AfterDawn logo

Liikenne- ja viestintävaliokunta tyrmäsi EU:n Chat Control / CSAM -ehdotuksen, joka kieltäisi vahvan salauksen

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Eduskunnan Liikenne- ja viestintävaliokunta on antanut oman kantansa valtioneuvostolle Euroopan Unionin ns. CSAM-asetuksen osalta. Valiokunta pitkälti tyrmää CSAM-asetuksen idean, joka käytännössä murskaisi vahvan salauksen ja mahdollistaisi Euroopan laajuisen massavalvonnan.

CSAM-asetus etenee asteittain kohti äänestystä ja EU:n jäsenmaat ovat ottaneet hyvinkin erilaisia kantoja asetukseen liittyen. Suomi on vielä muodostamassa omaa kantaansa ja tähän liittyen valtioneuvosto pyysi valiokunnalta sen kantaa.

CSAM-asetuksessa on kyse siitä, että EU haluaisi kieltää täysin murtamattoman viestien salauksen. Sen tilalle EU haluaa järjestelmän, jossa viranomaisia varten olisi rakennettu takaportteja salaukseen. Takaporttien avulla viranomaiset voisivat seurata kansalaisten viestintää, osin automaattisesti ja etsiä viestiliikenteen seasta laittomuuksia.

Liikenne- ja viestintävaliokunta ilmoitti omassa lausunnossaan kannakseen tämän:

Liikenne- ja viestintävaliokunta ilmoittaa,

että se suhtautuu erittäin kriittisesti siihen, että sääntely näyttää käytännössä edellyttävän vahvan salauksen käytön rajoittamista, mikä heikentäisi viestinnän ja viestintään liittyvien palvelujen tietoturvan tasoa, että se suhtautuu erittäin kriittisesti mahdolliseen viestinnän yleisen valvonnan mahdollistamiseen myös sellaisissa tilanteissa, joissa yleinen valvonta ei koske koko väestöä tai kaikkia mahdollisia viestintäpalveluita ja että se yhtyy asiassa muilta osin valtioneuvoston kantaan korostaen edellä esitettyjä näkökohtia.


Lakia on perusteltu etenkin lasten turvallisuudella, eli lakiesitystä tukevat tahot toivovat, että pedofiilit ja lapsiporno saataisiin kitkettyä verkosta, kun kaikkea tietoliikennettä voitaisiin valvoa.

Ongelmalliseksi tilanteen tekee mm. se, että lakiesitys olettaa, että rikolliset käyttäisivät jatkossa sovelluksia, joiden salausta on heikennetty - eivätkä pitäytyisi vahvaa salausta tukevissa sovelluksissa, kuten vaikkapa Signalissa, jonka salausta on mahdotonta murtaa. Lisäksi viranomaisille luodut takaportit päätyisivät todennäköisesti aina rikollisten ja/tai vieraiden valtioiden käsiin.

Kuvasimme lakiesityksen problematiikkaa jo keväällä. Vastaava lakiesitys on rakenteilla myös Britanniassa ja sielläkin lakia vastustavat mm. poliisiviranomaiset sekä tiedusteluviranomaiset.

Signalin edustaja on kuvannut hyvin tyhjentävästi sen, miksi lakiesitys on järjetön.

Liikenne- ja viestintävaliokunnan koko lausunnon voi lukea täältä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki