Signal: Vahvan salauksen kieltäminen olisi järjetön päätös
Sekä Britanniassa että Euroopan Unionissa ollaan väläytelty viime aikoina poliitikkojen toimesta ideaa siitä, että kaikkiin maailman salattuihin viestijärjestelmiin pitäisi rakentaa tietoisesti "aukko".
Uutisoimme keväällä Britannian suunnitelmista kieltää viestisovellusten salaus ja sittemmin alkukesästä ensimmäisistä kannanotoista EU:n vastaavaan lakiehdotukseen.
Ideana on se, että viranomaisilla olisi pääsy salattuihin viesteihin, kuten WhatsAppin ja Signalin viesteihin.
Asiaa on tietysti myyty ikiaikaisella "Ajatelkaa edes lapsia!" -argumentilla, eli pedofiilien tunnistamisella ja lapsiin kohdistuvan ahdistelun tunnistamisella.
Idea on tietysti jalo. Siinä on vain pari ongelmakohtaa.
Ensinnäkin pahat tyypit siirtyisivät välittömästi käyttämään sellaisia sovelluksia, joista valtion määräämää tietoturva-aukkoa ei ole rakennettu. Tietystihän se olisi laitonta, mutta ... kyse on nyt niistä "pahoista tyypeistä", joiden laittomuuksia lain avulla haluttaisiin seurata. Joten logiikka lentää jo tässä kohti ikkunasta.
Toinen, vielä järeämpi ongelma on se, että jos salaukseen rakennetaan tietoisesti tietoturva-aukko hallitusta varten, on pomminvarmaa, että myös pahat tyypit löytävät kyseisen aukon.
Ja tässä tapauksessa pahat tyypit ovat potentiaalisesti paljon, paljon pahempia kuin lapsia verkossa jahtaavat pahikset.
Voittoa tavoittelemattoman Signalin johtaja Meredith Whittaker ilmaisi hiljattain kantansa britannian Channel 4 haastattelussa selkeästi:
On mahdotonta luoda takaovea, josta ainoastaan hyvät tyypit voivat kävellä sisään. Tiedämme vuosikymmenten kokemuksella ja vuosikymmenten tutkimuksen pohjalta, että sellaista asiaa kuin turvallinen takaportti, ei ole olemassakaan.Jos Britannian poliisit voivat päästä käsiksi (salattuun viestiliikenteeseen), niin voivat myös hakkerit.
Jos Britannian poliisit voivat päästä käsiksi viesteihin, niin aivan hyvin voivat myös vihamieliset maat.
Jos Britannian poliisit voivat päästä käsiksi viesteihin, niin Putinkin voi päästä käsiksi niihin. Iran voi päästä käsiksi niihin.
Whittaker totesi myös haastattelussa, että diktatuurit ympäri maailmaa seuraavat, mitä Britannia tekee ehdotetun lainsäädäntönsä kanssa. Tuleeko Britanniasta ensimmäinen vapaan maailman maa, joka kieltää salatun viestiliikenteen - ja avaa samalla esimerkillään ovet diktatuureille tehdä samoin, omilla säännöillään.
Whittakerin haastattelu alla:
"No way to create a backdoor that only the good guys can walk through."
-- Channel 4 News (@Channel4News) July 3, 2023
Signal President Meredith Whittaker says the Online Safety Bill will cause "unprecedented paradigm-shifting surveillance" - in a discussion with @cathynewman and former UK Tech minister Damian Collins. pic.twitter.com/pJWqqaN01f
1 KOMMENTTI
DeNiWar1/1
Ja on varmasti monia tahoja jotka haluavat päästä näkemään mitä nämä poliitikot viestittelevät keskenänsä ja kyseinen takaportti avaa asiasta kiinnostuneille myös siihen tietoon helpomman tien.
TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT