AfterDawn logo

WhatsApp ja Signal uhkaavat vetäytyä Briteistä uuden salaukset kieltävän lain vuoksi

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Britannia on päättänyt haluta maahan lain, joka kieltäisi liian vahvan salauksen kaikessa viestinnässä. Online Safety Bill eli verkkoturvallisuuslaki on Britannian hallituksen ajama muutos, joka yksiselitteisesti kieltäisi viestiliikenteen salaamisen.

Perusteluna on lähes kaikkeen taipuva "mutta ajatelkaa edes lapsia!" -perustelu, jolla on mm. onnistuneesti saatu Suomeen kansallinen verkkosensuuri.

Käytännössä Britannian hallitus haluaa, että sen tiedusteluviranomaiset pystyvät seuraamaan kaikkea verkon viestiliikennettä. Lakialoitetta tukevat vahvat lastensuojelujärjestöt, kuten NSPCC, joiden mukaan laki parantaisi lasten turvallisuutta verkossa.

Mutta sekä WhatsAppin emoyhtiö Meta että säätiöpohjainen Signal ovat kertoneet ennemmin estävänsä brittiläiset käyttäjät alustaltaan kuin poistamalla palveluistaan salaukset. Molemmissa viestisovelluksissa kaikki viestiliikenne välitetään oletusarvoisesti täysin salattuna lähettäjän puhelimesta vastaanottajan puhelimeen saakka.


Mielenkiintoisen lisäkulman kiistaan tuo mukaan brittiläinen Element, joka on sekin pikaviestisovelluksia kehittävä yritys. Sen asiakkaita eivät kuitenkaan ole kuluttajat vaan mm. Britannian puolustusministeriö, Ukrainan asevoimat sekä Yhdysvaltain merijalkaväki.

Elementin mukaan lakiehdotus on "vaarallinen" ja uhkaisi jopa Britannian kansallista turvallisuutta.

Elementin mukaan se, että viestipalveluiden salauksiin rakennettaisiin aukko Britannian viranomaisia varten tarkoittaisi sitä, että samaa aukkoa onnistuisivat ennemmin tai myöhemmin käyttämään hyväkseen myös "pahikset", eli sekä rikolliset että epäystävälliset valtiot.

Elementin toimitusjohtajan mukaan lakiesitys olisi järjetön muutenkin: pahaa tahtovat toimijat siirtyisivät käyttämään sellaisia sovelluksia, jotka eivät tarjoa aukkoa brittien viranomaisille - ja tavallisten kansalaisten tietoturva murentuisi.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki