AfterDawn logo

Firefox joutuu ylläpitämään kahta eri versiota iPhonelle

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Applen on alkuvuoden aikana pakko sallia Euroopan Unionissa myös muiden kuin oman Safari-selaimensa käyttö iPhoneilla.

Taustalla on Euroopan Unionin Digital Markets Act -lainsäädäntö, joka asettaa tiukkoja vaatimuksia kilpailun sallimiselle ja kohdentuu etenkin jättimäisiin teknologiayhtiöihin.

Apple julkisti hiljattain listan muutoksista, joiden tarkoituksena on tuoda yhtiön iOS-käyttöjärjestelmä yhteensopivaksi EU:n vaatimusten kanssa.

Yksi muutoksista käsittelee juurikin sitä, että jatkossa iPhonella sallitaan vihdoinkin myös muut selainmoottorit kuin Applen Safarin käyttämä WebKit. Tähän saakka iPhonen Chrome, Firefox ja muut vaihtoehtoiset selaimet ovat joutuneet käyttämään oikeasti Safarin selainmoottoria sivujen näyttämiseen - vaikka ne käyttävät kaikilla muilla alustoilla omia selainmoottoreitaan.


Nyt Firefoxia kehittävä Mozilla on kertonut turhautumisestaan Applen uusiin sääntöihin. Mozillaa kismittää erityisen paljon se, että Apple sallii muutokset vain ja ainoastaan Euroopan Unionin alueella.

Eli jatkossa Firefoxista pitää tehdä iPhonea varten kaksi versiota: Euroopassa tarjottava Firefox on "oikea" Firefox, joka käyttää selaimen omaa Gecko-selainmoottoria. Koko muuta maailmaa varten Firefox joutuu edelleen ylläpitämään rampautettua selainversiota, joka on vain Safarin "kuori".

Erityisen ongelmalliseksi tilanteen tekee tuotetuen tarjoaminen, kun käyttäjiltä joudutaan aina erikseen selvittämään se, onkohan käytössä "oikea" Firefox vai "rampautettu" Firefox. Lisäksi päivitykset ja ylläpito pitää tehdä kahteen eri selaimen versioon, jotka poikkeavat toisistaan merkittävästi.

Ja jotta pelikenttä olisi mahdollisimman epäreilu, Apple luonnollisesti voi keskittyä yhden ainoan selainversion ylläpitoon, koska Safari tietystikin toimii sellaisenaan sekä Euroopassa että muussa maailmassa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT