AfterDawn logo

Verohallinto: suomalaiset ovat siirtyneet laiskasti sähköiseen viranomaisasiointiin - paperipostista luopuminen toisi miljoonasäästöt

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Verohallinto kannustaa suomalaisia ottamaan käyttöön Suomi.fi-viestit, jonka jälkeen veroposti tulee ainoastaan OmaVeroon.

Verohallinnon mukaan suomalaiset käyttävät OmaVeroa ahkerasti veroilmoittamisessa, sillä viime vuonna veroilmoitukselleen teki muutoksia reilut 1,5 miljoonaa henkilöä.

Valtaosa suomalaisista saa silti veropostinsa edelleen paperisena kotiin. Paperipostista luopuminen toisi yhteiskunnalle miljoonasäästöt.

"Suomalaisilla on hyvät digitaidot ja edellytykset toimia sähköisesti. Kuitenkin vain noin miljoona suomalaista on tähän mennessä luopunut paperisesta veropostista. Lähetämme esimerkiksi verokortit ja esitäytetyt veroilmoitukset sellaisille henkilöille, jotka hoitavat veroasiansa OmaVerossa. Tämä maksaa yhteiskunnalle 4,5 miljoonaa euroa vuodessa", sanoo OmaVeron tuoteomistaja Joonas Jarva Verohallinnosta.

Verohallinnon mukaan suomalaiset ovat siirtyneet sähköiseen veropostiin huomattavasti pohjoismaisia naapureitaan hitaammin.

Tanskassa ja Norjassa sähköinen asiointi on oletus, eli paperipostia lähetetään vain erikoistapauksissa. Tanskassa ja Norjassa noin 90 % asukkaista saa veropostin digitaalisesti.


Ruotsissa sähköinen asiointi on Suomen tapaan vapaaehtoista, mutta sielläkin 40 % asukkaista saa veropostin sähköisesti. Suomessa viranomaisten lähettämästä paperipostista on luopunut vasta vajaa 20 prosenttia kansalaisista.

"Verohallinnon tavoitteena on, että Suomessakin sähköinen asiointi olisi oletus niille, jotka siihen kykenevät", Jarva sanoo.

Verohallinto huomauttaa, että jos ottaa käyttöön Suomi.fi-viestit viimeistään 16.3., vuoden 2022 esitäytetty veroilmoitus tulee ainoastaan OmaVeroon. Viestit voi ottaa käyttöön OmaVerossa. Ohjeet siihen löytyvät täältä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki