AfterDawn logo

Traficom rankkasi Suomen kunnat - Näin oma kotikuntasi pärjää laajakaistavertailussa

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on julkistanut vuosittaisen laajakaistaluokituksen, jolla tarkastellaan kiinteän nettiyhteyden saatavuutta ja mobiiliverkkojen kattavuutta suomalaisissa kunnissa.

Traficom on laskenut kullekin suomalaiselle kunnalle tähtiluokituksen sen mukaan, kuinka kehittyneet kunnan kiinteät ja matkaviestinverkon yhteydet ovat. Korkeampia tähtiluokkia saivat asukasmäärältään suuremmat kunnat, koska niin kiinteät kuin mobiilit verkot rakentuvat sinne, missä käyttäjiä on eniten.

Vain neljä paikkakuntaa sai täydet tähdet. Viiteen tähteen ylsivät Kauniainen, Maarianhamina, Pietarsaari ja Raisio. Ne ovat pinta-alaltaan pieniä kuntia, joissa verkko on hyvin saatavilla kotona ja liikkuessa.

Vähintään 4,5 tähteä sai yhteensä 28 kuntaa. Asukasmääriltään suurista kaupungeista 4,5 tähteen ylsivät Espoo, Helsinki, Lahti, Oulu, Tampere, Turku ja Vantaa.


Heikon luokituksen saaneita eli alle kahteen tähteen jääneitä kuntia on 56 kappaletta.

Traficomin mukaan kaupunkimaiset kunnat pärjäsivät luokituksessa hyvin, ne saivat keskimäärin 4 tähteä. Taajaan asutut kunnat ylsivät keskimäärin 3 tähteen, kun taas maaseutumaiset kunnat saivat 2,5 tähteä.

Traficomin antamat laajakaistaluokitukset kunnille

Traficomin laajakaistaluokitukset kartalla. Kuva: Traficom.

"Verkot siis rakentuvat pitkälti sinne, missä on eniten asutusta. Kuntien keskinäisten eroavuuksien lisäksi kunnissa voi myös sisäisesti olla merkittäviäkin eroja verkkosaatavuudessa esimerkiksi tiiviisti rakennettujen keskustojen ja harvemmin asuttujen lähiöiden välillä", kertoo erityisasiantuntija Joonas Sotaniemi.

Traficomin kuluttajatutkimuksen mukaan yli 50 000 asukkaan kunnissa selkeällä enemmistöllä asukkaista on kotona käytössään sekä kiinteä nettiyhteys että mobiilinettiyhteys.


Tätä pienemmissä kunnissa kotitalouksien niukalla enemmistöllä on käytössä pelkästään mobiiliyhteys joko puhelimesta jaettuna tai 4G-/5G-modeemilla.

"Useimmissa muissa maissa mobiiliverkkoa käytetään pääosin liikkeessä ja kotitaloudet käyttävät ennen kaikkea kiinteää yhteyttä kodin tarpeisiin. Suomessa vajaalla puolella kotitalouksia on käytössä ainoastaan mobiiliyhteys joko puhelimen kautta tai esimerkiksi 4G-/5G-modeemilla", selventää erityisasiantuntija Marja Heinonen.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki