AfterDawn logo

Apple, Alphabet ja Meta mahdollisesti rikkovat DMA:n sääntöjä - Euroopan komissio tutkii

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Euroopan komissio tiedottaa, että se on tänään käynnistänyt viisi tutkimusta digimarkkinasäädökseen (DMA) liittyen. Tutkinnan alle päätyivät teknologiajätit Alphabet (Google), Apple ja Meta.

Alphabet, Apple ja Meta ovat komission nimeämiä portinvartijoita, joiden tulee noudattaa tiettyjä digimarkkinasäädöksen asetuksia. Digimarkkinasäädös astui kunnolla voimaan 7.3.2024.

Komission tiedotteen mukaan nämä portinvartijat eivät välttämättä noudata kaikkia DMA-lain mukaisia velvoitteita.

Alphabetin, joka hallinnoi Googlea, ja Applen osalta tutkinnassa ovat sovelluskaupat. DMA vaatii, että portinvartijoiden tulee antaa sovelluskehittäjille mahdollisuus "ohjata" kuluttajat portinvartijan sovelluskauppojen ulkopuolelle maksutta.


Komission mukaan Alphabetin ja Applen toimenpiteet tässä kohden eivät ole lain kanssa yhteensopivia, sillä ne aiheuttavat erilaisia rajoituksia. Nykyiset toteutukset muun muassa rajoittavat mainontaa tarjouksista.

Alphabetin osalta tutkinnassa on myös Googlen Haku, sillä Google saattaa suosia sen omia palveluita (esimerkiksi Google Shopping, Google Flights ja Google Hotels) verrattuna kilpaileviin palveluihin nähden.

Applen osalta toinen tutkinnan kohteena oleva kohta liittyy iOS-käyttöjärjestelmään. Tutkinnan alla ovat käyttöjärjestelmään toteutetut toimenpiteet sovellusten poistamiseen, oletusasetuksien muuttamiseen ja vaihtoehtoisen palvelun, kuten selaimen tai hakukoneen, valintaan.

Komissio on huolissaan siitä, että Applen toimenpiteet, mukaan lukien selainvalintanäkymän suunnittelu, voivat estää käyttäjien valinnan tehokkaan toteutumisen iOS:ssä.

Metan kohdalla tutkintaan on päätynyt sen niin sanottu "maksa tai hyväksy" -malli. Meta toi joitakin kuukausia sitten saataville maksullisen, mainosvapaan version Instagramista ja Facebookista.

Komission mukaan "maksa tai hyväksy" -malli ei välttämättä tarjoa kunnollista vaihtoehtoa käyttäjien suostumuksen valintaan henkilötietojen keräämisen osalta.

Näiden lisäksi komissio toteuttaa muita tutkimustoimenpiteitä kerätäkseen tietoja Applen ja Amazonin osalta.

DMA:n vastaisesti Amazon saattaa suosia omia tuotemerkkejään verkkokaupassaan. Applen osalta tietoja kerätään Applen uudesta maksumallista ja ehdoista vaihtoehtoisten sovelluskauppojen ja sovellusten lataamiseen liittyen.

Lisäksi komissio kertoo, että se on myöntänyt Metalle kuuden kuukauden lisäajan Messengeriä koskevien velvoitteiden noudattamiseksi. Messengerin täytyy mahdollistaa viestittely kolmannen osapuolen viestisovellusten kanssa. Metan WhatsAppiin tämä mahdollisuus jo toteutettiin.


Komissio aikoo saattaa nyt avatut tutkinnat päätökseen 12 kuukauden aikana. Mikäli komissio toteaa, että säädöksiä on rikottu voi se määrätä sakot. Sakko voi olla jopa 10 prosenttia yrityksen maailmanlaajuisesti liikevaihdosta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki