AfterDawn logo

Organisaatiot ovat suojanneet jo 70 tekstiviestin lähettäjätunnusta - auttaa suojautumaan tekstiviestihuijauksilta

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on 9.11.2023 alkaen tarjonnut organisaatioille mahdollisuuden suojata oman lähettäjätunnuksensa (SMS Sender ID). Oman tunnuksen rekisteröinti ja suojaaminen tarkoittaa, että muut tahot eivät voi käyttää lähettäjätunnusta tekstiviesteissä eli huijausviestien lähettäminen organisaation nimissä vaikeutuu.

Organisaatioiden tulee itse suojata lähettäjätunnus. Alkuun kiinnostus näytti olevan melko vähäistä tätä kohtaan, mutta nyt kolmisen kuukautta myöhemmin eri organisaatiot ovat suojanneet jo 70 tekstiviestin lähettäjätunnusta.

"Olemme tyytyväisiä ensimmäisen kolmen kuukauden saldoon, sillä monet keskeiset toimijat kuten Nordea, OP, S-Pankki, Posti, Kansaneläkelaitos, Verohallinto ja Poliisihallitus sekä monet muut julkishallinnon ja yrityselämän toimijat ovat jo suojanneet tunnuksensa", summaa Traficomin johtava asiantuntija Klaus Nieminen tämänhetkistä saldoa.


Ensimmäiset rekisteröidyt suojaukset tulevat kuitenkin nyt vasta voimaan 21.2.2024 alkaen kolmen kuukauden karenssiajan kuluttua umpeen tunnuksen rekisteröinnistä.

Kun tunnus on suojattu ja suojaus on astunut voimaan, kukaan muu ei voi lähettää tekstiviestejä suojatuilla tunnuksilla ulkomailta yleisen ulkomaanrajapinnan kautta ja tätä kautta lähetetty tekstiviestiliikenne estyy. Tunnuksen rekisteröineen organisaation tuleekin tämän kolmen kuukauden aikana varmistaa, että sen tekstiviestit tuodaan verkkoon suomalaisten teleyritysten tarjoamien sovellusrajapintojen kautta.

SMS Sender ID -tunnuksen rekisteröinti maksaa 200 euroa vuodessa rekisteröityä tunnusta kohden. Hakemukset lähettäjätunnusten suojaamisesta tehdään Traficomin verkkosivuilla olevalla lomakkeella.

Jo suojatut tunnukset näet täältä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT