AfterDawn logo

Oikeus: Tekoälyn tuottamalla sisällöllä ei ole tekijänoikeuden suojaa

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Yhdysvalloista pamahti tekoälyhuuman keskellä kenties tärkein yksittäinen oikeuden päätös viime viikolla, kun liittovaltion oikeusistuin linjasi päätöksessään tekijänoikeuksista. Oikeuden mukaan tekoälyn luomilla sisällöillä ei ole lainkaan tekijänoikeuslainsäädännön suojaa, eli ne ovat automaattisesti kenen tahansa vapaasti käytettävissä.

Tärkein syy päätökselle (PDF) on se, että Yhdysvaltain tekijänoikeuslaki tunnistaa ainoastaan ihmisen luomat teokset tekijänoikeuden piiriin kuuluviksi. Päätös ei ollut sinänsä yllättävä, sillä viime vuosikymmenellä käytiin erikoinen oikeustaisto, jonka lopuksi oikeus päätti, että apina ei voi omistaa ottamansa kuvan tekijänoikeuksia vaan mikäli tekijänoikeuksia syntyy, ne kuuluvat ihmiselle.

Jutussa kantajana oli Stephen Thaler, joka oli hakenut tekoälyn avulla luomalleen kuvalle tekijänoikeussuojaa Yhdysvaltain tekijänoikeuksien toimistolta (United States Copyright Office). Tekijänoikeuksien toimisto oli evännyt hakemuksen, viitaten siihen, että kuva oli luotu täysin tekoälyn avulla. Thaler vei päätöksen oikeuden käsittelyyn ja oikeus oli samaa mieltä tekijänoikeuksien toimiston kanssa asiasta.


Asian tekee monimutkaisemmaksi se, että Thaler on luonut A Recent Entrance to Paradise -kuvan itse kehittämällään tekoälyllä, eikä ollut siis käyttänyt vaikkapa Midjourneyn valmista tekoälyä kuvan luontiin. Oikeuden päätöksestä tultaneen vääntämään kättä myös jatkossa, sillä oikeus mainitsi päätöksessään yhtenä hylkäyksen syistä sen, että kuvan luontiin ei oltu käytetty lainkaan ihmisen omaa luovuutta.

On hyvin todennäköistä, että esimerkiksi ChatGPT:n tapaisilla suuriin kielimalleihin (LLM) pohjautuvilla generatiivisilla tekoälyillä luodaan jatkossa kirjoja, uutisartikkeleita ja muuta sisältöä. Jos tekoälyn suoraa tuotosta muokataan tarpeeksi, voitaneen katsoa teoskynnyksen ylittyneen - näin ollen alkuperäinen tekoälyn tuottama tuotos ei olisi tekijänoikeuksien suojan parissa, mutta siitä tarpeeksi paljon eteenpäin "käsityönä" jalostettu teos taas olisi ihmisen luoma, "tarpeeksi" autenttinen uusi teos.

Samaan aikaan tekoäly ja tekijänoikeudet ovat törmäyskurssilla myös muilla tavoin: Yhdysvalloissa odotellaan pelonsekaisin tuntein oikeusjuttua, jossa määriteltäisiin se, voiko tekoälyä kouluttaa tekijänoikeuksien pariin kuuluvalla materiaalilla. Eli voiko tekoälyn sisään kaataa vapaasti tekijänoikeuden suojaamaa sisältöä, kuten kirjoja, tauluja tai uutisartikkeleita. Siitä on nyt alustava päätös, että se mitä tekoälyn toisesta päästä putkahtaa ulos, ei ole tekijänoikeuksien suojaamaa - ainakaan Yhdysvalloissa ja ainakaan ennen seuraavaa oikeusjuttua.

Riidan keskiössä oleva kuva on uutisemme kuvituskuvana. Ainakin toistaiseksi. Ellei päätöstä haasteta ylemmissä oikeusasteissa - tai Euroopan Unionissa säädetä Yhdysvaltain päätöksen kanssa erilaista lainsäädäntöä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki