saapui vihdoin tuki myös RAR ja 7z -tiedostojen avaamiselle ilman asennettavia lisäohjelmia.

Nyt on sitten otettu askel vielä tästäkin eteenpäin ja tiedostonhallinnasta voi jatkossa pakata tiedostot suoraan 7z -tiedostoiksi tai .tar -tiedostoiksi. ZIP-muotoon pakkaaminen ei ole tietenkään katoamassa mihinkään, vaan sen rinnalle tuodaan nyt kaksi tehokkaampaa ja eri käyttötarkoituksiin paremmin sopivaa pakkausformaattia.


Ohjelmoijille ilahduttava uutinen on puolestaan Git-versiohalinnan saapuminen kiinteäksi osaksi Windowsin tiedostonhallintaa. Tiedostonhallinnan kautta voi siis jatkossa käyttää mitä tahansa Git-repositorya, täysin ilman lisäosia. Tiedostonhallinta näyttää suoraan myös tiedostojen muutoshistorian omassa.

Askel on tietysti täysin looginen, sillä Microsoft omistaa maailman suurimman avoimen lähdekoodin palvelun, Githubin ja yhtiö on panostanut viime vuosina todella paljon kehittäjäyhteisön palautteiden kuunteluun.

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki