AfterDawn logo

Opas: OLED vs QLED, kumpi on parempi televisiossa?

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Televisioiden koot ja kuvanlaatu ovat kasvaneet hurjalla vauhdilla viimeisen parinkymmenen vuoden ajan. Mutta jälleen kerran kuluttajilla on kaupan tiskillä edessä termien sekamelska, josta on vaikea saada selkoa edes pikaisella googlettelulla.

Markkinoilla on tällä hetkellä tarjolla karkeasti jaettuna viidellä eri teknologialla toteutettuja televisioita, jos ottaa huomioon kaikki mahdolliset markkinointinimet joita saman tekniikan eri toteutuksille on kehitetty eri yrityksissä.

Mutta aloitetaan nopeasti läpikäyden eri tekniikoiden erot ja keskinäinen paremmuus..

Tekniikoiden tärkein ero

Tässä läpikäytyjen tekniikoiden tärkein ero syntyy kuvan värimaailmasta ja etenkin syvän mustan toistokyvystä. Kuvan tarkkuuteen eli resoluutioon, valitulla tekniikalla ei ole mitään merkitystä. Tarkkuus ilmoitetaan television tiedoissa erikseen ja tyypillisesti järkevin television kuvan tarkkuus on 4K.

Jos television kuvan tarkkuus on 4K, se on aivan yhtä tarkka, riippumatta siitä, onko tekniikkana LCD, OLED vai QLED.


Eli väritoisto, kuvan kirkkaus, värien dynamiikka ja "todellisen mustan" toistokyvyt ovat ne seikat, joihin puolestaan television käyttämä tekniikka vaikuttaa.

LCD

LCD on tekniikka, joka voitti edellisen suuren televisiotekniikoiden sodan. Vuosituhannen alussa television ostajien sieluista taisteli kaksi tasavahvaa tekniikkaa: plasma ja LCD. Voittajaksi päätyi LCD, joka jyräsi hinnalla ja huolettomuudella plasmatelevisiot.

Mutta tähän viitaten: jos televisiota myydään 2020-luvulla "LCD-televisiona", se tarkoittaa yleensä sitä, että kyseessä on näyttötekniikaltaan huonointa laatua tarjoava nykyaikainen televisio.

LCD-televisioiden laatu ei siis missään nimessä nykyisin ole huono, mutta se on huonompi kuin muiden nykyisin tarjolla olevien tekniikoiden laatu. Totta kai, on hyvä myös muistaa, että teknologian sisälläkin laatuerot vaihtelevat: erinomaisen laadukas LCD-televisio voi hyvinkin olla monilta osin laadukkaampi kuin kehnosti tehty, mutta kehittyneempää tekniikkaa käyttävä televisio.

Mutta puhtaasti teknologian näkökulmasta, perinteinen LCD on "hinnat alkaen"-mallistoa.

LED-televisio

LED-televisiosta puhuminen on hieman kuluttajien huijaamista, tavallaan. Nimi saattaa hämätä ostajia luulemaan, että kyseessä on OLED-televisio. Näin ei siis ole.

LED-televisio on vain LCD-televisio, jonka taustavalaistus on toteutettu LED-tekniikalla.

Käytännössä ainoa merkittävä ero LED-television ja LCD-television välillä on se, että LED-televisio kuluttaa vähemmän sähköä. Kuvanlaadussakin eroja on LED-televisioiden hyväksi, johtuen valon heijastuksista, mutta kärjistäen voidaan sanoa, että LED-televisiot ovat vain hieman paranneltuja LCD-televisioita.

QLED ja NanoCell

Markkinointitermi QLED on Samsungin kehittämä termi yhtiön käyttämälle, kehittyneemmälle LED-tekniikalle. Sittemmin samaa QLED-termiä ovat alkaneet käyttämään myös useat muut valmistajat omissa televisiomalleissaan.


LG:llä on QLED-tekniikkaa pitkälti vastaava oma markkinointinimensä, NanoCell sekä vieläkin uudempi QNED -nimi.

QLED / NanoCell / QNED -televisiot ovat käytännössä hurjan paljon eteenpäin kehitettyjä LCD-televisioita. QLED-televisioissa värit tuotetaan kvanttipisteillä, varsinaisen kuvassa olevan valon tullessa taustalla olevasta LED-valosta.

QLED/QNED -televisiot ovat käytännössä parasta, mitä LCD-tekniikasta on saatu kehitettyä ja QLED-televisioiden osalta etenkin niiden valovoima on erittäin hyvä.

QLED/QNED -televisiot ovat tällä hetkellä toiseksi parasta laatua tarjoava televisiotekniikka (joka on laajalti saatavilla).

OLED

Ylivoimaisesti parasta kuvanlaatua tarjoaa OLED-tekniikka. Se on myös ainoa näyttöteknologia, joka ei pohjaudu millään tavalla LCD-tekniikkaan, vaan on täysin omanlaisensa tapaus.

OLED-tekniikassa näytön jokainen piste on tavallaan oma "lamppunsa", joka syttyy ja sammuu tarpeen mukaan ja tarvittavan värisenä. Kaikissa muissa teknologioissa koko kuva-alan taustalla on valolähde ja television ruudulla olevat pisteet joko päästävät taustalla olevaa valoa läpi (halutun värisenä) tai pyrkivät estämään taustavalon näkymisen (jos pisteen pitäisi olla musta).

Koska OLEDissa pisteiden ei tarvitse välittää taustalla killottavasta valosta, vaan jokainen piste elää omaa elämäänsä, on kuvan dynamiikka ja väriavaruus OLED-televisioissa käytännössä täydellinen. Mustat kohdat ovat oikeasti mustia, koska kyseisissä kohdissa pisteet ovat oikeastikin sammuksissa.

OLED on tällä hetkellä tarjolla olevista tekniikoista ylivoimaisesti paras. Valitettavasti se on myös kallein.

Kun OLED-tekniikan hinta tulevaisuudessa laskee, on todennäköistä, että markkinoille jää vain ja ainoastaan OLED-televisioita. Siihen saakka muut tekniikat ovat olemassa, lähinnä mahdollistaen myös edullisempien televisioiden myynnin.

Kännyköissä OLED on jo käytössä kaikissa muissa paitsi aivan halvimmissa kännykkämalleissa.

Jälkisanat: Myymälävaikutus

Mikäli käyt katsomassa televisioita kodinkonemyymälässä ja vertailet televisioiden värintoistoa keskenään, saatat pohtia, että mitähän ne AfterDawnin kaverit ovat nyt oikein keksineet, kun tämä QLED/QNED-telkkarihan näyttää värienkin osalta paremmalta.

Tässä suhteessa oletkin aivan oikeassa, koska kaikki esillä olevat televisiot on viritetty ns. myymäläasetuksille. Mikäli pidät olohuoneessasi televisiota katsoessa päällä noin sataa loisteputkea, myymäläasetukset vastaavat tosielämää. Mutta harvalla meistä on tuo tilanne kodin olkkarissa.

QLED/QNED-televisioiden valovoima on usein OLED-televisioita parempi ja siksi ne soveltuvat äärimmäisen kirkkaasti valaistuun myymälätilaan OLED-televisiota paremmin. Mutta vähänkään normaalimmassa valaistuksessa OLED-televisioiden väritoiston dynamiikka pyyhkii lattiaa QLED/QNED-televisioilla.

OLED-televisioiden ainoa merkittävä heikkous on ns. burn-in -vaikutus, eli mikäli pidät television aina ja ikuisesti tietyllä TV-kanavalla ja kanavalla on kanavalogo aina samassa kohdassa, kyseinen logo alkaa "palamaan kiinni" OLED-näyttöön vuosien mittaan.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT