AfterDawn logo

Instagram suitsii nyt sisällön varastamista - suosii alkuperäisen sisällön julkaisijoita

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Metan omista Instagram on tehnyt suurimman muutoksensa palvelun algoritmeihin vuosikausiin.

Muutoksen keskiössä on sisällön "varastaminen" muilta tileiltä. Suomessakin on joukko suomeksi toimivia, erittäin suosittuja ns. meemitilejä, joiden toiminta pohjautuu puhtaasti siihen, että ne nappaavat hassuja ja mielenkiintoisia, muiden tekemiä kuvia ja jakavat ne sitten omalla tilillään.

Tällaiset meemitilit ovat keränneet valtavia seuraajamääriä: maailmalla monilla meemitileillä on miljoonia seuraajia ja suomalaisillakin tileillä on usein kymmeniä tuhansia seuraajia.

Nyt tällaisten tilien näkyvyys romahtaa Instagramissa, kun uudet muutokset algoritmeihin astuvat voimaan. Instagram pyrkii jatkossa päättelemään sen, minkä tilin kautta jokin meemi tai kuva on alunperin jaettu - ja suosiii näkyvyyden osalta nimenomaan näitä tilejä.

Lisäksi kaikkiin muihin julkaisuihin lisätään tieto siitä, miltä tililtä sisältö on todennäköisimmin alunperin napattu. Muualta napattua sisältöä jakava tili ei voi estää kyseisen tiedon näyttämistä "omassa" julkaisussaan - mutta jos alkuperäisen kuvan julkaissut tili haluaa tiedon piiloon, se onnistuu.


Parodiaan ja meemien luontiin muutos ei vaikuta. Eli ns. "vakavan" kuvan muokkaaminen meemiksi tai parodiaksi katsotaan edelleen uuden luomiseksi eikä niinkään alkuperäisen sisällön jakamiseksi. Tämä on linjassa myös lähes kaikkien maiden tekijänoikeuslakien kanssa, sillä parodiointi nauttii varsin vahvaa tekijänoikeuden suojaa länsimaisessa oikeuskäytännössä.

Jatkuvasti muiden luomaa sisältöä omalla tilillään jakavat tilit eivät siis sinänsä ole katoamassa mihinkään, mutta niiden sisältö ei nouse enää suositteluina esiin palvelussa.

Muutos tulee käyttöön Instagramissa asteittain, tulevien kuukausien aikana. Osalle tileistä muutos saattaa näkyä nopeastikin, osalle tileistä muutokset saattavat näkyä vasta kesän aikana.

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki