AfterDawn logo

Pian nähdään jättimäinen näytönohjainten alennusmyynti? Yksikään krypto ei ole enää kannattavaa louhijoille

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Suosituin näytönohjainten laskentatehoa valjastanut kryptovaluutta oli vuosien ajan Ethereum-pohjainen ether ja sen tuottojen perässä juoksivat sekä yksityiset kryptovaluuttaa louhivat käyttäjät, mutta myös ammattimaiset, valtavat kryptojen louhintaan erikoistuneet kryptofarmit.

Mutta torstaina 15.9.2022 tapahtunut Ethereumin mekanismin täydellinen muutos eli The Merge vei kokonaan pohjan Ethereumin louhimiselta - sitä ei voi yksinkertaisesti enää luoda louhimalla uusia ether-kolikoita näytönohjaimen avulla.

Viime vuosina nimenomaan Ethereum on ollut se syy, miksi huipputehoiset NVIDIAn näytönohjaimet ovat karanneet tavallisten pelaajien ulottumattomiin. NVIDIAn näytönohjaimet ovat tarjonneet parasta hinta/laatu/teho -suhdetta nimenomaan Ethereumin louhimiseen ja kryptofarmit ovat käytännössä haalineet kaikki näytönohjaimet itselleen.

Ethereumin muutoksen jälkeen useat kryptolouhijat ovat epätoivoisesti etsineet itselleen uutta kryptovaluuttaa, johon käyttää hankittua kallista rautaa. Turhaan. Kaikki näytönohjaimen laskentatehoon pohjautuvat kryptovaluutat ovat tällä hetkellä joko arvostukseltaan niin matalalla tasolla, että louhimiseen kuluisi enemmän sähköä (entisillä halvan sähkön hinnoillakin) että homma ei yksinkertaisesti kannata.


Varovaisia merkkejä siitä, että louhijat ovat itsekin huomanneet homman muuttuneen kannattamattomaksi, on jo olemassa. Suomessakin mm. Torissa on ollut jo heinäkuusta lähtien aavistuksen aiempaa enemmän RTX 3090 -näytönohjaimia ja kokonaisia louhintalaitteistoja myynnissä. Mutta useat mediat ja analyytikot arvioivat hullujen päivien olevan vasta nurkan takana.

Syksyn edetessä todennäköisesti kryptoihin käytettyjä näytönohjaimia alkaa virtaamaan käytettyjen komponenttien markkinoille - pahimmillaan valtavia määriä, jopa miljoonia. Vaikka louhintaan käytetty kortti onkin sinänsä jonkinasteinen riskiostos kulutuksen takia, tulisi tuhansien käytettyjen korttien rysähtäminen markkinoille sotkemaan myös uusien näytönohjainten myyntiä merkittävästi. Lisäksi oman kauhansa soppaan laittaa NVIDIA itse, jolta odotetaan jo 40-sarjan näytönohjaimia tälle syksylle. Niiden pitäisi ennakkotietojen olla 30-sarjaa merkittävästi tehokkaampia - ja halvempia.

Eli uutta tehokasta pelinäytönohjainta ostavalle luvassa voi olla todella herkullinen markkinatilanne - mutta kannattaa odottaa hieman ja katsoa, miten rytinä lopulta näkyy näytönohjainten hinnoissa (ja milloin).

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki