AfterDawn logo

Poliisi varoittaa QR-koodeista - käyttäjiä ohjattu verkkopankkeja muistuttaville huijaussivustoille

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

QR-koodit ovat käteviä, sillä niiden avulla käyttäjä voidaan helposti ohjata esimerkiksi brändin nettisivuille tai palautelomakkeeseen, jonka osoite olisi muuten hankala muistaa.

QR-koodeissa kuitenkin piilee vaara, josta poliisi nyt muistuttaa. Sisä-Suomen poliisilaitos on saanut useita ilmoituksia, joissa ulkomaalaisen verkkokauppapaikan käyttäjiä on ohjattu QR-koodien avulla verkkopankkisivustoja muistuttaville huijaussivustoille.

Poliisin mukaan käyttäjät ovat saaneet ilmoituksen, että heidän myymänsä tuote on palvelun välityksellä ostettu ja ostotapahtuman vahvistamiseksi heidän tulisi kirjautua henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla huijaussivustolle tai syöttää maksukorttinsa tiedot, jotta voisivat vastaanottaa maksun.

Tässä tapauksessa verkkotunnukset ovat päätyneet rikollisten haltuun ja käyttäjien pankkitileiltä tai maksukorteilla on tehty oikeudettomia veloituksia, jotka ovat päätyneet ulkomaille.

"Tutustu käyttämiisi verkkopalveluihin ja varmistu niiden luotettavuudesta tarkasti ennen kuin lähdet syöttämään niihin henkilökohtaisia tietojasi", ohjeistaa rikoskomisario Janne Sievänen Sisä-Suomen poliisilaitokselta.


QR-koodin lukeminen onnistuu helposti älypuhelimen kameralla, jonka jälkeen käyttäjälle tarjotaan linkki verkkosivustolle siirtymiseen. Pahantekijät voivat kuitenkin käyttää niitä haitallisen URL-osoitteiden syöttämiseen tai jopa haittaohjelmien lataamiseen. QR-koodien kanssa kannattaa siis olla varovainen.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki