AfterDawn logo

Mikki Hiiri on vapaa! Ja päätyy räiskintäpelin hahmoksi

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Mikki Hiiri on vihdoin vapaa! Tai ainakin Disneyn luoman ikonisen hiirulaisen ensimmäinen versio, joka vapautui tekijänoikeuksien rajoitteista 1.1.2024.

Netti on jo ottamassa riemua irti muutoksesta ja erilaiset Mikki-pohjaiset meemit ovat täyttämässä sosiaalisen median kanavia.

Myös ensimmäinen hahmoa käyttävä peli on jo tiedossa: Mouse -nimellä kulkeva peli ilmestyy näillä näkymin vuonna 2025. Pelissä seikkaillaan kovasti tutun hiirulaisen maailmaa muistuttavassa, mustavalkoisessa maailmassa.

Ja tietysti myös se alkuperäinen elokuva löytyy jo useammaltakin YouTuben kanavalta, mm. täältä.

Monille meemiharrastelijoille kuitenkin pari varoituksen sanaa:

Mikki Hiiri, Mickey Mouse ja kaikki muutkin käännökset hiirulaisen nimestä ovat Disneyn omistamia tavaramerkkejä, eikä niiden suoja-aika raukea koskaan. Eli hahmoa ei saa koskaan kutsua Mikki Hiireksi, vaikka se olisi yksi yhteen kopio alkuperäisen Höyrylaiva-Villen hahmosta.


Toinen tärkeä asia on se, että tekijänoikeudet raukesivat vain ja ainoastaan Mikin ensimmäisestä versiosta. Nyt public domainiin astunut hahmo ei käytä hanskoja, housut eivät ole punaiset, silmissä ei ole iiriksenviivaa ja lisäksi hahmon mittasuhteet ovat erit kuin mitä modernilla Mikillä on totuttu näkemään. Eli modernia Mikkiä muistuttava hahmo on edelleen Disneyn yksinoikeutta - ja yhtiö voi haastaa tekijänoikeuden rikkomisesta oikeuteen, jos modernia Mikkiä käyttää omissa teoksissaan.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT